Kosmotýdeník 507 (30.5. – 5.6.)

Týden se s týdnem sešel a je tu opět čerstvé vydání pravidelného přehledu těch nejzajímavějších kosmonautických událostí uplynulých sedmi dní. Kosmotýdeník si tentokrát jako hlavní téma vzal další pilotovaný let suborbitálního nosiče New Shepard, který vynesl opět šest lidí na pár okamžiků nad hranici 100 kilometrů. V dalších tématech se podíváme na čínský pilotovaný let, testování Starship S24, anebo na první snímek Hurvínka na oběžné dráze. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

New Shepard letěl na 21. misi

Posádka mise NS-21

Posádka mise NS-21
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Suborbitální stroj New Shepard společnosti Blue Origin, který dokáže do výšky kolem 100 kilometrů nad Zemí poslat až šest lidí na krátký suborbitální skok, uskutečnil v sobotu svůj 21. let. Byl to zároveň pátý let s posádkou na palubě. Během těchto pěti letů dokázal vynést již 25 lidí a to od loňského července, kdy proběhl první pilotovaný let. Společnost Blue Origin pak prohlásila, že by do konce letošního roku chtěla tento počet ještě zdvojnásobit, což napovídá, že se můžeme těšit na častější lety. Připomeňme ještě, že tento stroj může sloužit i k vynášení vědeckého nákladu, který byl přítomen na většině nepilotovaných letů.

Samotná mise začala startem ze soukromého kosmodromu společnosti Blue Origin severně od Van Hornu v Texasu. Mise s označením NS-21 měla původně odstartovat 20. května, ale společnost let nakonec odložila, aby vyřešila problém s jedním ze záložních systémů na raketě New Shepard, který vykazoval poruchu.

Mezi šesti pasažéry mise NS-21 byla i Katya Echazarreta, elektroinženýrka, která se tím stala první ženou narozenou v Mexiku a nejmladší Američankou, která vzlétla na kraj kosmického prostoru. Echazarreta se narodila v Guadalajaře, v roce 2019 získala bakalářský titul v oboru elektrotechniky na Kalifornské univerzitě a pracovala v Laboratoři tryskového pohonu (JPL) v NASA, kde se účastnila několika projektů, včetně vyhodnocování práce vozítka Perseverance na Marsu a nyní se aktivně účastní připravované mise Europa Clipper. Této ženě je aktuálně 26 let a její let sponzorovala nezisková organizace Space for Humanity.

Dalším pasažérem byl Evan Dick, který se tímto letem stal vůbec prvním pasažérem, který letěl na New Shepardu dvakrát. Již v prosinci minulého roku letěl na misi NS-19.

Dále se na kraj kosmického prostoru podíval také druhý Brazilec. Osmadvacetiletý Victor Correa Hespanha vyhrál v loterii a zajistil si tak místo na palubě. Hespanha je inženýr civilní výroby, jehož cestu sponzoruje Crypto Space Agency, organizace, která uvádí, že jejím „Hlavním posláním je sbližovat technologie kosmického průmyslu s inovacemi a finanční silou trhů s krypto měnami, aby se urychlila mimozemská (či meziplanetární) budoucnost lidstva.“

Na palubě se nacházel i Jaison Robinson, zakladatel komerční realitní společnosti JJM Investments a spoluzakladatel společnosti Dream Variations Ventures, která investuje do technologických a sportovních startupů. Robinson má právnické vzdělání a v roce 2009 byl finalistou televizní show Survivor.

Seznam cestujících mise NS-21 doplnili ještě Victor Vescovo a Hamish Harding. Vescovo je kapitálový investor a vysloužilý důstojník námořní rozvědky, který vylezl na nejvyšší hory všech sedmi kontinentů a potápěl se i na nejhlubší místo oceánu. Harding je předsedou makléřské společnosti Action Aviation, kterou založil v roce 2004, a podle společnosti Blue Origin je také pilotem dopravních letadel. Je držitelem několika leteckých světových rekordů.

Let trval o něco déle než deset minut, nosič nazvaný RSS First Step vynesl kabinu, která pak dostoupala do výšky 107 kilometrů. Nosič úspěšně motoricky přistál kousek od místa startu, kabina dosedla za pomoci padáků.

