Kosmotýdeník 66. díl (16.12. – 22.12.2013)

Vánoce už jsou přímo přede dveřmi a v domácnostech finišují přípravy na Štědrý den. Ale kosmonautika jede dál. Odložte proto na chvíli čistící prostředky, prachovky a vysavače, dejte si pauzu ve vaření a pojďte si přečíst již 66. vydání Kosmotýdeníku. Opět na Vás čeká souhrn těch nejzajímavějších událostí, které nám přinesl uplynulý týden. Začneme úspěšným vypuštěním evropské sondy Gaia, která má vytvořit přesný 3D model naší Galaxie, nezapomeneme ani na výstup z ISS, při kterém astronauti začali opravovat poškozený chladící systém. Na závěr se můžete těšit na novinky okolo čínského lunárního vozítka Yutu.

Gaia je v kosmu

Raketa Sojuz-STB vynáší Gaiu ke hvězdám.

Raketa Sojuz-STB vynáší Gaiu ke hvězdám.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Jedna z přelomových evropských kosmických misí, vesmírná observatoř Gaia se v tomto týdnu dostala na oběžnou dráhu Země a překonala tak kritické okamžiky startu. O vynesení se postarala spolehlivá raketa Sojuz s horním stupněm Fregat. Start proběhl přesně v 10:12 našeho času z evropského kosmodromu v Kourou. O dvanáct minut později dosáhl horní stupeň dočasné parkovací dráhy ve výšce 174 kilometrů a sklonu 15° vůči rovníku. Přeletová fáze trvala 8 minut a 45 vteřin. Pak se horní stupeň Fragat znovu zapálil a ten finální manévr měl navést družici do libračního centra L2. Zážeh trval celých 15 a půl minuty skončil ve výšce 890 km nad Zemí, kdy měla sestava rychlost 10 km/s.  V 10:54 SEČ se sonda oddělila od Fregatu a za dalších několik minut vyklopila své solární panely

Sondu Gaia, její historii,přístrojové vybavení a očekávaný vědecký přínos ve svém článku velmi podrobně rozepsal Daniel Macháček. Bylo by tedy zbytečné snažit se tyto informace duplikovat. Ve stručnosti ale můžeme říct, že dvoutunová družice Gaia disponuje dvojicí teleskopů, které budou mapovat miliardu hvězd v naší Galaxii. Světlo bude zpracovávat 106 čipů CCD (každý s rozlišením 4500×1966 pixelů). Každá hvězda bude během pětileté mise zmapována až 70x, denně Gaia nasbírá 50 GB dat. Vznikne tak přesný 3D model našeho okolí a možná se můžeme těšit i na objevy exoplanet.

Excelentní výstup do volného kosmu

Výstup do volného kosmu z paluby ISS.

Výstup do volného kosmu z paluby ISS.
Zdroj: http://spacefellowship.com/

V minulém Kosmotýdeníku jsme psali o problémech s chlazením na ISS. NASA proto naplánovala hned tři výstupy do volného kosmu. První se měl uskutečnit 21.12. druhý 23. a třetí 25. prosince. Jako opraváři byli vybráni ostřílený spacewalker Rick Mastracchio, který měl za sebou už šest výstupů a Mike Hopkins, kterého naopak čekala premiéra.

NASA se výstupům dlouho bránila – není se co divit. Stále se nepodařilo stoprocentně vyšetřit, proč se v léta při vycházce ve svém skafandru málem utopil italský astronaut Luca Parmitano. Bylo docela riskantní posílat astronauty ven, pokud hrozilo, že se závada může opakovat. Vznikly proto dvě technické pomůcky – do helmy byl přidán savý polštářek, který astronauti čas od času zkontrolovali přiložením hlavy, zda je pořád suchý. Druhou novinkou bylo něco na způsob „šnorchlu“ – hadička, která měla jeden vývod u astronautových úst a druhý vedl do hrudní oblasti skafandru. Pokud by došlo k úniku vody, mohli přes ni astronauti pohodlně dýchat.

Na levé straně vidíte čtveřici hadic vedoucích čpavek, které vedou do čerpadla

Na levé straně vidíte čtveřici hadic vedoucích čpavek, které vedou do čerpadla
Zdroj: NASA TV

První výstup začal ve 13:01 SEČ přepnutím skafandrů na jejich vnitřní baterie. V plánu bylo odpojení starého čerpadla od čtyř hadic, které vedou amoniak, dále od elektrických kabelů a lehká příprava náhradního kusu. Astronautům ale šla práce skvěle od ruky. Při odpojování dvou velkých hadic sice došlo k drobnému úniku čpavkových vloček, ale skafandry naštěstí kontaminovány nebyly. Jelikož i instalace dočasného bypassu, který měl zabránit problémům při rozpínání média, proběhla bez problémů a astronauti pracovali s náskokem skoro až 90 minut, rozhodlo se řídící středisko přilepit k prvnímu výstupu i jeden úkol, na který měla přijít řada až v pondělí. Rick a Mike a s pomocí ručního akumulátorového šroubováku uvolnili celou 350 kg těžkou skříň s poškozeným ventilem a přemístili ji na vedlejší plošinu, kde bude dočasně uložená.

