Nové skafandry ve spolupráci s komerčními firmami

NASA vybrala firmy Axiom Space a Collins Aerospace, aby vylepšily schopnosti skafandrů pro výstupy do volného prostoru na nízké oběžné dráze i na Měsíci. NASA se rozhodla nakoupit služby, které mají astronautům poskytnou novou generaci skafandrů a souvisejících systémů pro výstupy do volného prostoru pro práci na Mezinárodní kosmické stanici, ale i průzkum měsíčního povrchu v rámci misí Artemis. Počítá se ale také s přípravou na marsovské mise s lidskou posádkou. Rozhodnutí agentury má využít znalosti jejích expertů a spojit je s komerční inovativností, aby bylo možné podpořit pokračování vědecké výzkumu na orbitální laboratoři i dlouhodobou přítomnost lidí na Měsíci v rámci programu Artemis.

Těmito kontrakty se NASA a naši partneři zavazují k vývoji pokročilých, spolehlivých skafandrů, které umožní lidem prozkoumat vesmír jako nikdy dříve,“ uvedla Vanessa Wyche, ředitelka Johnosonova střediska v Houstonu a dodala: „Spojení s průmyslovými partnery umožní efektivně pokračovat ve vývoji nezbytných technologií, které udrží Američany na cestě úspěšných objevů na Mezinárodní kosmické stanici ISS i při zkoumání povrchu Měsíce.

Vizualizace skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Skafandry soukromých firem by mohly z jeho zásad vycházet.

Vizualizace skafandru xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Skafandry soukromých firem by mohly z jeho zásad vycházet.
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

Firmy byly vybrány na základě zadávacího řízení xEVAS (Exploration Extravehicular Activity Services). Kontrakt umožňuje vybraným dodavatelům soutěžit o zakázky na mise, které poskytnou kompletní soubor potřebných technologií pro potřeby NASA, které se týkají výstupů do volného prostoru v období plnění smlouvy do roku 2034. Smlouva v rámci xEVAS s neurčitou dodávkou a neurčitým množstvím bude jako již tradičně založená na tzv. milnících (platba za provedené kroky) a má kombinovanou maximální potenciální hodnotu 3,5 miliardy dolarů pro všechny objednané úkoly. První z nich budou soutěženy v rámci kontraktu a budou se týkat vývoje technologií a služeb pro první demonstraci na ISS a pro lunární misi Artemis III.

Každá z obou vybraných firem už do vývoje investovala nemalé množství vlastních peněz. Firmy zároveň budou skafandry vlastnit. NASA je také podporuje, aby pro vyrobené data a technologie získané při vývoji s agenturou hledaly komerční uplatnění. Tento nový přístup k zajištění výstup do volného prostoru se snaží podpořit komerční trh, který se otevírá stále více zákazníkům. Zároveň NASA zajišťuje právo používat stejná data a technologie v rámci agentury pro budoucí veřejné zakázky průzkumného programu.

Boční pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Skafandry soukromých firem by mohly z jeho zásad vycházet.

Boční pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Skafandry soukromých firem by mohly z jeho zásad vycházet.
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net

Experti z agentury NASA již definovali technické a bezpečnostní standardy, podle kterých se budou skafandry stavět. Vybrané firmy souhlasily, že tyto klíčové agenturní požadavky dodrží. Firmy samotné budou podle kontraktu zodpovědné za návrh, vývoj, kvalifikaci, certifikaci a výrobu skafandrů a souvisejícího vybavení pro potřeba stanice ISS i lunárního programu Artemis.

Naše komerční partnerství pomůže realizovat cíle stanovené pilotované kosmonautiky,“ slibuje Mark Kirasich, zástupce přidruženého administrátora pro divizi vývoje programu Artemis a dodává: „Těšíme se na využívání těchto služeb, které zajistí pokračování přítomnosti NASA na nízké oběžné dráze i nadcházející návrat amerických astronautů na povrch Měsíce. Jsme si jistí, že naše spolupráce s firmami a využívání expertíz NASA získaných za 60 let kosmického průzkumu, nám umožní společně dosáhnout těchto cílů.

Čelní pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Skafandry soukromých firem by mohly z jeho zásad vycházet.

Čelní pohled na skafandr xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit). Skafandry soukromých firem by mohly z jeho zásad vycházet.
Zdroj: https://s1.cdn.autoevolution.com

Agentura bude i do budoucna zpřístupňovat firmám letová a pozemní testovací data z výstupů na ISS pod vedením NASA, ale i  z vývojového projektu NASA Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) prostřednictvím technické knihovny EVA. Tento krok má podpořit zrychlení přesunu na firmy, zároveň snížit rizika a umožnit přístup k předchozím investicím NASA do vývoje pokročilých průzkumných skafandrů.  NASA nastavila kontrakt tak, aby se mohl vyvíjet podle potřeb agentury i firem. Kontrakt také dává agentuře volitelnou možnost, pokud se situace na trhu komerčních služeb změní, přidat dalšího dodavatele, který nebyl v prvním kole vybrán. Kontrakt xEVAS spravuje program EVA & Human Surface Mobility Program z Johnsonova střediska. Cílem NASA je poskytnout bezpečné, spolehlivé a efektivní možnosti, které umožní astronautům žít a pracovat mimo přetlakovou kabinu kosmické lodi či stanice, aby bylo možné provádět údržbu stanice, či prozkoumávat okolí místa přistání na Měsíci.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/samplecollection-2crew-xeva-final2.png
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/SGSZCn27zyGvFNiorfVPC6.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/EmUansNjrjXansSEBX4tL6-1200-80.jpg
https://s1.cdn.autoevolution.com/…pacesuit-for-the-moonwalks-looks-like_1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Nové skafandry ve spolupráci s komerčními firmami”

  1. Pavel Kralicek napsal:

    Musim rict, ze me prekvapila cena…3,5 mld USD, zatimco si SpaceX rekla “jen” o 3 mld za cely HLS vcetne dvou letu? Chapu, ze HLS sdili naklady s jejich komercnim programem, ale i tak bych cekal naklady na skafandry minimalne o rad nizssi nez na lod samotnou.

  2. vreckam napsal:

    chybí mi na ruce nějaký ohebný dotykový displej, jak ze sci-fi 🙂 … vyrobit se to už umí, tak nějaké užitečné info by se tam zobrazovat mohlo

    • Borin napsal:

      To ještě být může, pokud NASA má v požadavcích. Nesmí to ale snižovat hermetičnost – řešil by to bezdrátový přenos. Nesmí to překážet při práci nebo při poškození být zdrojem nebezpečí – pak asi takový displej bude jen na návleku.
      Možná je řešením řečový asistent, taková „Andula pro skafandr“, která všechny důležité parametry obyvateli skafandru vybreptá podle jeho dotazu.
      No a nakonec nechci ani domyslet na čem „pracuje Musk“ – bez/kablíkový přenos myšlenek.

      • System Failure napsal:

        Hmmm. mně napadá … co v helmě brýle z rošířenou realitou?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.