Kosmický přehled týdne:

Posádka mise ShenZhou-14

Posádka mise ShenZhou-14
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Do kosmického prostoru se z kosmodromu Jiuquan dnes v 04:44 SELČ vydala čínská raketa CZ-2F, která vynášela pilotovanou kosmickou loď ShenZhou 14, na jejíž palubě je tříčlenná posádka ve složení Cai Xuzhe, Chen Dong, který je zároveň velitelem a Liu Yang. Cílem je čínská kosmická stanice Tiangong. Zmíněný velitel mise Chen Dong je veterán mise ShenZhou 11 z října 2016. Dong se narodil 12. prosince 1978, má magisterský titul v oboru inženýrství a je stíhacím pilotem v čínském armádním letectvu v hodnosti plukovníka. V roce 2009 byl vybrán do oddílů kosmonautů. Na palubě lodi se k Dongovi připojila Liou Yang, která bude zastávat funkci operátora. Yang se narodila 6. října 1978 a 16. června 2012 odstartovala v rámci mise Shen Zhou 9, čímž se stala první čínskou kosmonautkou. Je absolventkou letecké univerzity. Od té doby získala hodnost plukovníka a je vojenskou dopravní pilotkou. Třetím a posledním členem posádky je Cai Xuzhe, který absolvuje svůj první let do kosmického prostoru. Xuzhe bude při misi v roli systémového operátora. Zásadním úkolem, který trojici čeká na palubě stanice, je přílet dvou nových modulů WentianMengtian, o jejichž zprovoznění se mají postarat. Připraveno je také kolem tisíce experimentů.

Dle prohlášení Elona Muska provedla Starship S24 první úspěšnou kryogenní zkoušku. Tato loď by společně s nosičem Super Heavy B7 (možná až B8) měla provést první let nad hranici 100 kilometrů. Stále se však čeká na výsledky přezkumu vlivu základny a testovacích letů na životní prostředí (EIA), která by však měla být dokončena snad už v polovině června.

Starship S24 během kryogenní zkoušky

Starship S24 během kryogenní zkoušky
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice naleznete přehled všech článků, které jsme za uplynulý týden vydali na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je nyní připomenout. Začali jsme článek s názvem Shawova cena za astronomii pro hlavní vědce projektů Hipparcos a Gaia. Hned poté vyšel druhý díl článku o vůdčí osobnosti indické kosmické agentury, K. Sivanovi. Hned poté jste se mohli pokochat nad spektakulárním videem, které na Marsu během svého 25. letu zaznamenal vrtulníček Ingenuity. Další důkaz stále širších schopností malých CubeSatů ukazuje ten, který má za úkol vyzkoušet nejrychlejší datový přenos. I další článek se věnoval kosmickému testování, tenkrát družicového počítače a to přímo ve vakuu. Evropská firma Orbex odkryla plány se svou ekologickou raketou Prime, která má startovat ze Skotska a cílit na malé družice. Během živě přenášené konference představila NASA vítěze soutěže o výrobu skafandrů pro použití na stanici Gateway a na Měsíci. Poté jsme se podívali do Jižní Korey, která se chystá vypustit svoji první lunární misi. Ani tento týden jste nepřišli o další díl seriálu Vesmírné výzvy. Dočkali jsme se také dalšího startu rakety Sojuz 2.1a, která vynášela nákladní automatickou loď Progress MS-20. Živě a česky jsme sledovali jak start, tak i přílet lodi ke stanici. Po oznámení NASA o vítězných firmách, které se budou podílet na vývoji nových skafandrů, jsme se blíže podívali na návrhy těchto firem. Parádní kompilaci snímků přinesla sonda Juno, která se rekordně přiblížila k horním vrstvám atmosféry planety Jupiter. Fanoušci kosmonautiky se již nemohou dočkat zveřejnění prvních snímků dalekohledu Jamese Webba. Jejich představení veřejnosti by mělo proběhnout 12. července. A na závěr týdne vás již tradičně čekal nový díl seriálu Vesmírná technika.

Obrázek týdne:

Snímkem týdne se stává první fotografie skleněné figurky Hurvínka na palubě českého CubeSatu Planetum-1. Po úspěšném vynesení raketou Falcon 9 v rámci mise Transporter 5 tak dorazila první fotografie jediného pasažéra této edukační mise.

Hurvínek na palubě Planetum-1

Hurvínek na palubě Planetum-1
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

Kosmická loď Progress MS-20 dovezla k Mezinárodní kosmické stanici 2 517 kilogramů zásob. Loď vynesla raketa Sojuz 2.1a, která odstartovala 3. června v 15:02 SELČ. Video ze startu naleznete níže.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/2022/06/04/blue-origin-ns-21/
https://www.nasaspaceflight.com/2022/06/shenzhou-14-mission-launch/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…5130I1HBZIfCXQHZp2lLpN-9eFg&oe=629FEAAA
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/06/ns21launch.jpeg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/06/ns21crew-1.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FUXwMtgUsAA2QTE?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.