Kosmotýdeník 579 (16.10. – 22.10.)

Zajištění kabiny lodi Gaganyaan po přistání

Další týden je za námi a před vámi je nachystáno nejnovější vydání pravidelného přehledu těch nejzajímavějších kosmonautických událostí uplynulého týdne. Kosmotýdeník si tentokrát jako hlavní téma vzal aktuální přípravu čtyřčlenné posádky, která se chystá na první pilotovanou misi programu Artemis. Jakými tréninky nyní čtveřice prochází? V dalších tématech se podíváme například na první ověřovací test závěrečné série testů nových motorů RS-25, které budou pohánět pozdější rakety SLS. Samozřejmě se také ohlédneme za sobotním indickým testem jejich nově vyvíjené pilotované kosmické lodi Gaganyaan. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Výcvik posádky pro Artemis II úspěšně probíhá

Reid Wiseman a Jeremy Hansen během tréninku v simulátoru Orionu

Reid Wiseman a Jeremy Hansen během tréninku v simulátoru Orionu
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Mise Artemis II bude první pilotovanou výpravou programu Artemis a po letech od programu Apollo také první, která s posádkou zamíří k Měsíci – přistávat zatím nebudou. Již nyní prochází posádka výcvikem, který je má na jejich misi připravit. Budou prvními lidmi, kteří budou v kosmickém prostoru řídit loď Orion a také prvními, kteří se nechají vynést raketou SLS. Jak jejich výcvik probíhá a na čem aktuálně pracují?

Již v srpnu čtyřčlenná posádka ve složení Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch a astronaut CSA Jeremy Hansen, dokončila první část výcviku označenou jako „základ“, při níž si vytvořila základní znalosti všech systémů rakety SLS a lodi Orion.

Čtveřice tak zahájila proces poznávání každého kousku interiéru lodi Orion, která jim bude sloužit jako domov po dobu přibližně desetidenní mise Artemis II. Zopakovali si základní dovednosti pro navigaci a provádění postupů, které budou používat při řízení a monitorování Orionu. Zatímco některých výcvikových aktivit se účastnili všichni čtyři členové posádky společně, jiné aktivity zahrnovaly individuální sezení s instruktory a zabývaly se některými specifikacemi. „Posádka dělá neuvěřitelné pokroky v přípravě na svůj let! Stanou se prvními, kteří poletí nejnovější kosmickou lodí NASA určenou pro hluboký vesmír,“ řekla Jacki Mahaffey, vedoucí výcviku pro Artemis II. „Jejich výcvik je připravuje na vše, což mohou zažít během letu – od plánovaných úkolů mise a každodenních operací až po to, jak rozpoznat a řešit neočekávané situace.“

Jeremy Hansen a Christina Koch během geologického výcviku

Jeremy Hansen a Christina Koch během geologického výcviku
Zdroj: https://www.nasa.gov/

V září se pak dvojice ve složení Koch a Hansen spolu s několika dalšími astronauty zúčastnili geologického výcviku v odlehlém kráteru Mistastin v Kanadě, konkrétně na Newfoundlandu. Toto místo vědci označují jako jedno z míst na Zemi, které je nejvíce analogické k Měsíci – zejména, co se geologie týká. Koch a Hansen tam pracovali na ladění přístrojů a technik pro průzkum měsíčního povrchu, předváděli techniky odběru vzorků a procvičovali identifikaci a fotografování geologických prvků. Samozřejmě, Hansen a Koch nebudou během mise Artemis II chodit po Měsíci, výcvik jim ale pomohl připravit se na klíčová pozorování Měsíce během jejich mise a připraví půdu pro budoucí posádky Artemis, které se na povrch našeho souputníka vypraví. Při Artemis II pak bude posádka provádět vědecká pozorování během doby obletu kolem Měsíce.

