sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Sonda DART Zasáhne planetku Dimorphos

První praktický test planetární obrany je tu. V úterý 27. září v 1:14 středoevropského letního času dojde ve vzdálenosti 11 milionů kilometrů od Země ke srážce americké sondy DART s planetkou Dimorphos. Tato planetka o průměru zhruba 170 metrů obíhá ve vzdálenosti přibližně 1,2 kilometru od planetky Didymos, která má průměr okolo tři čtvrtě kilometru. Sonda DART do ní má narazit rychlostí přibližně 22 000 km/h (cca 6,1 km/s) a drobně, ale přesto měřitelně pozměnit její oběžnou dráhu. Vůbec poprvé v historii tak lidstvo vyzkouší metodu, která by se jednou mohla uplatnit ve chvíli, kdyby naší planetě hrozila srážka s kosmickým tělesem. Tuto mimořádnou událost bude pokrývat hned několik přímých přenosů včetně jednoho českého – v tomto článku najdete jejich přehled.

Kamera DRACO na sondě DART bude v závěrečné fázi mise pořizovat fotografie, které palubní systém využije k autonomnímu navedení na cíl. Závěrečné hodiny tedy budou čistě bez zásahu pozemního střediska. NASA bude na níže přiloženém odkazu vysílat fotografie z kamery DRACO, které budou postupně přicházet na Zemi. Po kolizi už žádné další snímky nepřijdou a obrazovka zčerná. Po několika minutách zde poběží záznam poslední fáze před nárazem. Tento přenos začne 26. září ve 23:30 SELČ.

Komentovaný živý přenos z události připravila i brněnská hvězdárna a planetárium. Spolu s ředitelem Jiřím Duškem vystoupí Tomáš Přibyl a Dušan Majer. Tento přenos začne 26. září ve 23:45 SELČ.

Ve svém vysílání se bude kolizi věnovat také NASA TV. Její přenos by měl začít přesně o půlnoci z 26. na 27. září.

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.transcontinentaltimes.com/wp-content/uploads/2022/09/as-1068×601.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PetrDub
PetrDub
1 rok před

Nezbývá než držet palce, ať to vyjde a DART z toho nevyjde celá :-).

Robert
Robert
1 rok před

Jen doufám že Dimorphos je kompaktní kus kamene,pořád mám v paměti povrch planetky Bennu kde se odběrová hlavice sondy zabořila nečekaně hluboko pod povrch,prakticky do vrstvy jakoby nasypaného štěrku.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Robert

Experti pracují s různými možnostmi od jednoho extrému po druhý. Po dosavadních zkušenostech se ale spíše zdá, že by Dimorphos měl být spíše hromádkou štěrku, která taktak drží pohromadě. V extrémním případě by mohlo dojít k odvržení až jedné poloviny hmoty měsíčku. Je jasné, že odvržený materiál fungující jako reaktivní pohon může výrazně navýšit výsledné zpomalení Dimorphosu.

Robert
Robert
1 rok před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji za objasnění,ten reaktivní moment odvrženého materiálu mně nenapadl
V každém případě tam tedy bude nějaký efekt a uvidíme jake fota pošle doprovodný cubesat.Zmocňuje se mně takové vzrušení že snad dneska neusnu,a to ráno v 3:45 vstávám do práce

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před

Mno, aspoň něco se nedá odložit…. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
1 rok před

To nadšení v NASA při přibližování a následné ztrátě signálu vlivem impactu bylo jako obvykle dobře koukatelné. Se nedivím. Automní zaměření sondy bylo přesné a dlouho dopředu bylo na obrazovce vidět, že DART letí přesně do středu terče. A pak už jen stále větší a větší detaily. Jsem zvědav, z jaké výšky je poslední záběr a jak velké jsou viditelné balvany.

Borin
Borin
1 rok před

Proč se mi u třetího videa zobrazuje, že je soukromé? Není takové vloženo poprvé.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Borin

Na YouTube má každý majitel videa právo nastavit jeho viditelnost. Pokud nastaví, že je veřejné, mohou jej všichni bez problémů sledovat. Ovšem může nastavit i to, že video bude tzv. soukromé – v takovém případě jej nikdo nemůže přehrat. Někteří majitelé YouTube kanálů to dělají tak, že přímý přenos nechají veřejný, ale záznam už zneviditelní tím, že video nastaví jako soukromé. Žádný divák (tedy ani my) s tím nemůžeme nic dělat – je to plně na rozhodnutí majitele daného videa. Před spuštěním bohužel není možné určit, jak se který majitel zachová. V době tvorby článku nikdo nevěděl, že majitel nastaví záznam jako soukromý. Video jsem proto z článku odmazal.

bobr
bobr
1 rok před

Budou nějaké snímky vlastního dopadu? Tuším, že nějaká družice se o to měla pokusit. Dále se asi mohou objevit snímky z nějakého dalekohledu.
Díky.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  bobr

Ano, náraz snímkoval CubeSat LICIACube. První snímky již přichází na Zemi, ale jelikož á CubeSat jen malou anténu, potrvá to pár týdnů.

PetrDub
PetrDub
1 rok před
Odpovědět  bobr

Ještě doplním pana Majera, že pozemské dalekohledy se sice této dvojplanetce budou intenzivně věnovat, ale snímek kráteru nečekejte. Dalo hodně práce vůbec poznat, že se jedná o dvojplanetku, stanovit parametry dráhy a určit přesnou polohu Dimorphosu tak, aby šlo naplánovat přílet DARTu. Pozemské dalekohledy se tedy budou zaměřovat právě na určení nové oběžné dráhy s cílem určit, jak moc se tato dráha kolizí změnila. Vyfotit kráter (předpokládám řádově jednotky metrů) ze Země (vzdálenost aktuálně 11 milionů km) není při současné úrovni techniky možné (a velmi pravděpodobně to nebude možné ani v budoucnu, z důvodu fyzikálních omezení bychom potřebovali obrovský dalekohled nebo využít interferometrii na dlouhé základně, což je obojí v optické astronomii velký problém – a to celé by ještě asi muselo být mimo atmosféru).

Radim
Radim
1 rok před

Teď jsem si teprve měl čas pustit záznam vysílání z Brna a to je prostě bomba!
Děkuji a gratuluji k provedení.
Jdu si pustit znovu…
A chválím, že aspoň tam používají pořad YT 😉

R.

Dušan Majer
Dušan Majer
1 rok před
Odpovědět  Radim

Jsem rád, že se vám vysílání líbilo.

https://kosmonautix.cz/2022/09/26/zive-sonda-dart-zasahne-planetku-dimorphos/