křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Zefiro-40

Evropská kosmická agentura 3. října oznámila, že společnost Avio, hlavní dodavatel pro raketu Vega, úspěšně otestovala motor Zefiro-40 v testovacím zařízení v Itálii. Prvotní analýza dat ukazuje, že motor fungoval podle očekávání.

Impulse Space

Společnost Impulse Space získala kontrakt v hodnotě 34,5 milionu dolarů na podporu dvou amerických vojenských vesmírných misí naplánovaných na rok 2026 v rámci 3. fáze dohody Small Business Innovation Research.

mPower Technology

Startup mPower Technology oznámil 3. října smlouvu s Airbus Netherlands BV na poskytování solárních modulů pro více než 200 družic. Na základě smlouvy bude společnost mPower dodávat Airbusu solární moduly DragonSCALES pro družice MDA Aurora.

Charter Space

Startup Charter Space zahájil beta testování svých vesmírných systémů a softwarové platformy pro správu programů. Platforma s názvem Ubik je navržena tak, aby pomáhala inženýrským týmům řídit a provádět vesmírné programy během jejich životního cyklu.

Ghost

Společnost Sierra Space oznámila 3. října, že si zajistila podporu od Výzkumné laboratoře vzdušných sil USA (AFRL) k rozvoji svého návrhu Ghost. Ghost má být schopen zůstat na oběžné dráze až pět let.

Návrhy teleskopů

NASA oznámila 3. října, že vybrala dva návrhy na rentgenové a infračervené vesmírné teleskopy pro další posouzení v rámci nové řady misí, které agentura nazývá Probe Explorers. Každý návrh obdrží 5 milionů dolarů na jednoroční studie.

Cert-2

United Launch Alliance je připravena na druhý zkušební start rakety Vulcan Centaur. Start je plánován na 4. října.

Orbit Aerospace

Společnost Orbit Aerospace získala kontrakt AFWERX v hodnotě 1,8 milionu dolarů na využití umělé inteligence k detekci a řízení anomálií během hypersonického letu při návratu svých zařízení do atmosféry.

PAM mise k ISS

Společnosti vyvíjející komerční vesmírné stanice chtějí, aby NASA nabídla více příležitostí k letům s prekurzorovými misemi na Mezinárodní vesmírnou stanici. K dnešnímu dni letěly tři tzv. mise PAM, všechny provedla společnost Axiom Space.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kosmotýdeník 616 (1. 7. – 7. 7.)

První týden druhého pololetí roku 2024 pomalu spěje ke svému konci. Po dvou svátečních dnech tu máme neděli a čas oběda. Je tedy čas na 616. díl našeho tradičního seriálu, ve kterém si připomeneme důležité události končícího týdne, na které se v našich článcích nedostalo, ale také si zrekapitulujeme články, které na našem webu vyšly. V hlavním tématu dnešního vydání Kosmotýdeníku se dnes podíváme na celkově pátý let rakety Alpha od firmy Firefly Aerospace, která při minulých startech nebyla zrovna spolehlivá. Kromě toho bude řeč také o přípravách mise Polaris Dawn, nebo o malém milníku v budování sítě Starlink.

Raketa Alpha úspěšně vynesla 8 malých družic

Aerodynamický kryt rakety Alpha zdobilo při jejím 5. startu logo agentury NASA. byl to první start této rakety pro americkou kosmickou agenturu.
Aerodynamický kryt rakety Alpha zdobilo při jejím 5. startu logo agentury NASA. Byl to první start této rakety pro americkou kosmickou agenturu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Společnost Firefly Aerospace se o pátý let své rakety Alpha pokusila už 1. července, ale v závěrečné fázi byl odpočet zastaven. Odpočet se zasekl v čase T-8 sekund, kdy byl vydán pokyn k abortu, za který mohl problém na pozemním vybavení. Startovní tým nejprve oznámil návrat odpočtu do času T-19 minut a věřil, že se podaří odstartovat na konci půlhodinového startovního okna v 6:33 SELČ. Ovšem když se odpočet dostal do času T-10 minut a 12 sekund, zazněl druhý abort. V tu chvíli bylo jasné, že firma Firefly Aerospace bude muset tento pokus o start odpískat. „Tým identifikoval řešení a rychle pracuje na tom, aby stihl další startovní okno 2. července,“ napsala společnost na sociální sítě.