Kompletní posádka se pak zúčastnila první zkoušky simulovaných předstartovních příprav přímo v Kennedyho kosmickém středisku NASA na Floridě. Zkouška poskytla týmu Exploration Ground Systems Program příležitost podělit se o zkušenosti a předvést kroky spojené s přípravou posádky. Zkouška zahrnovala přípravu v budově přípravy astronautů – včetně oblékání skafandrů, přejezd ke startovní rampě, jízdu výtahem na mobilní odpalovací plošině a přesun do bílé místnosti na konci přístupového ramena. „Náš výcvik zatím probíhá velmi hladce a my jsme se rádi setkali s muži a ženami z celého světa, kteří pracují na uskutečnění mise Artemis,“ řekl velitel mise Reid Wiseman. „Co se týče posádky, Victor, Christina, Jeremy a já jsme si vytvořili silnou mezilidskou chemii, která bude klíčová, až budeme dále pokračovat ve stále komplexnějším výcviku na misi Artemis II.“

Posádka mise Artemis II během testu nástupu do lodi (zatím bez lodi)

Posádka mise Artemis II během testu nástupu do lodi (zatím bez lodi)
Zdroj: https://www.nasa.gov/

No a konečně tento měsíc posádka zahájila výcvik operací, které budou probíhat na oběžné dráze Země, včetně nácviku operací na simulátoru mise Orion v Johnsonově středisku. Artemis II totiž bude nejdříve vynesena na oběžnou dráhu Země, kde proběhne několik zásadních testů – včetně pokusu o přiblížení k použitému stupni ICPS a jejich tandemovému letu. Právě tato část mise bude zásadní před tím, než se rozhodne o přeletu k Měsíci. Učí se také podrobnosti o tom, jak používat kamery uvnitř Orionu, aby mohli pořizovat fotografie svých aktivit uvnitř kosmické lodi a dokumentovat pohledy na Zemi a Měsíc skrze čtyři hlavní okna kosmické lodi. Zdravotnický výcvik zase připraví posádku na řešení případných zdravotních situací, které by mohly nastat během jejich mise. V nadcházejících měsících se také ponoří hlouběji do výcviku na poslední etapu mise, která bude zastoupena návratem na Zemi a následným vyzvednutím týmem NASA a amerického námořnictva. V rámci této přípravy jsou připraveny scénáře zahrnující standardní přistání lodi a její následné vyzvednutí, tak i různé nestandardní a nouzové scénáře.

Kosmický přehled týdne:

Dnes ve 4:17 SELČ úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 s další várkou družic konstelace Starlink. Vynášené družice byly ve verzi V2 mini a bylo vyneseno 23 kusů. Jelikož každá družice má hmotnost 800 kilogramů, vynášel Falcon 9 rekordně hmotný náklad – 18,4 tuny. I přesto se dokázal první stupeň úspěšně vrátit a přistál na mořské plovoucí plošině. K vynesení byl použitý první stupeň s označením B1080, pro který to bylo 4. úspěšně přistání (a start). Celkově si tak SpaceX připsala už 164. úspěšné přistání v řadě a celkově pak 238. úspěšné přistání celkově. Zajímavostí také je, že se tímto startem dostala na oběžnou dráhu už 600. družice ve verzi V2 mini.

V úterý 17. října provedla NASA první ostrý zážeh nové zkušební série motorů RS-25, což je poslední kolo certifikačních zkoušek před výrobou aktualizované sady motorů pro raketu SLS. Začíná tak série 12 testů, která se protáhne až do roku 2024. Testy proběhnou na zkušebním stanovišti Freda Haise ve Stennisově kosmickém středisku. Tyto testy jsou klíčovým krokem pro hlavního dodavatele motorů SLS, společnost Aerojet Rocketdyne, která je součástí L3Harris Technologies. Tyto motory budou hlavním pohonným systémem pro rakety SLS počínaje misí Artemis V. Do té doby se budou používat motory, které létaly v rámci programu amerických raketoplánů. Pro každou misi Artemis jsou potřeba čtyři motory RS-25. Všech 12 testů nové série je naplánováno na dobu hoření nejméně 500 sekund, což je stejná doba, po kterou musí motory hořet při skutečném letu rakety SLS. Celkově je pro tuto sérii plánováno 6 350 sekund zážehů. Předpokládá se, že po dokončení kampaně budou všechny systémy připraveny k výrobě 24 nových motorů RS-25 s vylepšenou konstrukcí. Video z testu si můžete pustit zde.

