ŽIVĚ: Přeparkování lodi Crew Dragon

Na ISS je v těchto dnech hodně živo. Uznejte sami – 21. července má startovat laboratorní modul Nauka, 23. července se má odpojit Progress MS-16, který s sebou odveze modul Pirs, 29. července se připojí modul Nauka a 30. července startuje nepilotovaný Starliner, který se 31. července připojí k ISS. A právě poslední zmíněný moment má přímou vazbu na dnešní článek. Starliner se totiž má připojit na adaptér IDA-2, který aktuálně okupuje kosmická loď Crew Dragon. Aby tedy byl harmonogram na ISS ještě nabitější, čeká nás ve středu přeparkování lodi Crew Dragon na nedaleký port IDA-3. NASA TV bude celý přesun vysílat živě a v našem článku najdete okno přehrávače.

Z bezpečnostních důvodů budou muset do Crew Dragonu nastoupit všichni členové posádky, kteří v této lodi přiletěli, což znamená Robert Kimbrough, Megan McArthur, Akihiko Hošide a Thomas Pesquet. Jde o tradiční postup, který má zabránit problémům, které by nastaly, pokud by se odpojená loď z jakéhokoliv důvodu nemohla připojit zpět ke stanici. Na ISS by v takovém případě zůstali lidé, kteří v dané lodi přiletěli a neměli by se jak dostat domů. NASA TV by měla spustit své vysílání ve 12:30 SELČ, přičemž k odpojení lodi Crew Dragon má podle aktuálního harmonogramu dojít ve 12:45 SELČ. Připojení lodi na IDA-3 by mělo následovat okolo 13:32 SELČ.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.sciencetimes.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…28iss065e002665%29_%28cropped%29.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Přeparkování lodi Crew Dragon”

  1. Ivo napsal:

    Kam se ztratil článek se startem modulu Nauka? Nebo je to tento a předělali jste název? Případně je odklad?

  2. Marek Zettík napsal:

    Zdravím, už se těším.
    Nicméně nemohu v článku vypátrat, kdy k tomu dojde…? Tedy krom času 🙂

  3. medved_David napsal:

    Aha, Nauka bude místo Pirs?

  4. Kamil napsal:

    Jaká další loď po Starlineru se bude připojovat na IDA-2? Až Crew-3?
    A kdy Dragon přiveze další nové sluneční panely? Ten se přeci musí připojovat na IDA-3? Jde mi o to, jestli se Crew-2 nebude muset vracet na IDA-2

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.