sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Čím budeme zkoumat kometu Siding Spring?

Kosmonautika někdy umí vykouzlit příběhy, které by nevymyslel ani sebelepší režisér. Uznejte sami – není úžasná náhoda, že kolem Marsu letos 19. října proletí kometa Siding Spring? Ta se k Rudé planetě přiblíží na vzdálenost 140 000 km, což je jen třetina vzdálenosti, ve které obíhá Měsíc kolem Země. Vzájemná rychlost obou těles bude 56 km/s a kometa dosáhne na marsovské obloze magnitudy -6! Poprvé v historii budeme moci studovat takto těsnou interakci planety s kometou – navíc v době, kdy na Rudé planetě nebo v jejím okolí operuje nejvíce vědeckých družic v historii. Dnes Vám přinášíme do češtiny přeloženou infografiku amerických sond i s vyznačením úkolů, které budou mít na starosti.

Americké sondy u Marsu a jejich výzkum komety Siding Spring
Americké sondy u Marsu a jejich výzkum komety Siding Spring
Zdroj: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/
Překlad: Autor

Zdroje obrázků:
http://upload.wikimedia.org/…PlanetMars-On-20141019-ArtistConcept-20140905.jpg
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/…10152870458652868_5828009351181140400_o.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
marekS
marekS
9 let před

Dík za tabulku ,je to super ,že máme pri Marse tolko techniky.
Som fakt zvedavý ako toto divadlo dopadne.
(prelet nastane už v októbri – říjen,v texte sa píše listopad)

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  marekS

Díky za upozornění. Hloupá chyba, opravil jsem ji.

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před

U Marsu jsou další dvě sondy – evropský Mars Expres a indický MOM, je známo zda se též k pozorování připojí, resp. které experimenty budou realizovat ?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Jaroslav.Alois

U Mars Express by se asi daly použít spektrometry OMEGA a SPICAM. U Mangalyaanu je situace trochu komplikovanější, jelikož se nachází na extrémně protáhlé dráze a v době největšího přiblížení by měla být ve fázi, kdy se bude od planety vzdalovat. Jelikož se jedná o sondu určenou ke studiu atmosféry, je možné, že z pozorování vyjde naprázdno. Ale na druhou stranu věřím, že Indové zkusí z této možnosti vymáčknout co se dá.

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před

Je to děsná “ klika“, vědci tak mají možnost zkoumat kometu z Oortova oblaku, zatím zkoumané komety měly apoastrum v oblasti KBO, a Rosetta zkoumá kometu která nedolétne ani k Neptunu.

K takovémuto typu komety je prakticky nemožné vyslat sondu, neboť čas od objevu k průletu neumožní konstrukci sondy a i kdyby sonda na ještě neobjevenou kometu čekala, tak by k ní asi nestačila doletět.

SuperRAPIT
SuperRAPIT
9 let před

Typuji, že to bude potom hlavní téma pořadu dobývaní vesmíru.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  SuperRAPIT

Dá se to očekávat.

Jaroslav.Alois
Jaroslav.Alois
9 let před

MOM má na palubě kameru, tak by snad mohl kometu snímkovat.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Jaroslav.Alois

To sice ano, ale tato kamera není příliš kvalitní. nedá se srovnat s tím, čím disponuje třeba MRO. Navíc sonda bude dál od komety, takže moc pravděpodobně to focení nevidím, ale třeba to Indové zkusí.

https://kosmonautix.cz/2014/09/27/cim-budeme-zkoumat-kometu-siding-spring/