Kosmotýdeník 499 (4.4. – 10.4.)

Další týden je za námi a čtyř sté devadesáté deváté vydání pravidelného přehledu toho nejzajímavějšího, co přineslo posledních sedm dní v kosmonautice, je pro vás připraveno k přečtení. V hlavním tématu se podíváme na skoro už dopečený nový přírůstek do rodiny družic Sentinel, které patří mezi nejlepší pozorovací družice Země. V dalších tématech vás samozřejmě čeká mise Axiom-1, ale také problémy s čerpáním pohonných látek do SLS, anebo nový snímek nákladního raketoplánu Dream Chaser. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Sentinel 1C vynese Vega C

Sentinel 1C během příprav na testování

Sentinel 1C během příprav na testování
Zdroj: https://www.esa.int/

V rámci evropského programu Copernicus, se chystá na start třetí exemplář družic Sentinel-1 s dodatkem C. Nyní podepsaná smlouva mezi ESA a Arianespace zajišťuje, že tato družice bude vynesena evropskou raketou Vega-C a to v první polovině roku 2023. Družice Sentinel 1 jsou radarové družice se syntetickou aperturou, které poskytují velmi cenná environmentální data.

Sentinel 1 byl a stále je skutečně ambiciózní misí, která nese pokročilou radarovou technologii, která poskytuje snímky zemského povrchu za každého počasí, ve dne i v noci. Tato družice ustanovila nové požadavky na snímky radarových družic, ale také připravila půdu pro program Copernicus, zaměřující se na široké pozorování Země. Tento program je v současnosti největším poskytovatelem dat získaných z pozorování Země. Data jsou využívána k pochopení a návrhům řešení některých palčivých problémů ekologie.

První družicí, která v rámci tohoto programu byla vypuštěna, byl již zmíněný Sentinel 1A, který startoval v roce 2014 a poskytl do té doby nevídané radarové snímky povrchu, které může pořizovat i skrz oblačnost. V roce 2016 byla vypuštěna družice Sentinel 1B, která jedničku doplnila a společně pak prováděly radarová měření s rozestupem 180 stupňů od sebe. Díky tomu dokázaly družice dodávat čerstvá data z většiny povrchu Země s kratší periodou přeletu nad stejnými místy.

Sentinel 1A zatím stále pracuje a to i přesto, že svoji sedmiletou plánovanou životnost již překročil. Jeho stav zůstává výborný a předpokládá se, že bude pracovat ještě několik let. Sentinel 1B však potkala anomálie, která znemožnila další sběr dat. O to více je důležité co nejdříve vyslat Sentinel 1C, který zabrání případnému výpadku ve sběru dat a opět zvýší kapacitu celého systému.

K vynesení Sentinelu 1C bude využita raketa Vega C

K vynesení Sentinelu 1C bude využita raketa Vega C
Zdroj: https://www.esa.int/

Sentinel 1C je prvním z šesti nových exemplářů družic určených pro sérii družic Sentinel. Jako již kdysi Sentinel 1A doplnila družice Sentinel 1B, byla tato řada po nynějším schválení doplněna družicemi C a později i D. I tyto družice budou mít hlavní úkol ve sběru radarových snímků povrchu Země – tedy zachovávají určení družic Sentinel 1. Další čtyři nově schválené družice pak doplní řady Sentinel 2 (C a D), disponující opět multispektrální kamerou a Sentinel 3 (opět C a D), které budou i nadále zaměřeny na sběr dat o oceánu, jeho teplotě a výšce. Program tak bude i nadále kontinuálně poskytovat nejpřesnější data ve svých kategoriích a v celé své šíři.

Simonetta Cheli, ředitelka ESA pro programy zaměřené na pozorování Země řekla: „Všechny družice Sentinel, které ESA vyvinula a postavila pro program Evropské unie Copernicus, byly obrovským úspěchem a jsou jádrem tohoto prvotřídního environmentálního programu. Řada Sentinel-1 je klíčem k poskytování radarových dat pro monitorování mořského ledu, sledování ledovců, jejich pohybu, tání, dále vzniku a šíření ropných skvrn a mnoha dalších záležitostí. Vzhledem k tomu, že na tato data spoléhá mnoho uživatelů, jsme nesmírně rádi, že jsme zajistili start pro Sentinel-1C na raketě Evropské kosmické agentury Vega-C, která podporuje soběstačný přístup ESA do kosmického prostoru.“

Stéphane Israël, výkonný ředitel Arianespace dodal: „Jsme opět velmi hrdí na tento nový kontrakt s Evropskou kosmickou agenturou, která má na starosti kosmický segment programu Copernicus, což podtrhuje naše dlouhodobé partnerství. Pro Arianespace je tato smlouva dalším znamením obnovené důvěry v rakety Vega a znovu potvrdila naši schopnost plnit potřeby zákazníků.“

Družice Sentinel 1C má hmotnost 2,3 tuny a její pracovní oběžná dráha bude ve výšce 690 kilometrů. Bude se jednat o sun-synchronní oběžnou dráhu. Družice nyní prochází poslední fází testovací kampaně, která zahrnuje environmentální testy, během kterých projde akustickými a vibračními zkouškami a testy radiofrekvenční odolnosti. Družice by měla být dokončena do konce roku 2022. První start rakety Vega-C by měl přijít v červnu 2022 a na letošek je oficiálně naplánováno hned sedm startů této vylepšené verze rakety Vega.

