Modernizace ikonického zkušebního stanoviště

Pracovníci se s využitím inovativního přístupu pustili do modernizace kriticky důležitého a komplexního vodního systému zkušebního stanoviště, které na Stennisově středisku blízko Bay St. Louis (stát Mississippi) slouží k testům velkých pohonných systémů. „Je to kriticky důležité stanoviště a kriticky důležitý systém potrubí, jelikož testy nemohou proběhnout bez přívodu vody na stanoviště,“ říká Casey Wheeler, projektový manažer NASA a dodává: „V rámci tohoto projektu v podstatě resetujeme hodiny na počítadle věku starého potrubí, které bylo položeno v 60 letech, kdy se toto stanoviště budovalo.

Příprava nových částí potrubí.

Příprava nových částí potrubí.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Závěrečná fáze modernizace složitého potrubního systému zkušebního stanoviště začala krátce poté co NASA na stanovišti Fred Haise Test Stand v dubnu dokončila zkušební kampaň motorů RS-25. Během jejich zážehů, které trvaly 500 sekund, se ze zásobníku High Pressure Industrial Water Facility na zmíněné stanoviště, které můžete znát pod starším označením A-1 Test Stand, dostalo zhruba 11,3 milionu litrů vody. Ta cestovala přes kilometr a čtvrt dlouhé potrubí, které má na začátku průměr 190 cm a před vstupem na stanoviště se zúží na 167 centimetrů.

Pohled do útrob potrubí.

Pohled do útrob potrubí.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Pracovníci pravidelně vylepšují potrubí vedoucí na stanoviště Thad Cochran Test Stand, ale také některé části zkušebního komplexu A. Ovšem potrubí vedoucí na Fred Haise Test Stand představovalo mimořádnou výzvu vzhledem k jeho uložení hluboko pod povrch a svou roli sehrála také přítomnost dalších sítí v okolí. Týmy proto přistouply k netradiční metodě prodloužení životnosti této sekce. Do existující ocelové trubky vsunuli ocelovou výstelku. Tým se kvůli lepšímu přístupu prokopal k horní části potrubí. Po odříznutí jeho horní poloviny mohli pracovníci nahlédnout dovnitř. Nyní pracují na spouštění nových částí potrubí a jejich zasouvání do již existujících trubek.

Zařízení, které pomáhá zasouvat nové segmenty potrubí.

Zařízení, které pomáhá zasouvat nové segmenty potrubí.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

S tím, jak se nové sekce zasouvají na své místo, svářeči v potrubí propojují jednotlivé sekce výstelky do jednolitého celku v původním potrubí. „V celkovém schématu výstavby potrubí je to poměrně netradiční,“ přiznává Wheeler a dodává: „Povětšinou když stavíte nové potrubí, nebo nahrazujete již existující, tak natáhnete kompletní zbrusu nový celek.“ Současná fáze projektu, která byla uzpůsobena harmonogramu testů motorů RS-25, protože každá práce na potrubí obnášela přerušení dodávek vody a nutnost vysušení potrubí, by měla být dokončena na konci léta. Jakmile bude vodní systém aktivován, proběhne kontrola průtoku na každém testovacím stanovišti.

O projekt se starají odborníci z NASA, hlavního dodavatele Syncom Space Services a dále Healtheon, Inc. a National Welding Corp. „Naše spolupráce je důvodem, proč jsme byli schopni realizovat tento projekt a jsme na cestě k jeho úspěšnému dokončení,“ uvedl Wheeler a doplnil: „Pochvala patří celému týmu za to, že se všechny tyhle dílky daří složit organizovaným způsobem, aby byl projekt úspěšný.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-7.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-1.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-2.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-3.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-5.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-4.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/05/hpiw-6.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.