Kosmotýdeník 509 (13.6. – 19.6.)

Loď Starliner při svém prvním nepilotovaném příletu k ISS

Ani jsme se nenadáli a z týdne, který začal teprve nedávno, zbývají jen poslední hodiny. Je tedy nejvyšší čas připomenout si důležité momenty, které nám přineslo uplynulých sedm dní. Většinu novinek jsme Vám v průběhu týdne přinesli v jednotlivých článcích, ale i přesto bylo novinek tolik, že se na všechny nedostalo. Právě proto je tu Kosmotýdeník. V hlavním tématu se podíváme na snad už definitivní nominaci posádky první pilotované mise kosmické lodi Starliner. Nevynecháme ani novinky spojené se stavbou floridské startovní rampy pro systém Super Heavy – Starship a řekneme si také o tom, jak probíhají finální zkoušky pozorovací režimů Teleskopu Jamese Webba.

Posádka pilotované testovací mise lodi Starliner

Posádka mise Boeing CFT představená v srpnu 2018 - zleva Eric Boe - Nicole Aunapu Mann - Chris Ferguson

Posádka mise Boeing CFT představená v srpnu 2018 – zleva Eric Boe – Nicole Aunapu Mann – Chris Ferguson
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Příběh o tom, jak se vyvíjelo složení posádky pilotované testovací mise CFT lodi Starliner, začíná v srpnu 2018, kdy NASA slavnostně oznámila, kteří lidé poletí na pilotované testovací mise lodí Crew Dragon a Starliner, i na jejich první ostré mise. Zatímco nominace do lodi Crew Dragon avizované v roce 2018 (DM-2 Behnken – Hurley a Crew-1 Glover – Hopkins) zůstaly nezměněné, u Starlineru to bylo mnohem složitější. Do pilotované testovací mise byli nominováni dva astronauti NASA (Eric Boe a Nicole Mann) a také Chris Ferguson, bývalý astronaut NASA, nyní pracovník Boeingu. Na první ostrou misi Starlineru měla letět Sunita Williams a Josh Cassada.

Nicole Mann, Michael Fincke a Chris Fergusson - první posádka lodi Starliner, jak se s ní počítalo v roce 2019.

Nicole Mann, Michael Fincke a Chris Fergusson – první posádka lodi Starliner, jak se s ní počítalo v roce 2019.
Zdroj: https://live.staticflickr.com

První trhlinu dostal tento plán hned v lednu 2019, kdy musel z posádky CFT ze zdravotních důvodů odejít Eric Boe. Jeho místo nahradil astronaut NASA Michael Fincke, který působil v roli asistenta vedoucího astronauta pro komerční mise v oddíle astronautů na Johnsonově středisku. Tuto pozici pak obsadil Eric Boe. Po této změně na postu pilota došlo i ke změně na pozici velitele. Chris Ferguson se totiž z rodinných důvodů omluvil a na jeho místo tak byl nominován Barry Wilmore. Z původní posádky tak zůstala pouze Nicole Mann, ale NASA to v říjnu 2021 změnila. Agentura rozhodla, že právě Nicole Mann poletí na misi Crew-5, do které byl nominován i Josh Cassada, který měl původně letět na první ostré misi Starlineru. Agentura tehdy tvrdila, že rozhodnutí bylo důležité, aby Boeing získal čas na vývoj Starlineru a zároveň aby pokračoval dosavadní plán, v jehož rámci astronauti získávají letové zkušenosti, které se jim budou hodit na dalších misích. Mann i Cassada totiž ještě v kosmu nikdy nebyli.

Jeanette Epps

Jeanette Epps
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Kolem složení posádek prvních dvou pilotovaných Starlineru tak bylo plno otázek. Bude pilotovaná testovací mise CFT dvoučlenná nebo tříčlenná? A kdo se přidá k Sunitě Williams do posádky první ostré mise? NASA tento týden přinesla odpovědi na část těchto otázek. Nové otazníky však vyvstaly. Jisté je, že mise CFT bude mít dvoučlennou posádku. Barry Wilmore zůstává v pozici velitele pilotované testovací mise CFT, ale mění se post pilota – Michael Fincke se přesouvá do záložní posádky na post velitele a bude se připravovat na možnou budoucí letovou nominaci. Jeho místo pilota v misi CFT obsadí Sunita Williams. To ale znamená, že v posádce první ostré lodi Starliner není nominovaný žádný velitel, ani žádný pilot. V posádce je tak pouze samotná americká astronautka Jeanette Epps na pozici specialistky mise. Čtvrtá sedačka zatím nebyla obsazena. NASA přitom v aktuálním článku uvedla, že zvažuje záložní možnosti letu Jeanette Epps na Crew Dragonu. Astronautka prý už zahájila výcvik u SpaceX, aby byla připravena, pokud by se tato možnost realizovala.

