Kosmotýdeník 610 (20.5. – 26.5.)

Prix_Bulles_event

Dalších sedm dní plných kosmonautiky je za námi a před vámi je připraveno čerstvé vydání pravidelného přehledu těch nejzajímavějších událostí kosmonautiky. Hlavní téma si Kosmotýdeník tentokrát vybral tak trochu domácí. Slovensko-česká firma Spacemanic zvítězila ve velmi specifické soutěži, která sice souvisí s kosmonautikou, ale vítězný projekt bude plavat v moři a ocenil jej módní návrhář. V dalších tématech se můžete těšit například na aktualizaci termínu startu první pilotované mise lodi Starliner, test WDR sestavy Super Heavy Starship či sobotní start Electronu. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Slovensko-česká firma Spacemanic získala prestižní ocenění

Tým Spacemanic na soutěži Prix Bulles Class

Tým Spacemanic na soutěži Prix Bulles Class
Zdroj: https://www.esa.int/

Čtenářům Kosmonautixu jistě dobře známá slovensko-česká společnost Spacemanic získala první cenu v grantové soutěži Prix Bulles Cardin! Tato soutěž je specifická a i vítězný návrh je skutečně originální. Tématem našeho webu je kosmonautika a zmíněná společnost v kosmonautice podniká. Přesto se budeme bavit o projektu, který se do kosmického prostoru nepodívá. Navíc získal cenu, kterou pořádá módní dům. Aplikace tohoto projektu je dokonce v pro nás exotickém prostředí, jakými jsou moře a oceány. Soutěž zaměřená na ekologické využití kosmických technologií měla totiž pro letošní ročník téma Oceány pro vesmír a vesmír pro oceány. A kde se střetly zkušenosti firmy Spacemanic z Česka  a ze Slovenska s tématem letošního ročníku soutěže? Vytvořili návrh vodního CubeSatu založeného na kosmické platformě a nazvali ho logicky WaterCube!

Společnost již dříve narazila na tuto grantovou soutěž, která měla téma ochrany oceánu pomocí kosmických technologií. Prvotní porada nad možností se zapojit se točila kolem snímkování oceánů z kosmického prostoru, ale brzy bylo jasné, že to dělá již celá řada mnohem zkušenějších organizací a firem. Přišel proto na řadu originální nápad, jak využít vyzkoušenou platformu CubeSat pro mořské použití. Vznikl tak WaterCube. Toto zařízení, které je založeno na kosmickém hardwaru, má senzory, které měří úroveň znečištění v mořské vodě a umožňují identifikovat ohniska znečištění. Na základě těchto údajů lze přijmout opatření na ochranu stanovišť a druhů, které jsou důležité pro dlouhodobou udržitelnost mořských ekosystémů a rybolovu. Oceány ostatně pokrývají 71 % povrchu Země a jsou životně důležité pro naše přežití. Zjišťování znečištění je jedním ze způsobů ochrany tohoto důležitého ekosystému. Projekt WaterCube se má nejprve zaměřit na Čechy a Slováky oblíbené Jaderské moře a jeho ostrovy, které jsou oblíbenými turistickými destinacemi.

Vizualizace zařízení WaterCube

Vizualizace zařízení WaterCube
Zdroj: https://www.esa.int/

WaterCube je založen na letově ověřené architektuře CubeSatů společnosti Spacemanic, která obsahuje všechny standardní subsystémy CubeSatů. Společnost již dříve připravila družice Veronika, GRBAlpha, BDSat, Planetum-1 a další. Sada specializovaných mořských senzorů dokáže detekovat ropu a zaznamenávat měření kvality vody a přítomnosti čpavkového dusíku. Měří také chemickou spotřebu kyslíku (COD), aby bylo možné posoudit krátkodobý dopad odpadních vod na úroveň kyslíku v mořské vodě. Během měření bude WaterCube držet na místě kotva a po shromáždění údajů bude zařízení z moře odstraněno. Jedná se tedy v podstatě o bójku. „Společnost Spacemanic je touto příležitostí od ESA nadšená a nesmírně vděčná firmě Pierre Cardin za aktivní účast na dalším rozvoji vědeckého výzkumu. Toto ocenění nám umožní dále rozvíjet naši koncepci WaterCube, která má podle našeho názoru velký potenciál a jednoho dne by mohla pomoci udržet naše oceány, jezera a další vodní plochy čisté, bezpečné a plné rozmanitého života,“ uvedla Daniela Jovic, provozní ředitelka společnosti Spacemanic.