Bonusový úkol prvního výstupu - Přesun poškozené pumpy na místo dočasného uložení. Robotickou paži ovládal Koichi Wakata.

Bonusový úkol prvního výstupu – Přesun poškozené pumpy na místo dočasného uložení. Robotickou paži ovládal Koichi Wakata.
Zdroj: NASA TV

Vše probíhalo velmi dobře a zdálo se, že by astronauti mohli ve výstupu ještě pokračovat, ale Rick Mastracchio, hlavní spacewalker, navrhl, aby se vrátili zpátky do přechodové komory. Svůj díl na tom možná měla i situace, která se stala o pár desítek minut dříve – Rick hlásil pozemnímu středisku, že vše probíhá v pořádku, ale je mu nečekaně zima na chodidla. Původně měl výstup trvat šest a půl hodiny, během výstupu se zdálo, že se prodlouží na více než sedm hodin (však si už Hopkins doplnil zásoby kyslíku), ale nakonec výstup skončil v 18:29 SEČ. Trval tedy 5 hodin a 28 minut. Komentátor na NASA TV označil výstup za excelentní a rychlý. Posádka zvládla výstup rychleji, než se čekalo a navíc udělala i víc, než se plánovalo.

Kdy přijde další výstup, to je zatím ve hvězdách. Původní plán sice počítal s 23. prosincem, ale dnes se objevila zpráva, že při povýstupové kontrole byla v jednom skafandru objevena voda. Podle všeho ale tato situace nesouvisí s problémy, které měl v léta Parmitano. NASA už ale ohlásila, že druhý výstup neproběhne v původně plánovaném termínu – posádka bude muset analyzovat situaci a možná dojde k výměně skafandru za náhradní kus. Zdá se, že by odklad znamenal přesunutí výstupu na Štědrý den.

Čínský králík už mapuje své okolí

Vozítko Yutu na povrchu Měsíce - fotku pořídila sonda Chang'e-3

Vozítko Yutu na povrchu Měsíce – fotku pořídila sonda Chang’e-3
Zdroj: https://lh5.googleusercontent.com/

Čínské lunární vozítko Yutu, které na povrch Měsíce dopravila sonda Chang’e-3 bylo krátce po přistání převedeno podle plánu do stavu hibernace – Od 16. do 23.12. panovalo v místě přistání lunární poledne a rover by jen stěží chladil všechny své systémy. Pro výše zmíněné období byl jeden solární panel zaklopený do neaktivní polohy, která umožňovala lepší chlazení. Daní bylo to, že vozítko dostávalo méně energie. Inženýři ale Králíka probrali o tři dny dříve oproti plánu a začali chystat první jízdu. Vozítko udělalo pravotočivou zatáčku o 180° a v plánu je cesta směrem na jih.

Činila se i samotná sonda Chang’e-3, která také disponuje kamerami. S jejich pomocí zmapovala okolí místa přistání a na zemi tak mohlo vzniknout působivé panorama, které si můžete prohlédnout v přiloženém videu.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
https://kosmonautix.cz/
http://www.nasa.gov/
http://www.kosmo.cz/
http://spaceflightnow.com/
http://www.astro.cz/
http://news.xinhuanet.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceinimages.esa.int/…/Artist_s_impression_of_the_Gaia_satellite.jpg
https://pbs.twimg.com/media/Bb29-EiCAAAs9zX.jpg:large
http://spacefellowship.com/wp-content/uploads/2013/12/2013-12-21_06h38m30s_0.jpg
NASA TV
https://lh5.googleusercontent.com/…/0kBdRUIiN88/s0/yutu-1.jpg
http://news.xinhuanet.com/english/china/2013-12/20/c_125893854.htm

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 66. díl (16.12. – 22.12.2013)”

  1. Ondřej Šamárek Redakce napsal:

    Prima čtení na neděli.
    Jen doplním, že problémy se skafandrem Ricka Mastracchia podle všeho nastaly nesprávnou konfigurací chladícího systému během pobytu uvnitř airlocku po ukončení výstupu. (zdroj: space.com, spaceref.com, space-travel.com) Takže nic závažného, nicméně při další EVA na Štědrý den skutečně bude použit náhradní kus.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.