Sunita Williams (vlevo) Barry "Butch" Wilmore (uprostřed) a Mike Fincke (vpravo) sledují vývoz rakety Atlas V s lodí Starliner pro misi OFT-2.

Sunita Williams (vlevo) Barry „Butch“ Wilmore (uprostřed) a Mike Fincke (vpravo) sledují vývoz rakety Atlas V s lodí Starliner pro misi OFT-2.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Termín pilotované testovací mise však zatím neznáme. NASA a Boeing stále vyhodnocují data nasbíraná při opakované bezpilotní testovací misi OFT-2. Po úspěšné bezpilotní misi se návratová kabina Starlineru přesunula na Kennedyho středisko do budovy Commercial Crew and Cargo Processing Facility, kde projde inspekcí a zkouškami systémů. V těchto dnech probíhá proces přípravy dat z předběžných testů, které Boeing dodá NASA. Obě strany pak společně zhodnotí další postup prací. Celková hodnocení budou trvat ještě několik týdnů, přičemž na konci července by mohly být k dispozici zprávy o připravenosti lodi, harmonogram potřeb Mezinárodní kosmické stanice a dostupnost obsluhy kosmodromu. Na základě těchto informací by mohlo proběhnout zhodnocení harmonogramu startu.

Kosmický přehled týdne:

Raketa SLS pro misi Artemis I se na rampě 39B chystá na test předstartovních činností.

Raketa SLS pro misi Artemis I se na rampě 39B chystá na test předstartovních činností.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Na floridské rampě 39B stojí raketa SLS, která právě nyní podstupuje opakované testy předstartovního odpočtu. Test začal v sobotu ve 23:00 SELČ a v průběhu dneška se pozornost zaměřuje především na oživování systémů v kosmické lodi Orion a centrálním stupni nosné rakety. Kromě toho probíhají také kontroly raketových motorů RS-25. V pondělí bychom se měli dočkat velkého finále. Přibližně kolem našeho poledne začne tankování centrálního i druhého stupně pohonnými látkami. Právě při čerpání kapalného kyslíku a vodíku se při minulých testech objevily problémy. O půl deváté večer našeho času má začít závěrečná fáze odpočtu od času T-10 minut a o zhruba hodinu později přijde jeho opakování. Tyto testy jsou důležité, jelikož jde o první sestavený exemplář svého druhu. Simulace předstartovních činností by zároveň měla vychytat mouchy, aby byl skutečný předstartovní odpočet mnohem hladší.

Mezinárodní kosmická stanice musela 16. června uhýbat úlomku kosmické tříště. Výpočty totiž ukázaly, že by se objekt ke stanici ve 23:50 SELČ přiblížil na 285 metrů. To už je nebezpečně blízko a proto ve 21:03 začal 275 sekund dlouhý zážeh motorů nákladní lodi Progress MS-20, který změnil rychlost komplexu o 0,5 m/s. Průměrná výška oběžné dráhy ISS se tímto manévrem zvýšila o 890 metrů. Expert na sledování objektů na nízké oběžné dráze, Jonathan McDowell, specifikoval, že oním úlomkem byl objekt 1982-092BYX. Jedná se o pozůstatek sovětské družice Kosmos 1408, kterou Rusko 15 listopadu 2021 záměrně sestřelilo protidružicovou raketou A-235.

Budování rampy pro Super Heavy - Starship na komplexu 39A.

Budování rampy pro Super Heavy – Starship na komplexu 39A.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Živo není jen na výše zmíněné rampě 39B, ale i na sousední rampě 39A, kterou má v dlouhodobém pronájmu firma SpaceX. V noci na 16. června totiž na tento startovní komplex dorazil první segment obslužné věže. Ta bude součástí nově budované startovní rampy pro systém Super Heavy – Starship. V přenosu z pátečního startu Falconu 9 s družicemi Starlink nám režie ukázala záběr z kamery, který kromě rakety zachycoval i čilý stavební ruch. Bylo tak vidět, že se na nově budované rampě hromadí díly pro zásobníky pohonných látek a dochází tu i k přípravě jeřábu LR11350, který se ke slovu dostane v další fázi.

