ŽIVĚ A ČESKY: Axiom-1 – turistická mise na ISS

8. dubna by měla z Kennedyho střediska na Floridě odstartovat raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon. Nepůjde ale o klasickou půlroční misi na ISS a také nepoletí profesionální astronauti. Mise Axiom-1 je vůbec prvním letem v historii, kdy se k ISS vydá hned několik neprofesionálních astronautů najednou. První vesmírný turista Dennis Tito na ISS zavítal v roce 2001 v rámci mise Sojuz TM-32. Společnost v kosmické lodi mu ale dělali i dva profesionálové Jurij Baturin a Talgat Musabajev. Posledními vesmírnými turisty na ISS byli Jusaku Maezawa a Jozo Hirano v doprovodu profesionála Alexandra Misurkina. Axiom-1 je tak první turistickou misí na ISS, na níž budou hned tři neprofesionálové. Celá mise by měla trvat 10 dní a kosmická loď Crew Dragon Endeavour se bude připojovat na dokovací port modulu Harmony a na stanici by posádka měla setrvat 8 dní.

Michael López v březnu 2000

Michael López v březnu 2000
Zdroj: https://en.wikipedia.org/

Velitelem posádky bude bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría. Ten má za sebou již čtyři lety do vesmíru z toho třikrát na palubě raketoplánu při misích STS-73 v roce 1995, STS-92 v roce 2000 a STS-113 v roce 2002. Jeho čtvrtý let již byl na palubě kosmické lodi Sojuz TMA-9 v rámci 14. půlroční dlouhodobé expedice v roce 2006. López má také za sebou hned 10 výstupů do volného prostoru o celkové délce 67 hodin a 40 minut. Více času ve volném prostoru strávil pouze Rus Anatolij Solovjov, který absolvoval celkem 16 výstupů do volného prostoru s celkovou délkou 82 hodin a 21 minut.

Pilotem bude Larry Connor, který vlastnil společnost Orlando Computer Corp., která poskytovala firmám software a hardware. Založil Connor Group, což je realitní a investiční společnost. Connor je také pilot, fanoušek off-roadových a okruhových závodů a v roce 2021 provedl ponory v Mariánském příkopu. Prvním palubním specialistou bude Kanaďan Mark Pathy, který je zárověň nejmladším členem posádky. Je generálním ředitelem společnosti Mavrik (soukromé kanadské investiční společnosti). Je také předsedou Stingray Group a bývalým ředitelem společnosti Fednav, soukromé lodní společnosti, kterou spoluzaložil jeho prastrýc Ernest Pathy, který byl přistěhovalcem z Maďarska.

Poslední člen posádky Eytan Stibbe je druhý palubní specialista. Stibbe je bývalý izraelský stíhací pilot a podnikatel. Účastnil se také První libanonské války v níž si připsal celkem 5 sestřelů. Stibbe se stane teprve druhým izraelským astronautem po Ilanu Ramonovi.

Posádka mise Axiom-1. Z leva: Michael López Alegría, Mark Pathy, Larry Connor a Eytan Stibbe.

Posádka mise Axiom-1. Z leva: Michael López Alegría, Mark Pathy, Larry Connor a Eytan Stibbe.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Tímto jsme si představili posádku. Teď se podíváme na raketu a kosmickou loď Crew Dragon. Kosmická loď se sériovým číslem C206 poletí na svůj třetí let. První mise tohoto Crew Dragonu byla testovací mise DM-2 v roce 2020. Astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, kteří letěli na misi DM-2 jí dali jméno Endeavour. Podruhé tako kosmická loď letěla na misi Crew-2.

