Vylepšení stanoviště pro testy motorů RS-25

Na Stennisově středisku došlo k vylepšení kriticky důležitého systému, který je potřebný ke zkouškám raketových motorů RS-25 pro raketu SLS, která bude v rámci programu Artemis vynášet mise k Měsíci. Inženýři z testovacího stanoviště Freda Haiseho dokončili testy vylepšeného systému pro vektorování tahu TVC (thrust vector). Tento systém slouží k naklápění raketového motoru RS-25 během zkoušek. Takzvaný „gimbaling“ označuje pohyb motoru o pár stupňů ve dvou kruhových směrech, jehož účelem je měnit směr působícího tahu zažehnutého motoru, což při ostré misi pomůže raketě SLS „zatáčet“ a korigovat tak dráhu letu. V praxi se používají dva hydraulické pohyblivé prvky, které tlačí a tahají motor, který se má vychýlit o pár stupňů. Provedená vylepšení měla za úkol zrychlit pohyb těchto pohyblivých prvků při návratu nakloněného motoru do základní pozice, při které motor míří kolmo dolů.

Udělali jsme to proto, abychom v případě, že při zážezích dojde k jakékoliv mimořádné situaci, měli v systému dostatečnou rychlost, která vrátí motor do původní pozice, než dojde k jeho odpojení,“ vysvětlil David Carver vedoucí inženýr provozních elektrických testů a dodal: „To je důležité, protože pokud bychom odpojili motor, který je nakloněný třeba o šest stupňů, mohlo by to způsobit potenciální poškození motoru či trysky.

Při testech vylepšeného systému TVC inženýři využili hmotnostní maketu. Ta má přibližně stejnou velikost a tvar jako motor RS-25 i jeho tryska. Podobná je i hmotnost – přibližně 3,6 tuny. Použití tohoto simulátoru umožnilo inženýrům testovat řídící systém, aby se ujistili, že mezi motorem a testovacím stanovištěm je vždy dost místa a při pohybu nedochází k žádným omezením. Maketa se použila i pro testy, které ověřovaly správnost načasování a reakcí systému. Pomocí těchto zkoušek mohou inženýři přesně nasimulovat různé scénáře a hned vidí, jak se systém TVC chová.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/s22-044_stennis_photo_-_thrust_vector_control_system.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Vylepšení stanoviště pro testy motorů RS-25”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.