Přehled z Kosmonautixu:

Máme za sebou napěchovaný týden informacemi a ty jsme průběžně sledovali a vydávali o nich aktuální články. Do přehledu událostí týdne tak patří i přehled již vyšlých článků. Kosmonautice se touto formou věnujeme nejméně dvakrát denně, pojďme si to shrnout. Tentokrát jsme začali spektakulárním virtuálním průletem nad oblastí na Marsu, která nese označení Noční labyrint. Hned v pondělí jsme si položili otázku, jak jednou na povrchu Měsíce postavíme silnice? Dá se využít místní materiál, a jaký technologický postup využijeme? Problém s chladičem na modulu Nauka poněkud zamíchal s pořadím výstupů z paluby ISS. Představili jsme aktualizovaný harmonogram EVA. Zase jednou jsme vám mohli přeložit článek o evropském environmentálním programu Sentinel. Tentokrát bylo tématem měření výživových hodnot z kosmického prostoru. První Živě a česky komentovaný přenos týdne sledoval start rakety Falcon 9 s další várkou družic konstelace Starlink. Čína stále aktivněji rozvijí své kosmické aktivity a my jsme se podívali na její smělé plány, které vznikají jen 20 let po první pilotované misi. Ve třech rozměrech jsme se mohli podívat na zatím ukázané vzorky, které z planetky Bennu na Zemi doručilo pouzdro mise OSIRIS-REx. Již osmnáctý díl seriálu, který sleduje aktivity programu X-Planes, se tentokrát věnoval experimentálnímu stroji X-24B. Připravovaný lunární rover VIPER, který připravuje NASA, se připravuje na instalaci posledního vědeckého přístroje – vrtačky TRIDENT. Ani tento měsíc jste nepřišli o pravidelný přehled aktuálního vývoje a výroby jednotlivých částí připravované kosmické stanice Gateway, která bude umístěna u Měsíce. Očekávanou událostí byl test únikového systému nově připravované indické lodi Gaganyaan, který sice proběhl, ale my jsme stihli jen jeho první pokus, který skončil odkladem. Naopak start Falconu 9 s dalšími Starlinky už byl Živě a česky. V sobotu vyšel na webu zatím nejrozsáhlejší článek v dějinách Kosmonautixu. Vítězslav Škorpík se v něm věnoval aktuálnímu poznání kvantové fyziky, kvantové komunikace a kosmickému výzkumu s těmito fenomény spojeným. V neděli pak vyšel další díl seriálu Vesmírná technika. A týden jsme uzavřeli Živě a česky komentovaným přenosem ze startu rakety Falcon 9 s družicemi konstelace Starlink.

Snímek týdne:

V sobotu v 6:30 SELČ odstartoval očekávaný test záchranného systému indické pilotované lodě Gaganyaan. Během testu vynesla upravená raketa loď do výšky 11,8 kilometrů, aby zde následně došlo k aktivaci záchranného systému (záchranná věžička) a odnesení lodě daleko od rakety. Následně se měl aktivovat padákový systém složený z celkem deseti padáků a loď měla bezpečně přistát do vln oceánu. Test proběhl po několika odkladech a prvním neúspěšném náběhu rakety nakonec zcela úspěšně. Jedná se o zásadní krok v přípravě indické pilotované kosmické lodě. Podívejte se na fotografie z průběhu testu.

Probíhající vzlet

Probíhající vzlet
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Opuštění rampy

Opuštění rampy
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Loď Gaganyaan na palubě lodi

Loď Gaganyaan na palubě lodi
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Tým, který se postaral o vyzvednutí lodi z vln oceánu

Tým, který se postaral o vyzvednutí lodi z vln oceánu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Zatímco čekáme na vydání povolení pro let druhé sestavy Super Heavy Starship ze základny Boca Chica, provádí SpaceX další souběžné testy. V týdnu se například uskutečnil úspěšný několikasekundový zážeh na Starship S26. Během něj byl aktivován jeden motor Raptor a dle SpaceX šlo o test deorbitačního zážehu.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/…crop&crop=faces%2Cfocalpoint
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2023/10/koch-hansen-mistastin-2023.jpg
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2023/10/jsc2023e055720-alt.jpg?resize=2000,1333
https://pbs.twimg.com/media/F89ZWCGXAAAAN_L?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/F89ZWCHWwAAFJF9?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/F88F0szWAAA_OOZ?format=jpg&name=900×900
https://pbs.twimg.com/media/F89Pb7_aoAAldVU?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/F89PgUdaQAAJhEH?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.