První stupeň B1062 po návratu z mise Inspiration4

První stupeň B1062 po návratu z mise Inspiration4
Zdroj: https://www.elonx.cz/

První stupeň vybraný pro tuto misi má označení B1062 a bude to pro něj pátý start. Naposledy startoval na misi Starlink 4-5 na začátku ledna 2022. Také startoval s kosmickou lodí Resilience v rámci mise Inspiration4 v minulém roce. Zajímavost je, že ještě žádná pilotovaná mise nestartovala s tolikrát použitým stupněm. Přistávat by se mělo na mořské plošině A Shortfall of Gravitas, která bude čekat 545 kilometrů od místa startu.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Čas startu: 8. dubna 17:17 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (První stupeň B1062)
  • Náklad: Kosmická loď Crew Dragon Endeavour
  • Hmotnost nákladu: 12 519 kilogramů
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha (LEO) s výškou 420 × 420 kilometrů se sklonem 51,66° vůči rovníku.
  • Přistání prvního stupně: Na mořské plošině ASOG, která bude čekat 545 kilometrů od startovní rampy.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 17:00 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

K tomuto startu pro vás budeme zajišťovat psaný online přenos ze startu, který nejdete zde na stránce.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/
https://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/…11eb-8bcc-6c1a7cf205dd_TheTimes.jpg
https://upload.wikimedia.org/…Michael_Lopez-Alegria.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/51901677074_0679a688a0_k.jpg
https://www.elonx.cz/…/2017/02/E_qZ_3iXoAs-_Pw_Hautmann.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Axiom-1 – turistická mise na ISS”

  1. Petr1 napsal:

    Děkuji panu Majerovi za profesionální komentář, byť jsem si jej mohl pustit až ze záznamu.
    Z misí tohoto typu však mám poněkud smíšený pocit. Na jednu stranu je pěkné, že vývoj postoupil tak daleko, že umožňuje lety do vesmíru i lidem bez dlouhé a náročné přípravy. Na druhou stranu mám dost velké pochybnosti o tom jak kvalifikovanou vědeckou práci tahle parta zvládne za 8 dní. ISS je primárně vědecký projekt a měl by tedy sloužit k vědeckému bádání, zejména v oblasti základního výzkumu, který není zajímavý pro soukromý sektor. S ohledem na to kolik stavba a provoz ISS stojí mi to přijde jako plýtvání časem a prostředky na tento účel vynaloženými.
    Na začátku přenosu zazněla informace o plánované komercionalizaci ISS. To se mi vůbec nelíbí z výše uvedených důvodů.
    Na druhou stranu, pokud by se z celého projektu podařilo vyštípat Rusáky, tak bych se nebránil, aby ruský podíl nákladů na provoz ISS (údajně 15%??) převzal soukromý sektor.
    Pak by si klidně v ruských modulech mohl provozovat své aktivity.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Není možné v ruských modulech provozovat nějakou americkou činnost. Pokud by Rusko z projektu odstoupilo, odpojilo by své moduly od zbytku stanice.
      NASA má za cíl rozvíjet sektor komerčních firem podnikajících v kosmonautice kromě jiného tím, že dosáhne stavu, kdy si bude moci kdokoliv pronajmout čas výzkumu na kosmické stanici, případně umístění vědeckého přístroje na ní. NASA sama se chce stát jedním z těchto zákazníků, což posune celou kosmickou ekonomiku výrazně vpřed.

  2. Filipito napsal:

    Díky za parádní komentovaný přenos. Jste lepší a lepší.

  3. M.U. napsal:

    Dobrý den, mám dotaz který je
    Mimo téma, ale nevím kam napsat dotaz.
    Zaznamenal jsem problém s App kosmonautix na iOS dokonce ani v App Store není. Jsou plánované nějaké změny? Tento týden vaše App nefunguje.

    Děkuji

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den, už více než rok uplynul od chvíle, kdy jsme ukončili využívání aplikací. Dlouhodobě se na nich nedělaly žádné aktualizace a počet uživatelů klesal. Místo toho jsme zavedli vhodnější mobilní verzi webu a upozornění na články je možné třeba přes RSS kanál.

      • M.U. napsal:

        Děkuji za rychlou odpověd!
        Vůbec jsem tuto informaci nezaznamenal. Že není v plánu pokračování App. Škoda používal jsem ji velice rád!
        Tak to bude sledovat v Safari.

        Děkuji a krásný víkend

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Není zač, Ona toho ta aplikace v zásadě až tolik nenabízela. Vyšlo nám logičtější, než nabízet ochuzenou verzi informací v aplikaci, přesunout uživatele přímo na náš web, kde najde plné spektrum služeb.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.