ESA a NASA představují společný projekt MAAP

Není žádným tajemstvím, že získat vědecká data, je jedna věc a umět je zpracovat a prakticky využívat, může být věc druhá. Evropská kosmická agentura ESA proto navázala spolupráci s americkou agenturou NASA a 29. října veřejně spustily celosvětově první globálně harmonizovaný přehled nadzemní biomasy. Jde o soubor informací, které jsou velmi důležité pro lepší pochopení změn klimatu. Platforma MAAP (Multi-Mission Algorithm and Analysis Platform) si klade za cíl poskytovat nepřerušovaný přístup k informacím o nadzemní biomase, které nasbíraly americké i evropské družice zaměřené na tuto problematiku. Podle ESA se jedná o revoluční nástroj s otevřeným vědeckým přístupem, který je nyní již v plném provozu a přístupný online.

MAAP můžeme chápat jako vyvrcholení dvouletých snah expertů z agentur NASA a ESA a také odráží spolupráci obou agentur v rámci společné pracovní skupiny JPPG (Joint Program and Planning Group). Platforma MAAP umožňuje vědcům a výzkumníkům z různých států společně vyvíjet související algoritmy a programy, ale také analyzovat a vizualizovat velké balíky dat. Tato data pochází z mnoha různých zdrojů – od samostatných družic přes snímací přístroje na palubě mezinárodní kosmické stanice ISS až po letadla a pozemní měření.

Mapa zalesnění severních polárních oblastí s vysokým rozlišením 30 metrů. Data poskytla americká družice ICESat-2, americká družice Landsat 8 a evropský digitální elevační model z programu Copernicus. Jedná se o předběžný produkt, který je však reprezentativní pro podmínky roku 2020. Tento produkt s otevřeným zdrojovým kódem byl vytvořený na platformě NASA-ESA MAAP, a bude v následujících měsících ověřen.

Mapa zalesnění severních polárních oblastí s vysokým rozlišením 30 metrů. Data poskytla americká družice ICESat-2, americká družice Landsat 8 a evropský digitální elevační model z programu Copernicus. Jedná se o předběžný produkt, který je však reprezentativní pro podmínky roku 2020. Tento produkt s otevřeným zdrojovým kódem byl vytvořený na platformě NASA-ESA MAAP, a bude v následujících měsících ověřen. Zdroj: https://www.esa.int/

Konkrétně Platforma MAAP obsahuje data z amerického programu GEDI (Global Ecosystem Dynamics Investigation), společného evropsko-amerického projektu AfriSAR, přičemž už nyní se plánuje zapojení i dalších výzkumných misí agentur NASA a ESA. Nejčastěji se hovoří třeba o chystané společné americko-indické misi NISAR (NASA/Indian Space Research Organization SAR) či o evropské misi Biomass. Velké objemy dat včetně vysoce náročných výpočtů pro MAAP jsou spolu se sdíleným úložištěm kódu a katalogem uloženy a spravovány v cloudu. Provoz MAAP podporují agentury NASA a ESA, které se také starají o rozšiřování možností platformy.

Struktura družice Biomass během testů vlivu změn teplot.

Struktura družice Biomass během testů vlivu změn teplot. Zdroj: https://www.esa.int/

Clement Albinet, manažer kvality dat z evropské družice Biomass říká: „Projekt Biomass je první misí ESA, která využije open-source algoritmy. Díky tomu bude mít komunita přístup ke všem zdrojovým kódům, testovacím datům a veškeré dokumentaci. Bude také možné se podílet na spolupráci za cílem zlepšení výsledného produktu. Projekt MAAP umožní vědcům snadno pracovat s velkými balíky dat v globálním měřítku a konečně se zaměřit na samotnou vědu.“ Prvotní aplikace programu MAAP se zaměřují na nadzemní biomasu, aby bylo možné přesně definovat rozsah pozemských lesů a také určit množství uhlíku, který je v nich vázán. Taková data jsou nezbytná pro pochopení a předpověď změn klimatu. Údaje najdou uplatnění také v pravidelných aktualizacích Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC).

Ačkoliv je biomasa první aplikaci platformy MAAP, její autoři se netají tím, že by se dala snadno využít i pro další okruhy společného výzkumu v celé šíři vědeckých disciplín, které se týkají zaměření agentur NASA a ESA, či jiných podobných výzkumných agentur. Už nyní několik projektů vytváří kontinentální až globální mapy biomasy pro rok 2020, například globální mapa biomasy od Iniciativy ESA pro změnu klimatu, či globální mapa JPS (obě s rozlišením 100 m) stejně jako mapa GEDI NASA s rozlišením1 km. Světová komunita zabývající se výzkumem rozložení biomasy na Zemi se snaží v rámci platformy MAAP vyřešit rozpory mezi těmito produkty a také vytvořit harmonizované odhady biomasy a včetně určení úrovně nejistoty v měřítkách, která budou relevantní pro politiky a na úrovni jurisdikce.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Multi-Mission_Algorithm_and_Analysis_Platform_MAAP.png
https://www.esa.int/…/Boreal_Forest_Above_Ground_Biomass_Density.png
https://www.esa.int/…/23285816-1-eng-GB/Biomass_feels_the_heat.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ESA a NASA představují společný projekt MAAP”

  1. Pavel_HAM napsal:

    Kéž by taková spolupráce fungovala ve všech oblastech. Pavel

  2. odie napsal:

    „…který je není již v plném provozu…“

    Tak teď nevím 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.