Odhalováním a monitorováním zdrojů znečištění, jako jsou vypouštěné odpadní vody, voda z podpalubí velkých výletních a nákladních lodí a odpadní vody z motorů, zvyšuje iniciativa WaterCube povědomí o dopadech neudržitelných námořních postupů na životní prostředí. Podporuje také dodržování právních předpisů, zajišťuje dodržování mezinárodních úmluv a vnitrostátních zákonů a brání nelegálnímu vypouštění odpadu. Díky identifikaci zdrojů znečištění také zmírňuje ekonomické ztráty spojené se znečištěním moří a chrání turisty, rybolov a pobřežní komunity.

Společnost Spacemanic na svém webu uvádí: „Tým začal návrh připravovat okamžitě. Generální ředitel společnosti Spacemanic Jakub Kapuš poskytl tolik potřebné technické poradenství a celkovou vizi projektu. Úkolu sepsat návrh se zhostila provozní ředitelka Daniela Jovic a marketingový specialista Matuš Toderiska. Rendery WaterCube a další vizualizace skvěle zvládla naše systémová inženýrka Natália Gogolová, která konečně dala reálné obrysy něčemu, co do té doby existovalo jen v našich hlavách.

Krátce po odevzdání projektu jsme obdrželi úžasnou zprávu, že náš návrh se dostal mezi čtyři nejlepší soutěžící a že jsme byli pozváni na slavnostní ceremoniál v Palais Bulles na malebném Azurovém pobřeží Francie. Abychom to zkrátili, s potěšením můžeme oznámit, že WaterCube a Spacemanic zvítězily!“

Předseda poroty Rodrigo Basilicati-Cardin (prezident společnosti Groupe Pierre Cardin, která tuto soutěž financuje) vyhlásil vítěze na akci pořádané v Palais Bulles módní značky v Théoule-sur-Mer ve Francii a řekl: „Spacemanic je pro Maison Cardin dokonalým příkladem startupu, který svým inovativním projektem vytváří pozitivní propojení mezi kosmickými aplikacemi a oceány. Inovace a obchodní modely, které z nich vyplývají, budují budoucnost naší planety. Nové hranice, jakými jsou oceány a vesmír, představují budoucí kolbiště naší společnosti. Vytvořil jsem cenu Cardin Bubble Prize, abych zdůraznil nový jazyk.  Design a umění musí být nositeli vize budoucnosti lidstva. Naší povinností je prostřednictvím módy zvyšovat povědomí lidstva o této vizi budoucnosti naší planety.“

V porotě zasedli také obhájci životního prostředí Olivier Poivre d’ArvorBertrand Piccard spolu s Géraldine Najaovo, ředitelkou ESA pro komercializaci, průmysl a konkurenceschopnost.

Kosmický přehled týdne:

Společnost Rocket Lab vypustila 25. května, přesně sedm let po svém prvním startu, první ze dvou vědeckých CubeSatů NASA pro výzkum Země na raketě Electron. Raketa Electron odstartovala ze startovacího komplexu 1 společnosti Rocket Lab na Novém Zélandu po krátkém zdržení kvůli přízemnímu větru. Na slunečně synchronní oběžnou dráhu ve výšce 525 kilometrů vynesla 6U cubesat, který je součástí mise NASA nazvané Polar Radiant Energy in the Far-InfraRed Experiment (PREFIRE). NASA poté oznámila, že pět hodin po startu navázala kontakt s PREFIRE a zahájila kontrolu družice na oběžné dráze. K ní se později připojí druhý, identický CubSsat vypuštěný v rámci dalšího letu rakety Electron. NASA i Rocket Lab uvedly, že start proběhne v „nejbližších dnech“, ale konkrétní datum neuvedly. NASA však již dříve prohlásila, že plánuje vypustit oba CubeSaty s odstupem maximálně tří týdnů. Oba CubeSaty, které budou pracovat v různých rovinách slunečně synchronní oběžné dráhy, nesou každý termální infračervený spektrometr. Družice budou měřit infračervené emise na pólech a doplní tak chybějící údaje o těchto oblastech, které lze využít ke zlepšení klimatických modelů. Tento start byl šestým letošním startem rakety Electron a celkově 48. startem této malé komerční nosné rakety. Uskutečnil se sedm let po prvním startu Electronu, který byl ale neúspěšný kvůli problému s pozemním zařízením, které spustilo systém ukončení letu rakety.