Firma však nakonec potřebovala na vyřešení situace více času, než mohla oznámit další pokus o start, který byl pro ni velmi důležitý. Vůbec poprvé totiž byla jejím zákazníkem agentura NASA. Druhý pokus o pátý start této 29,48 m vysoké rakety nastal 4. července v 6:04 SELČ a raketa vyrazila k sun-synchronní dráze s osmi CubeSaty od různých univerzit i přímo od NASA. Mise s kódovým označením FLTA005 dostala přezdívku „Noise of Summer“, což můžeme volně přeložit jako Hluk léta. Jedná se o součást kontraktu VCLS Demo-2 (Venture-Class Launch Services Demo 2) za 9,8 milionu dolarů, který NASA uzavřela v prosinci 2020. Kromě Firefly Aerospace byly oceněny i společnosti Astra Space Inc. (3,9 milionu USD) a Relativity Space Inc. (3 miliony USD). Všichni dostali kontrakty s pevnou cenou na propojení malých družic s novějšími raketami.

Základní myšlenka podle NASA spočívá v tom, že „malé družice mohou tolerovat větší úroveň rizika než větší mise. Mohou také demonstrovat (a pomoci snižovat) rizika spojení s používáním nových nosných raket, které poskytují přístup do kosmického prostoru pro budoucí malé družice a mise.“ Kontrakt samotný je částečně financován prostřednictvím Oddělení vědy o Zemi Ředitelství vědeckých misí NASA ve spolupráci s programem NASA Launch Services Program (LSP). Astra vyrazila v únoru 2022 na svou misi v rámci VCLS Demo 2, ovšem start tehdy skončil havárií krátce po oddělení stupňů. Mezitím firma Relativity Space ukončila program své rakety Terran 1 ještě před startem své mise z programu VCLS Demo 2. Dá se očekávat, že firma bude chtít na tuto misi vyrazit se svou připravovanou raketou Terran R, která má mít premiéru v roce 2026.

Technici z University of Maine připravovali 12. dubna 2024 družici MESAT-1. Činnost proběhla na Vandenbergově základně v Kalifornii v hale firmy Firefly, která slouží k přípravě nákladu. Družice MESAT-1 letěla na misi ELaNa 43 spolu s dalšími 7 CubeSaty.
Technici z University of Maine připravovali 12. dubna 2024 družici MESAT-1. Činnost proběhla na Vandenbergově základně v Kalifornii v hale firmy Firefly, která slouží k přípravě nákladu. Družice MESAT-1 letěla na misi ELaNa 43 spolu s dalšími 7 CubeSaty.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

V květnu NASA klasifikovala raketu Alpha jako nosič z kategorie 1. Jedná se o třístupňovou škálu tolerovatelnosti rizika. Kategorie 1 je charakterizována takto: „Vysoké riziko – Nové, běžné raketové konfigurace s malou nebo žádnou předchozí letovou historií.“ NASA označuje aktuání let jako misi ELaNa 43 (Educational Launch of Nanosatellites 43). Osm CubeSatů na palubě bylo součástí iniciativy agentury na vypouštění CubeSatů – CSLI – kterou agentura popisuje takto: „pokračující partnerství mezi agenturou, vzdělávacími institucemi a neziskovými organizacemi, které poskytuje cestu do vesmíru pro vzdělávací mise malých družic.“ Alpha FLTA005 nesla následující náklady, které byly dopraveny na sun-synchronní dráhu:

  • CatSat – University of Arizona, Tucson
  • KUbeSat-1 – University of Kansas, Lawrence
  • MESAT-1 – University of Maine, Orono
  • R5-S4, R5-S2-2.0 ­­­­­- Johnsonovo středisko
  • Serenity – Teachers in Space
  • SOC-i – University of Washington, Seattle
  • TechEdSat-11 (TES-11) – Amesovo středisko, Kalifornské Silicon Valley
Raketa Alpha od firmy Firefly určená k pátému letu.
Raketa Alpha od firmy Firefly určená k pátému letu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Jejich úkoly jsou široké. Třeba CatSat má demonstrovat fungování rozložitelné antény pro vysokorychlostní komunikaci. MESAT-1 zase bude studovat teploty, aby „určil koncentrace fytoplanktonu ve vodních plochách, což pomůže předvídat kvetení sinic“. Družice R5-S4 a R5-S2-2.0 se zabývají tím, jak postavit úspornější CubeSaty. „V krátkém časovém horizontu by R5 měly demonstrovat nové procesy, které umožní rychlejší a levnější vývoj vysoce výkonných CubeSatů,“ zmínil Sam Pedrotty, projektový manažer mise R5 z Johnsonova střediska v Houstonu v oficiálním prohlášení, kde se dále dočteme: „Zlepšení nákladů a časového harmonogramu umožní programu R5 poskytovat rizikovější varianty letů pro užitečné zatížení s nízkou úrovní technologické připravenosti, takže bude možné více demonstrovat na oběžné dráze.

