Testy pro výrobu nových motorů RS-25

První čtyři starty rakety SLS využijí šestnáct modernizovaných motorů RS-25, které dříve poháněly americké raketoplány. Pro budoucí starty však NASA společně s hlavním dodavatelem (firmou Aerojet Rocketdyne) mění metody výroby hlavních dílů těchto motorů. Inženýři a technici vyrábí některé z těchto dílů pomocí nových pokročilých metod, které zvyšují spolehlivost a zároveň snižují náklady a zkracují výrobní čas. Na Stennisovo středisko dorazil 25. října první tzv. powerhead vyrobený firmou Aerojet Rocketdyne. Zde bude zařízení usazeno do motoru určeného k letové certifikaci. Tento motor byl speciálně postaven k testům nově navržených dílů pro motory, které budou pohánět rakety SLS po misi Artemis IV.

Powerhead slouží jako taková strukturální páteř motoru RS-25. V konstrukci bychom našli velmi komplexní vstřikovače, které jsou nezbytné ke správnému spalování motoru. Powerhead je zároveň pomyslnou křižovatkou, na které se potkává několik kriticky důležitých systémů včetně vysokotlakých pump a samotné hlavní spalovací komory. Klíčové systémy powerheadu (jako jsou zmíněné vstřikovače nebo tepelný výměník a strukturální prvky) již přináší výhody v oblasti nákladů a časového harmonogramu. Vznikly totiž s použitím pokročilých procesů obrábění a kování. Využily se na nich také optimalizační metody pro snížení počtu svarů a dílů, což zvyšuje spolehlivost celku.

Komponenty motoru RS-25 a redukce nákladů oproti SSME z prezentace NASA. Cílem je 30% úspora nákladů při stejné spolehlivosti motoru. Požadavek na vyšší úsporu by vedl k neúměrně vysokému počtu testů.

Komponenty motoru RS-25 a redukce nákladů oproti SSME z prezentace NASA. Cílem je 30% úspora nákladů při stejné spolehlivosti motoru. Požadavek na vyšší úsporu by vedl k neúměrně vysokému počtu testů.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Powerhead s výrobním označením 7001 již dokončil cvičné tlakové testy, které proběhly v sídle firmy Aerojet Rocketdyne v Los Angeles. V rámci zkoušky bylo potřeba natlakovat díl nad běžnou úroveň a potvrdit, že i za takových podmínek dokáže stále spolehlivě fungovat. Nový powerhead spolu s dalšími nově vyráběnými díly motoru (hlavní spalovací komora či tryska) podstoupí na stejném motoru testovací statické zážehy začátkem příštího roku. Změny výrobního procesu využité při produkci tohoto dílu jsou výsledkem společného úsilí NASA a Aerojet Rocketdyne – cílem je snížit výrobní náklady motoru RS-25 o 30 % ve srovnání s předchůdci vzniklými pro éru raketoplánů. Celkem 16 nových jednotek powerhead se již vyrábí v rámci dohody, která firmu Aeorjet Rocketdyne zavazuje dodat NASA 24 nových motorů RS-25.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/files/thumbnails/image/powerhead_cert1_010d_alt_cropped.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/2020/03/RS-25-Components-Cost-Objectives.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Testy pro výrobu nových motorů RS-25”

  1. Adhara napsal:

    Ak to správne chápem, staré i nové RS-25 sú v SLS iba na jedno použitie? Nie je to škoda, keď v raketoplánoch boli stavané na 55 zážihov?

  2. Petr Kasan napsal:

    NASA se snaží vysvítit 30% úsporu nákladů, ale pro jistotu neuvádí, kolik to udělá v absolutních číslech. I kdyby se to podařilo, cena za 1 motor zůstane pořád extrémně vysoká – viz nedávný článek na ElonX.

    • anis napsal:

      No, otázka je aj tá, koľko toto zlacnenie bude stáť.

    • athlo napsal:

      V roce 2015 byla uzavřena smlouva na 6 nových motorů za 1.8 mld USD. Tam byl započítán i vznik infrastruktury pro výrobu a testování motorů.
      V roce 2020 byl uzavřen dodatek na dalších 18 motorů (celkem 6 misí SLS) za dalších 1.8 mld USD. Počítá se i s rozšířením infrastuktury a inovacemi.
      NASA je s dodavatelem zjevně spojokena. Peníze jsou z kapitol, které schálil i Kongres.

      Nejsem si jistý ale je dost možné se i již provedené úpravy na Stannisově středisku byly částečně kryté těmito smlouvami.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.