Ingenuity pořídila video ze svého 25. letu

Vrtulníček Ingenuity

Černobílá navigační kamera vrtulníčku Ingenuity pořídila fotky z pětadvacátého letu, který se uskutečnil 18. dubna. Z těchto fotek se podařilo složit video z pětadvacátého letu, kdy Ingenuity překonala vzdálenost 704 metrů a letěla rychlostí 19 kilometrů za hodinu. Jednalo se tak o nejdelší a nejrychlejší let vrtulového stroje v atmosféře Marsu (Ingenuity se aktuálně připravuje na svůj 29. let). Video z letu o délce 161,3 sekundy bylo přibližně pětkrát zrychleno, čímž se zkrátilo na méně než 35 sekund.

První snímek videa začíná asi jednu sekundu po startu. Po vystoupání do deseti metrů Ingenuity zamíří na jihozápad a zrychlí na maximální rychlost za méně než než tři sekundy. Vrtulník nejprve přeletí přes písečné duny a asi v polovině videa přeletí nad kamenitou plání.

Ingenuity je plně autonomní. JPL naplánuje let a pošle příkazy roveru Perseverance, který pak tyto příkazy předá Ingenuity. Palubní senzory – navigační kamera, inerciální měřicí jednotka a laserový dálkoměr – poskytují během letu data v reálném čase navigačnímu procesoru Ingenuity a hlavnímu letovému počítači, které navádějí vrtulník za letu.

Je důležité říci, že video které uvidíte, je složeno z fotek, které pořídila navigační kamera. Nejedná se tak přímo o video, ale o fotky, mezi kterými je určitý rozestup, a proto je video trochu sekavé.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2021/04/ingenuity-onsurface.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Ingenuity pořídila video ze svého 25. letu”

  1. jiridvorakk napsal:

    Dobrý den, chci se zeptat jaké hlavní důvody vedli k tomu, že Marsovský vrtulník nemá alespoň malou kameru. Dĕkuji

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.