Aktuální pátá mise rakety Alpha byla úspěšná, ale o jejím předešlém startu z 22. prosince 2023 se to říct nedá. Tedy se jednalo o misi Fly the Lightning a zákazníkem byla firma Lockheed Martin. Mise tehdy skončila částečným selháním kvůli závadě na horním stupni, který způsobila, že raketa těsně nedosáhla plánované dráhy. V únoru firma předložila Federálnímu leteckému úřadu FAA zprávu o vyšetřování nehody, která obnášela jak poznatky týmu, který nehodu vyšetřoval, tak i nezávislého posuzovacího týmu, aby bylo možné určit příčinu závady. Firma Firefly Aerospace dospěla k tomu, že šlo o chybu na softwaru systému řízení a navigace GNC, který nekomunikoval správně s korekčními tryskami systému RCS na horním stupni.

Časová osa aktuální páté mise rakety Alpha.
Časová osa aktuální páté mise rakety Alpha.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Jsme hrdí na schopnost kombinovaného týmu spolupracovat na dosažení tohoto pozitivního výsledku,“ uvedl Bill Weber, výkonný ředitel Firefly Aerospace ve svém prohlášení, kde dále stojí: „Při pohledu do budoucna je důležitým dlouhodobým výsledkem rychlé a důkladné dozrání Alphy jako spolehlivé rakety pro náklady o hmotnosti do jedné metrické tuny, kterou trh požaduje, a Firefly se jí věnuje.“ Lockheed Martin zmíněné částečné selhání rakety neodradilo, což dokazují nedávné investice do raket Alpha. Začátkem června došlo k podpisu dohody na 15 potvrzených startů s možným přidáním dalších deseti do roku 2029. První start na misi Alpha FLTA006 by měl proběhnout ještě letos z Vandenbergovy základny.

Raketa Alpha od firmy Firefly určená k pátému letu.
Raketa Alpha od firmy Firefly určená k pátému letu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Naši zákazníci nám řekli, že potřebují rychlý rozvoj nových schopností misí,“ uvedl Bob Behnken, ředitel Ignite Technology Acceleration z Lockheed Martin Space a dodal: „Tato dohoda se společností Firefly dále diverzifikuje náš přístup do vesmíru a umožňuje nám pokračovat v rychlých letových demonstracích špičkových technologií, které pro ně vyvíjíme. Zároveň nám umožňuje pokračovat v průzkumu taktických a citlivých kosmických řešení.“ Během únorového slavnostního stříhání pásky, které značilo významné rozšíření výrobního areálu v texaském Cedar Park, Weber oznámil, že Alpha FLTA005 bude první z několika misích plánovaných na letošní rok.

Letos vypustíme raketu Alpha čtyřikrát se skutečnými misemi, které mají význam ve světě, v němž působíme. Nejde o testovací užitečné zatížení nebo o to, že něco zkusíme a uvidíme, co se stane. Jsou to skutečné zakázky se skutečnými zákazníky, komerčními i vládními,“ uvedl Weber a dodal: „A příští rok se vrátíme a provedeme mezi šesti a osmi starty a pak budeme pokračovat.“ V rámci prezentace Weber uvedl, že mise Alpha FLTA007 bude první, na kterou vyrazí orbitální tahač Elytra, přičemž mise byla v té době plánována na přelom září a října. Náklad, který bude k tahači upevněn, dosud nebyl oznámen.

Firma Firefly Aerospace také oznámila, že si během minulého měsíce zajistila prostory pro starty jak ve Virginii, tak i ve Švédsku! Uvedla také, že rampa 0A na kosmodromu MARS ve Virginii bude začátkem roku 2025 připravena jak na starty rakety Alpha, tak i chystané MLV (Medium Launch Vehicle), kterou připravuje ve spolupráci s Northrop Grumman. Přebere tak prostor, který dříve využívaly rakety Antares 220+ od Northrop Grumman. Partnerství se švédskou firmou SSC (Swedish Space Company) umožní začít v roce 2026 startovat z nového kosmodromu na švédské základně Estrange Space Center. „Jsme potěšeni, že můžeme oznámit historickou spolupráci, která bude mít velký význam na globální trh se starty – nejen v Evropě, ale i v USA,“ uvedla Charlotta Sund, výkonná ředitelka SSC a dále zmínila: „Tato spolupráce snižuje současný nedostatek orbitálních startovacích míst v Evropě, posiluje transatlantické spojení mezi Švédskem a USA a zároveň nabízí jedinečné kosmické kapacity pro švédské členství v NATO. Těšíme se na uvolnění této konkurenceschopné a osvědčené služby pro starty na Esrange v severní Evropě.

