Testy družicového počítače ve vakuu

Pokud by počítač určený pro družice a sondy nedokázal pracovat v podmínkách kosmického prostředí, byl by k ničemu. Proto se firma QinetiQ Space rozhodla umístit kvalifikační model svého nového palubního počítače do termálně-vakuové komory, která je součástí Laboratoře mechanických systémů na středisku ESTEC v Nizozemí. Tady je hardware vystaven vakuu a teplotním extrémům, které by zažil na oběžné dráze Země, či v meziplanetárním prostoru. Stejný design počítače se přitom už plánuje použít na několika různých evropských misích – ať už jde o projekt Hera zaměřený na planetární obranu, QKDSat zaměřený na kvantový obor, případně Altius mapující ozon a další málo zastoupené plyny v naší atmosféře. Zapomínat nesmíme ani na využití tohoto počítače na nosné platformě orbitální technologické demonstrační mise European Commission’s Horizon 2020 Programme.

Starší verze ADPMS2 (Advanced Data and Power Management System 2nd Generation)

Starší verze ADPMS2 (Advanced Data and Power Management System 2nd Generation)
Zdroj: https://www.qinetiq.com/

Jednotka palubního počítače byla vyvinuta pro platformu Proba-Next, která má sloužit malým družicím různého zaměření,“ vysvětluje Stefano Santandrea, inženýr ESA specializující se na malé družice, který dohlíží na testy a dodává: „Je to jedna ze čtyř avionických jednotek, které společně vytváří jádro avionického systému platformy Proba-Next, kterému se říká ADPMS3 (Advanced Data and Power Management System 3rd Generation – Pokročilý systém správy dat a energie 3. generace). Tyto jednotky jsou navrženy na modulárním principu pro využití na různých družicích – ať už společně, nebo každá zvlášť podle potřeb mise. Jejich všestrannost také umožňuje „lineární“ nebo vzájemně zálohovaný přístup.

Sonda Hera v představách umělce studuje kráter vytvořený dopadem sondy DART.

Sonda Hera v představách umělce studuje kráter vytvořený dopadem sondy DART.
Zdroj: https://www.esa.int/

Systém ADPMS3 byl navržen a vyráběn v souladu s evropskými předpisy standardizace kosmické techniky ECSS (European Coordination on Space Standardization). Tvoří jej palubní počítač OBC, jednotka řízení a distribuce energie PCDU, která obstarává dodávku energie všem družicovým subsystémům, dále pak vzdálená koncová jednotka TDU, která slouží jako „prodloužení“ OBC ke správě specifických subsystémů (třeba pohonného) a nakonec i jednotka pro ukládání dat MMU.

První generace ADPMS byla vyvinuta pro použití na rodině malých družic Proba a poprvé letěla na oběžnou dráhu v roce 2009 na družici Proba-2, která sledovala Slunce. Vylepšená verze ADPMS2 dostala třeba integrující funkci hromadné paměti a našli bychom ji třeba na družici Proba-V, která sleduje Zemi, nebo na dvojici družic Proba-3, které mají startovat v letošním roce a poté budou létat ve formaci.

Evropská družice Altius mapující ozon a další málo zastoupené plyny využije jednotku ADPMS3.

Evropská družice Altius mapující ozon a další málo zastoupené plyny využije jednotku ADPMS3.
Zdroj: https://www.esa.int/

Aktuálně provádíme kompletní kvalifikaci nového souboru avionických jednotek ADPMS3. Tento systém má oproti svému předchůdci čtyřikrát větší výpočetní kapacitu, dokáže spravovat a distribuovat větší množství elektrické energie a přitom je plně v souladu s nejnovějším vývojem designu v ESA včetně pasivace na konci služby a regulace k omezení kosmické tříště, které (kromě jiného) vyžadují kompletní deaktivaci družice na konci její mise. Testy jsou rozděleny mezi technické laboratoře v ESTECu a testovací středisko ESTEC spravované European Test Services. Testy obnáší vibrační, rázové zkoušky, testy elektromagnetické kompatibility, ale i termálně-vakuové cykly. Kvalifikační kampaň kompletní avionické sady začala před měsícem a má trvat až do letní přestávky. Dosavadní výsledky vypadají mimořádně nadějně,“ doplnil Santandrea.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24092799-1-eng-GB/Vacuum_soak_for_satellite_brain.jpg
https://www.qinetiq.com/…CC01179FAC789C035FAAF4AB04F67139
https://www.esa.int/…/19660351-1-eng-GB/Hera_scans_DART_s_impact_crater.jpg
https://www.esa.int/…/images/2020/01/altius/21812397-2-eng-GB/Altius.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Testy družicového počítače ve vakuu”

  1. Fab napsal:

    Má nějaký důvod používat na vesmírných přístrojích tolik šroubků?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.