Čtyři vědecké přístroje na palubě Teleskopu Jamese Webba prochází v těchto týdnech procesem, který je posledním bodem na předlouhém seznamu úkolů, které se musí udělat, než se tato observatoř dostane do ostrého provozu. Pozemní týmy se nyní plně věnují zkouškám 17 pozorovacích režimů, které jsme si představili v tomto článku.Jako tomu bylo dobrým zvykem v dosavadním průběhu celé mise, i tato fáze je pokrytá přehlednou infografikou na webu o JWST. Každý tak může sledovat, jak postupně přibývají žlutě orámované šestiúhelníky, které značí, že daný pozorovací režim úspěšně zakončil svou kontrolní fázi. Tento týden se na seznam zkontrolovaných režimů dostalo několik nových, přičemž můžeme konstatovat, že každý ze čtyř přístrojů už má dokončený alespoň jeden režim. Nelekejte se toho, že se režimy kontrolují na přeskáčku – pořadí kontrol není pevně stanoveno.

Stav kontrol 17 pozorovacích režimů čtyř přístrojů na palubě JWST ke dni 19. června.

Stav kontrol 17 pozorovacích režimů čtyř přístrojů na palubě JWST ke dni 19. června.
Zdroj: https://jwst.nasa.gov/

Přehled z Kosmonautixu:

Tato tradiční rubrika je určena těm, kteří nestíhají číst všechny články, které na našem webu vychází. V rámci Kosmotýdeníku proto nabízíme jejich souhrn s příslušnými odkazy, aby čtenářům žádné novinky neutekly. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Začali jsme článkem, který na praktickém příkladu ukázal konstrukci navigační družice Galileo. Věnovali jsme se experimentu, který má posunout možnosti navigačních systémů až na Měsíc. Na našem stříbrném průvodci jsme zůstali i v dalším článku, který se věnoval robotickému rameni SAMPLR, které bude součástí komerčního lunárního landeru. Na svou poslední cestu se vydal bývalý kosmonaut Valerij Viktorovič Rjumin a v našem článku jsme si připomněli jeho život. zatímco na Floridě probíhají přípravy na misi Artemis I, v Utahu došlo k výrobě pomocných urychlovacích motorů na tuhé pohonné látky pro misi Artemis III. Ukázali jsme si, jak pokračuje vývoj stanice Gateway a jaké překážky představuje zpoždění mobilní vypouštěcí plošiny pro SLS. Vylepšení se dočkalo stanoviště, na kterém probíhají testy motorů RS-25. SpaceX se tento týden posunula blíže k prvnímu orbitálnímu testu Super Heavy – Starship, jelikož úřad FAA vydal dlouho očekávanou zprávu. Už tak bohatý harmonogram sondy Lucy byl doplněn o další cíl – astronomové totiž našli u planetky Polymele malý měsíček. Experti z Japonska představili první výsledky analýzy vzorků dovezených z planetky Ryugu. Společně jsme sledovali historicky první 13. použití jednoho prvního stupně Falconu 9, v podrobném článku jsme se věnovali přínosům sondy WMAP pro kosmologii, byli jsme svědky startu Falconu 9 s německou armádní radarovou družicí a na závěr nás čekal opět start Falconu, který zřejmě kromě civilní družice vynášel i utajený náklad.

Snímek týdne:

NASA tento týden představila fotky pořízené 11. května v hale VAB a na rampě LC-39B. Jednalo se o zkoušky prototypů vozidel od firmy Canoo tehcnologies. Ta byla nedávno agenturou NASA vybrána, aby připravila dopravní prostředky, které budou v rámci programu Artemis vozit astronauty z přípravné budovy ke startovní rampě. Ostré exemplář elektromobilů má forma dodat přibližně za rok.

Prototypy elektromobilů od firmy Canoo tehcnologies, které mají vozit astronauty v rámci programu Artemis na startovní rampu.

Prototypy elektromobilů od firmy Canoo tehcnologies, které mají vozit astronauty v rámci programu Artemis na startovní rampu.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Video týdne:

Dnes jsme v této rubrice sáhli po tweetu firmy Blue Origin. Ta nám totiž ukázala záběry z rychloběžné kamery, která natočila vstřikovače pohonných látek motoru BE-4 v akci. Připomeňme, že tyto motory na kapalný kyslík a metan budou létat nejen na raketě New Glenn od Blue Origin, ale také na raketě Vulcan od United Launch Alliance.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…28iss067e066735%29_%28cropped%29.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/08/2018-08-03-165334.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/48720076396_e508466494_k_d.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2009e258436.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nhq202205180009_large.jpeg
https://images-assets.nasa.gov/…/NHQ202204210009~medium.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FVd88j0WYAg_Yim?format=jpg&name=4096×4096
https://jwst.nasa.gov/…/InstrumentsTracking2.08-1100px.png
https://images-assets.nasa.gov/image/…PH-KLS01_0237~medium.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.