Raketa Alpha od firmy Firefly určená k pátému letu.
Raketa Alpha od firmy Firefly určená k pátému letu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Společnost Firefly Aerospace podepsala v roce 2019 dohodu o využívání rampy SLC-20 na Cape Canaveral Space Force Station a oznámila plány na vybudování výrobního závodu raket Alpha v Exploration Parku, nedaleko brány Kennedyho vesmírného střediska NASA. Společnost nicméně uvedla, že se pro své startovací pozice na východním pobřeží prozatím soustředí především na Virginii. „Vzhledem k tomu, že firma Firefly provádí všechny své mise raket Alpha v rychlém sledu pro své zákazníky, upřednostňuje operace na ostrově Wallops a zároveň udržuje vztahy s CCSFS. Wallops také odpovídá na poptávku trhu po různých místech pro starty a zmírňuje omezení harmonogramu startů na východním pobřeží,“ zmínila firma ve svém prohlášení, kde dále stojí: „Tato cesta umožňuje firmě Firefly využít existující infrastrukturu ve Virginii na východním pobřeží, včetně zařízení pro zpracování nosičů a užitečného nákladu, k rychlému uspokojení potřeb svých zákazníků. Vedle odolnosti vůči harmonogramům startů umožňuje ostrov Wallops také zefektivnění provozu napříč verzemi raket, protože MLV od Firefly bude startovat ze stejné rampy.

Při prohlídce továrny letos v únoru Adam Oakes, viceprezident Firefly Aerospace pro nosné rakety, uvedl, že schopnost startovat z Virginie bude velmi důležitá, zvláště až přijde na scénu MLV, která přebere vynášení lodí Cygnus k Mezinárodní kosmické stanici. „Myslím, že vláda usiluje o pružný přístup do vesmíru a Floridu dělí jeden hurikán od určitého zpoždění,“ zmínil Oakes a dodal: „Takže starty z Virginie jsou jedinečně odlišné. Ve srovnání se současným systémem rakety Falcon 9 a lodi Dragon je nákladově velmi konkurenceschopný a ve skutečnosti dopraví více nákladu, než kolik dopraví nákladní systém založený na Falconu 9. Proto jsme z toho docela nadšení.

Kosmický přehled týdne:

Mise Polaris Dawn, při které se čtyři lidé v kosmické lodi Crew Dragon podívají o několik set kilometrů výše, než kde obíhá ISS a dva z nich si ještě vyzkouší výstup do volného kosmického prostoru, je možná blíže, než se může na první pohled zdát. Oficiální profil mise na sociální síti X totiž oznámil, že start proběhne nejdříve 31. července. Následně upřesnil, že právě tento den je docela pravděpodobný pro start. Nechme se tedy překvapit.

Starty raket Falcon 9 už mohou leckomu připadat rutinní. Vždyť jen za první pololetí roku 2024 provedla firma SpaceX 67 startů svých raket, což je o osm více, než celý zbytek světa dohromady. A starty s družicemi Starlink mnoho lidí ignoruje úplně. Přesto se i zde občas objeví nějaká zajímavost, která by rozhodně neměla zapadnout. Při misi Starlink 8-9, která 2. července v 10:55 odstartovala z rampy SLC-40 na Cape Canaveral Space Force Station, dopravila na oběžnou dráhu 20 kusů družic. 13 z nich bylo určeno k přímému spojení s mobilními telefony. Tento typ družic začala SpaceX vypouštět letos v lednu a při aktuálním startu se na oběžnou dráhu dostala 100. družice s touto schopností. Než bude systém pro spojení s mobilními telefony použitelný, bude potřeba vypustit ještě několik stovek těchto družic. Je ale vidět, že projekt pokračuje dál.

