Výroba pomocných motorů pro Artemis III

Výroba deseti segmentů pomocných urychlovacích motorů na tuhé pohonné látky pro raketu SLS na misi Artemis III, při které se lidé po desítkách let vrátí na povrch Měsíce, byla dokončena. Týmy expertů dokončily výrobní fázi segmentů 18. května. Každý ze dvou motorů na tuhé pohonné látky tvoří pět těchto segmentů, které budou před startem sesazeny na sebe. Při startu se pak tyto dva motory na tuhé pohonné látky postarají o tah 3,2 milionu kg, což je více než 75 % tahu celé SLS. Každý pomocný stupeň tvoří tři hlavní části – přední lem, samotný motor a zadní lem. Segmenty motoru budou uloženy v Utahu na základně firmy Northrop Grumman, dokud nepřijde čas jejich transportu na Kennedyho středisko na Floridě. V tamní hale VAB pak budou tyto segmenty usazeny na mobilní vypouštěcí plošinu.

Jako vždy ale platí, že tento krok je jen jedním dílkem větší skládačky. Experti z NASA a Northrop Grumman na Kennedyho středisku již sestavují a testují avioniku a další systémy pomocných stupňů pro mise Artemis II a III, probíhá příprava na start mise Artemis I a živo je i v Utahu. V areálu firmy Northrop Grumman probíhá lití pohonné směsi do segmentů motorů pro Artemis IV a pokračuje i příprava vylepšených urychlovacích motorů. Ty přijdou ke slovu při misi Artemis IX a dalších. Nejnovější zážeh zmenšeného modelu proběhl 1. června.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/205224_02.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “Výroba pomocných motorů pro Artemis III”

  1. athlo napsal:

    Segmenty dokazi vyrobit opravdu rychle. Kez by i dalsi casti SLS byly takto rychle vyrobitelne.

  2. PetrV napsal:

    75% tahu celé rakety pomocné boostery na TPH. Vodík letu moc nepomůže. Proč se ho drží u 1. stupně?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Centrální stupeň konstrukčně vychází z externí nádrže raketoplánů a používá motory RS-25 z éry raketoplánů. Takto bylo rozhodnuto z důvodu zachování výrobních linek a zkrácení doby vývoje zbrusu nového hardwaru. Navíc pohon kapalným kyslíkem a vodíkem je z kapalných pohonných látek prakticky nejvýhodnější.

      • PetrV napsal:

        Z důvodu velikosti a izolace nádrže se vyhoda lsp ztrácí.
        To se ví také. Takže zůstává jen důvod 1. Navíc velmi drahý …

    • Mr G napsal:

      SRB sa takto pouzivali aj pri raketoplane. Prakticky rovnako to ma aj raketa Ariane 5, ktora ma v podstate „identicky koncept“ ako SLS. Velky hlavny stupen, ktory dotlaci naklad az na orbitu + 2 bocne SRB.

      Dolezite je ale to, ze SRB sa pouzivaju len po dobu prvych ca 2 minut, kedy je raketa este velmi tazka, plna paliva a samotny prvy stupen by sa pomocou svojich motorov ani neodlepil od zeme. SRB teda raketu „roztlacia“ z nuly na urcitu rychlost a do urcitej vysky, kde uz raketa spali tolko paliva, ze dalej dokaze zrychlovat uz len za pomoci motorov na hlavnom stupni.

      • PetrV napsal:

        Hmmm, hmmm takže vodík je vybusný, drahý a výhodný pouze u druhého a třetího stupně, přičemž se špatně skladuje.
        Snažím se to pochopit….

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        LH2/LOX v centrálním, resp. v prvním stupni, je poměrně rozšířený koncept. STS, Eněrgija, Ariane 5, H-II, H3, Delta IV

      • PetrV napsal:

        Kopírování stejných drahých chyb.
        Kde vzniklo to pomatení drahým kapalným vodíkem s velkou nádrží?

      • Vojta napsal:

        On to fakticky je druhý stupeň, jen hoří už od začátku. Konstrukčně to vychází líp než kdyby dolů posadili velký stupeň na TPH a trochu menší vodíkovou nádrž až na něj.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.