Jupiter (téměř) na dosah

9. dubna provedla sonda Juno svůj 41. průlet nejnižším bodem své dráhy kolem Jupiteru a její kamera JunoCam během této fáze zachytila, co by viděl člověk, který by se na sondě v danou chvíli nacházel. O zpracování dat do snímků a následně i do animované sekvence se postarala amatérka Andrea Luck, jelikož projekt JunoCam cílí právě na zájemce z řad veřejnosti, kteří si chtějí vyzkoušet zpracování skutečných vědeckých dat. Jupiter je s průměrem zhruba 140 000 kilometrů největší planetou Sluneční soustavy. V okamžiku maximálního přiblížení se sonda Jun dostala na vzdálenost pouze 3 300 kilometrů nad vrcholky barevných jupiterových mraků. V té chvíli si to díky zákonům orbitální mechaniky uháněla rychlostí přibližně 210 000 km/h vůči planetě.

Pro lepší představu – v době, kdy sonda prolétala nejbližším bodem dráhy k planetě, byla k vrcholkům jupiterových mraků 10× blíže, než jak jsou od povrchu Země vzdáleny geostacionární družice. Letěla přitom vůči Jupiteru zhruba 5× rychleji než lodě Apollo, když mířily s kosmonauty od Země k Měsíci. Veřejnost může využívat volně dostupných dat, která je možné zpracovávat do obrázků. Více informací o tomto programu najdete na webu NASA.

Kamera JunoCam 9. dubna 2022 zachytila, jak vypadal 41. průlet nejnižším bodem dráhy sondy Juno kolem Jupiteru.

Kamera JunoCam 9. dubna 2022 zachytila, jak vypadal 41. průlet nejnižším bodem dráhy sondy Juno kolem Jupiteru.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/h5DH34KoSQ7z9Vt77KzcEm.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pj41_full.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Jupiter (téměř) na dosah”

  1. Ivo napsal:

    „Letěla přitom vůči Jupiteru zhruba 5× rychleji než lodě Apollo, když mířily s kosmonauty od Země k Měsíci.“

    Nevím zda jde o vhodné srovnání vzhledem k tomu, že rychlost těchto lodí byla velice proměnlivá kdy v momentě přechodu mezi gravitačními poli rychlost spadla až na 3578km/h.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Z kontextu je snad zřejmé že se jedná o srovnání maximálních hodnot.

      • Honzax napsal:

        Zrejme.. jak se to vezme. Ja ten zpusob neurciteho prirovnani nemam uplne rad a kdyz uz bych tam chtel prirovnani uvest, spis bych volil formulaci typu ze „sonda letela vuci Jupiteru rychlosti xxxx km/s, coz je asi 5x rychleji nez…“. Mozna je to profesni deformace, ale mam rad presna/surova data.
        Ale nerad bych, aby to vyznelo jako kritika clanku, naopak, Dusan (a ostatni redaktori) maji muj obrovsky obdiv za vsechny informace, ktere nam z oboru poskytuji.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.