Agentura ESA potvrdila, že přípravy na první let Ariane 6 probíhají hladce. Nosič úspěšně prošel procesem zhodnocení připravenosti ke startu. Jelikož nebyl objeven žádný problém, vše směřuje ke startu 9. července, přičemž startovní okno se otevře ve 20:00. Ariane 6 bude startovat ze zbrusu nové rampy na kosmodromu CSG ve Francouzské Guyaně a na oběžnou dráhu dopraví celkem 17 rozličných nákladů – od experimentů, přes návratová pouzdra až po klasické družice, mezi kterými je také slovenská GRB Beta.

Přehled z Kosmonautixu:

Nyní přichází čas na rubriku, ve které si připomeneme všechny články, které na našem webu vyšly v průběhu tohoto týdne. Budete tak mít kompletní přehled o kosmonautických tématech uplynulých dní. Nejprve jsme se věnovali nevídanému případu, který při statickém zážehu uletěl první stupeň rakety Tianlong 3. Jelikož začalo nové čtvrtletí, shrnuli jsme si, co se v tom minulém odehrálo při přípravě mise Artemis II a co nás čeká v dalších měsících. Začátek měsíce patří také shrnutí událostí z uplynulého měsíce v pořadu Vesmírné výzvy. V seriálu, který představuje zajímavé náklady premiérové rakety Ariane 6, jsme se propracovali k projektu s futuristickým názvem Replikator. I další zpráva patřila Ariane 6, protože tato raketa je připravena na svou premiéru, která má přijít 9. července. V dalším článku jsme si popsali, jaké problémy přístroje SHERLOC řešili operátoři vozítka Perseverance. Falcon 9 se dočkal další zakázky od NASA – v roce 2027 vynese teleskop COSI. Do startu evropské družice, která vyzkouší možnosti umělé inteligence, zbývá jen pár týdnů. Přístroj ECOSTRESS umístěný na ISS nám ukázal, jak se rozpálily silnice města Phoenix. Začaly letní prázdniny a proto nemůže chybět letní páteční seriál Top 5. Začneme pěti největšími objevy programu Apollo. Na Zemi probíhají pečlivé přípravy – sonda JUICE se za pár týdnů prosmýkne kolem naší Země i kolem Měsíce. Evropská sonda ERO, která má dopravit vzorky od Marsu k Zemi, prošla důležitým schvalovacím procesem. V sobotu večer jsme si představili dva záložní členy posádky pilotované testovací mise Artemis II.

Snímek týdne:

Máme vždycky radost, když můžeme informovat o nějakém úspěchu české kosmonautiky. Dnes proto s radostí do kategorie Snímek týdne nominujeme fotografii z českého CubeSatu Lucky 7. Ten totiž 5. července oslavil 5. narozeniny na oběžné dráze. Od té doby tento 1U CubeSat (kostka s rozměry 10 × 10 × 10 centimetrů) stále funguje. Společnost SkyFox Labs se tak mohla pochlubit třeba touto fotografií jižního cípu Apeninského poloostrova a Sicílie.

Jižní Itálie vyfocená českou družicí Lucky-7.
Jižní Itálie vyfocená českou družicí Lucky-7.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Je sice pravda, že ke startu 4. integrované sestavy rakety SuperHeavy a lodi Starship došlo už před měsícem, ale přesto jako video týdne vyhlásíme jeho sestřih. Důvodem je, že právě tento týden se s ním firma SpaceX pochlubila veřejnosti. V povedeném shrnutí najdete všechny zásadní momenty, některé dosud nevídané pohledy a nakonec i malé lákadlo na to, co nás (možná) čeká při pátém integrovaném letu – toho bychom se mimochodem mohli dočkat v průběhu srpna.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/
https://x.com/PolarisProgram/
https://x.com/SkyFoxLabs/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://fireflyspace.com/…/Firefly-Aerospace-Jul-3-2024-Birds-Nest-9179-1500×1000.jpg
https://pbs.twimg.com/media/GRdS2FOWkAAOb0Z?format=jpg&name=4096×4096
https://spaceflightnow.com/…Demo-2-Payload-Processing-MESAT1-Intergration.jpeg
https://pbs.twimg.com/media/GRbmr8YWQAASSzH?format=jpg&name=4096×4096
https://spaceflightnow.com/…/20240701_Alpha_FLTA005_launch_timeline.jpeg
https://pbs.twimg.com/media/GRcEvqTb0AQxV_S?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/GRb-z7bb0AQtfdr?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/GRr8xrAWgAAkwmU?format=jpg&name=small

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.