CubeSat PREFIRE od NASA

CubeSat PREFIRE od NASA
Zdroj: https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/

Ještě na začátku týdne to vypadalo, že první pilotovaný let lodi Starliner k Mezinárodní kosmické stanici bude odložen až někam na konec prázdnin. Probíhala totiž zevrubná analýza detekovaného úniku helia z jednoho svazku orientačních motorků servisního modulu lodi. V případě delšího odkladu totiž nastávala kolize s plánovanými přílety dalších lodí ke komplexu a Starliner by tak musel čekat, až se uvolní slot pro přílet. Nyní jsou Boeing i NASA optimističtější a po detailní kontrole tohoto problému došli odborníci k závěru, že drobný únik nepředstavuje riziko pro let. Aktuálně se tak pracuje s termínem startu 1. června.

Přehled z Kosmonautixu:

Řadě témat jsme se již věnovali přes týden formou článků. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Týden jsme odstartovali pohledem sondy Juno na ledovou krustu zajímavého měsíce Europa. Živě jsme mohli sledovat zkoušku WDR (Wet Dress Rehearsal) sestavy Super Heavy Starship, která by na začátku června měla vyrazit na čtvrtý integrovaný let. V úterý jsme se podívali na další položku nákladu prvního letu rakety Ariane 6. Živě a česky jsme mohli sledovat start rakety Falcon 9, která vynášela neurčený počet družic Starshield, které budou sloužit americké armádě. Na Floridu dorazil první exemplář malého nákladního raketoplánu Dream Chaser, který se chystá na svůj start na raketě Vulcan. V tomto týdnu bylo také oznámeno, že raketa Ariane 6 by na svůj premiérový start měla vyrazit v prvních dvou červencových týdnech. První dva zástupci evropských kariérních astronautů, kteří vyšli z náboru z roku 2022, se dočkali letové nominace. Francouzka Sophie Adenot a Belgičan Raphaël Liégeois se díky tomu dočkají svého prvního letu na Mezinárodní kosmickou stanici. Ve Stennisově středisku probíhá očekávaná renovace vodního systému zkušebního stanoviště, které slouží k testům velkých pohonných systémů. Nová a velmi zajímavá mise Evropy se jménem Vigil se zaměří na včasné varování před projevy kosmického počasí. Sondu postaví firma Airbus. Na zkušebním stanovišti společnosti SpaceX v McGregoru došlo k výbuchu při testu jednoho z motorů Raptor. Netradiční a výjimečné exoplanety jsme si představili v sobotním článku. V posledním článku jsme se věnovali podivnému objektu, který prezentovala ESA jako ukázku toho, jak 3D tisk může řešit například odvod tepla ve složitých kosmických systémech.

Snímek týdne:

Astronauti NASA Kate Rubins a Andre Douglas (posádka Artemis III není ještě jmenována) se v týdnu účastnili kompletní simulace nácviku mise Artemis III včetně simulovaného výstupu na Měsíc. Nevystupovalo se samozřejmě přímo na Měsíc, ale test proběhl na vulkanickém poli poblíž Flagstaffu v Arizoně. Dvojice na sobě měla makety skafandrů a pracovala s hardwarem, který bude použit při prvním výstupu na Měsíc v rámci programu Artemis. V rámci tohoto testu proběhly čtyři simulované vycházky, které měly obsáhlý technologický a vědecký program. Test navíc zajišťoval široký podpůrný tým, který si zase ověřoval způsoby komunikace a příprav práce.

Zkouška práce na povrchu v rámci připravované mise Artemis III

Zkouška práce na povrchu v rámci připravované mise Artemis III
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

Super Heavy Starship připravující se na čtvrtý integrovaný zkušební let podstoupily 22. května zásadní test nazvaný Wet Dress Rehearsal (WDR). Při něm byly do lodi i do nosiče načerpány pohonné látky a probíhaly přípravy na start, krom samotného startu. Test dopadl dobře a aktuálně se pracuje s 5. červnem jako datem startu.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://www.spacemanic.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/original_images/PIA26186.jpg
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/05/Prix_Bulles_Class_of_2024
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/05/Prix_Bulles_event
https://www.esa.int/…Spacemanic_with_ESA_astronaut_Andre_Kuipers
https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2024/05/Spacemanic_s_WaterCube
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…XaqJ5HIBXtt0oLf1jQI3Af0seW5IpXeJ2w&oe=6657F892

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 610 (20.5. – 26.5.)”

  1. Kamil napsal:

    Nemá ta astronautka být Kate Rubins?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.