Firmy, které připraví fotovoltaiku pro lunární mise

Umělecká představa otočného vertikálního fotovoltaického panelu

V březnu 2021 jsme vydali článek o tom, že NASA chce ve spolupráci s firmami rozvinout koncept výsuvných fotovoltaických panelů. Agentura nyní vybrala trojici firem, které mají dále rozvíjet práce na těchto panelech, které pomohou napájet nejrůznější prostředky pilotovaného i robotického průzkumu Měsíce v rámci programu Artemis. Aby měly tyto prostředky dostatek energie, chtěla by NASA podpořit vývoj panelů, které se umí autonomně vysunout až do výšky téměř 10 metrů a u kterých nebude problém je zase složit pro přesun na jiné místo. „Tyto prototypy poskytnou vhodná řešení pro spolehlivé zdroje energie na Měsíci, což bude klíčové pro úspěch prakticky všech činností, které se budou na povrchu dělat,“ říká Niki Werkheiser, ředitelka oddělení pro dozrávání konceptů v rámci ředitelství kosmických technologických misí na centrále NASA ve Washingtonu a dodává: „Toto vzrušující úsilí hraje klíčovou roli, která doslova pomůže pohánět náš výzkum Artemis v jedinečně náročném prostředí jižního pólu Měsíce.

Celkem agentura mezi tři firmy rozdělila 19,4 milionu dolarů, což má pokrýt náklady na stavbu prototypu a provedení environmentálních zkoušek. Cílem je, aby byl jeden ze systémů připraven k rozvinutí u jižního pólu Měsíce před koncem tohoto desetiletí. Návrhy musí prokázat stabilitu na svažitém terénu a odolnost proti ostrému lunárnímu regolitu. To vše ale musí zvládnout při minimalizaci hmotnosti o objemu ve složeném stavu, aby bylo možné je snadno dopravit na Měsíc. Oceněnými firmami jsou:

  • Astrobotic Technology z Pittsburghu, Pennsylvania: 6,2 mil USD
  • Honeybee Robotics u Brooklynu, New York: 7 mil USD
  • Lockheed Martin z Littletonu, Colorado: 6,2 mil USD
Mapa sklonu svahů u jižního pólu Měsíce.

Mapa sklonu svahů u jižního pólu Měsíce.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Současné struktury fotovotaických panelů jsou navrženy k použití v mikrogravitaci, případně k horizontálnímu položení na povrch. Vertikální orientace a výška těchto nových panelů pomůže zabránit výpadkům vyráběné energie u lunárních pólů, kde Slunce nestoupá vysoko nad obzor. Když je slunce nízko nad horizontem, mohou terénní nerovnosti Měsíce odstínit část světla, které by se pak nedostalo na panely nízko u povrchu. Tím, že se panely umístí na vysoké stožáry, bude možné zajistit nepřerušené osvětlení a tím pádem i generovat více energie. „Máme velkou radost, že můžeme vybrat tyto tři týmy, které předložily velmi odlišná technická řešení. Každý tým má jedinečné vize toho, jak mohou komerční firmy podpořit udržitelnou přítomnost lidí na Měsíci,“ uvedl Chuck Taylor, projektový manažer VSAT (Vertical Solar Array Technology) z Langleyho střediska v Hamptonu, stát Virginia.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/surface_power_2.png
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/78/Starry_night.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.