ŽIVĚ A ČESKY: Progress MS-20 míří k ISS

Progress je ruská nepilotovaná kosmická loď, která byla vyvinuta pro to, aby zásobovala sovětské stanice Saljut a později i stanici Mir. Od roku 2000 jsou lodě Progress pravidelnými návštěvníky i Mezinárodní kosmické stanice ISS. Svým vzhledem se velice podobá ruské pilotované lodi Sojuz, ovšem v mnoha ohledech se zároveň liší. Těmi největšími rozdíly jsou například to, že v Progressech se nenachází žádná sedadla pro posádku, tudíž je tu více místa na náklad. Dalším velkým rozdílem je i to, že loď Progress se na rozdíl od Sojuzů nemá vrátit zpět na Zemi. Při sestupu totiž shoří v její atmosféře a s ním i nepotřebný materiál a odpad ze stanice. Aby ale mohl Progress přivézt na stanici náklad a poté od ní i odletět a shořet, tak musí nejprve odstartovat ze Země. Jeden takový start rakety Sojuz 2.1a s lodí Progress z kazašského kosmodromu Bajkonur z rampy 31/6 nás čeká již zítra 3. 6. 2022 v 11:32 našeho času. Poté, co loď odstartuje, bude následovat stíhání a následné připojení k ISS. To by mohlo přijít už cca 3 a půl hodiny po startu, protože je možné využít takzvaný superrychlý letový profil. Loď Progress bude ve svých útrobách ukrývat cca 2500 kg nákladu a bude se jednat, jako obvykle, o potraviny, zásoby pitné vody, hygienické potřeby, oblečení, palivo, až po věci potřebné většinou k ruským experimentům.

Závěrečný přehled
Datum startu: 3. 6. 2022 v 11:32 našeho času
Místo startu: 31/6, kosmodrom Bajkonur, Kazachstán
Raketa: Sojuz 2. 1a
Náklad: Progress MS-20
Hmotnost nákladu: 2500 kg (v útrobách Progressu)
Finální oběžná dráha: 418 × 422 km se sklonem 51,65° vůči rovníku (Po připojení k ISS k modulu Zvezda)

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 11:15 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Náš přenos z připojení k ISS spustíme zhruba ve 14:35 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://phototass2.cdnvideo.ru/width/1020_b9261fa1/tass/m2/en/uploads/i/20220215/1347991.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Progress MS-20 míří k ISS”

  1. Rudolf napsal:

    Zdravím Vás,velice se mě líbí téma kosmonautiky a docela pravidelně sleduji starty raket a všechno dění okolo vesmíru.
    Ale hlodá mě jeden dotaz na který se mě zeptala má příbuzná,která starty sleduje se mnou a já na něj nemám odpověď.
    Když se naloží nákladní loď odpadem a dalším nepoužitelným materiálem,tak se nechává shořet v atmosféře,ale proč neshoří,když letí k ISS.
    Je to tím,že do atmosféry letí daleko větší rychlostí,než když se letí k ISS.Sleduji při startech telemetrii a cca ve 200 km je rychlost něco okolo 10 000 km/hod a pak se zvyšuje na kosmickou rychlost 27 000,-Km/hod,ale většinou už nenabírá výšku,ale právě se jen snaží zrychlit a pak postupně manévruje v hodinách až dnech k ISS.
    Děkuji za vysvětlení pokud mě odpovíte.

    • Ivo napsal:

      Odpověď je velice jednoduchá, směrem nahoru se startuje za začátku skoro kolmo a až pak se zatáčí a zrychluje, abyste se dostal nad atmosféru, které vás brzdí. Naopak pokud chci dolů poslat nějakou loď, tak stačí zpomalit v řádu desítek metrů za sekundu a nejnižší část dráhy se posune do atmosféry, která už udělá zbytek práce za nás. Zbrzdí těleso tak, že začne padat strměji a jakmile se touto vysokou rychlostí dostane do hustších vrstev atmosféry tak shoří za předpokladu, že nemá tepelný štít což právě třeba Progresy nemají, protože nejsou určeny k návratu na Zemi. Omlouvám se, že je to takto hodně laicky popsáno, ale snad to postačí k pochopení

  2. vreckam napsal:

    zasoby jsou spolecne pro ruskou i nasa cast, nebo se progressem zasobuji jen rusci astronauti?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.