Kosmický přehled týdne:

Raketa SLS s horním stupněm ICPS a lodí Orion stále stojí na vzletové rampě 39B na Floridě. V těchto dnech měla mít sestava již dokončený kompletní test čerpání paliva do centrálního i horního stupně. Test, který měl proběhnout minulou neděli, však čelil několika problémům. Nejdříve zlobil pozemní segment rampy, který zabránil čerpání paliva. Poté jeden z techniků špatně zajistil jeden z ventilů a test musel být znovu odložen. Poslední problém je s heliovým ventilem na horním stupni ICPS. Helium slouží k několika úkolům včetně čistění motoru palivového potrubí. Problém s tímto ventilem se zatím nepodařilo vyřešit a tak se NASA rozhodla, že provede test čerpání paliva pouze do centrálního stupně SLS. Pokud čerpání dopadne dobře, bude raketa dle plánu odeslána zpět do haly VAB, kde dle prohlášení NASA může proběhnout i případná výměna heliového ventilu – pokud bude potřeba. V hale VAB pak dojde k posledním přípravám na start a posléze by měla sestava vyjet na rampu.

Raketa SLS na rampě

Raketa SLS na rampě
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/

Společnost Sierra Nevada Corporation se po delší době pochlubila nejnovější fotografií připravovaného nákladního raketoplánu Dream Chaser, který má dopravovat náklad na Mezinárodní kosmickou stanici. Na snímku s poněkud nevyváženými barvami vidíme, jak raketoplán postupně dostává tepelnou ochranu. Dream Chaser má využívat služby vyvíjené rakety Vulcan a první demonstrační mise by měla proběhnout na konci letošního roku. Nicméně v této chvíli můžeme říct, že se tento termín pravděpodobně nestihne. Raketa Vulcan zatím čeká zejména na kyslíko-metanové motory BE-4 společnosti Blue Origin, které zatím stále nejsou připraveny k nasazení, ačkoli informace již tradičně schází, jelikož společnost Blue Origin není zrovna sdílná.

Dream Chaser

Dream Chaser
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Vrtulníček Ingenuity, který působí společně s vozítkem Perseverance na Marsu, provedl osmého dubna svůj 25. let v atmosféře Marsu! Během letu bylo pořízeno pět snímků, které si na tomto odkaze můžete pustit jako animovaný gif.

Přehled z Kosmonautixu:

Tato rubrika vám představí všechny témata, kterým jsme se v uplynulém týdnu věnovali v rámci článků. Na webu Kosmonautix vychází každý den minimálně dva články o kosmonautice, pojďme si je nyní představit. Na konci měsíce března vyšel opět tradiční video přehled událostí kosmonautiky v dalším dílu seriálu Vesmírné výzvy. Hned v pondělí vyšel další díl pravidelného přehledu událostí směřujících k uskutečnění misí Artemis I a Artemis II. Inženýři dokončili šestý ze sedmi kroků ke kalibraci optického systému Teleskopu Jamese Webba. Teleskop je tak jen krůček od plného seřízení. V úterý vyšel další díl seriálu o sovětských vojenských stanicích Almaz. Jaké nosiče budou vynášet družice nově budované konstelace Kuiper? Podívali jsme se také na pokračování dvoudílného článku o rampách na Mysu Canaveral, které nalezly nové využití díky soukromým společnostem. Evropský polohovací družicový systém Galileo slouží třeba i k zachraňování lidských životů. Představili jsme si také předposlední z deseti CubeSatů, které poletí na misi Artemis I jako sekundární náklad. Další dobrá zpráva týkající se programu Artemis dorazila, když bylo konstatováno, že záchranný systém lodi Orion prošel kvalifikací. Teleskop Jamese Webba je vybaven čtveřicí vědeckých přístrojů, které budou pozorovat vesmír především v infračervené části spektra s lehkým přesahem do okraje viditelné části. Mezi těmito čtyřmi přístroji má jedinečné místo přístroj MIRI. Živě a česky jsme v pátek sledovali start rakety Falcon 9, která vynášela komerční misi Axiom 1 směřující k Mezinárodní kosmické stanici. Dobré zprávy přišly také z přípravy sondy Psyche, která prošla všemi testy! Dočkali jste se také aktuálního dílu seriálu Vesmírná technika

Snímek týdne:

V pátek v 17:17 SELČ úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 z rampy 39A na Floridě a vynesla pilotovanou kosmickou loď Crew Dragon s první komerční posádkou, která zamířila v komerční lodi k Mezinárodní kosmické stanici. Zhruba desetidenní mise Axiom 1 startovala s pěkným aranžmá. O více jak dva kilometry dál totiž na rampě 39B čekala superraketa SLS s lodí Orion. Vznikly tak jedinečné snímky.

Raketa SLS a startující raketa Falcon 9 na misi Axiom 1

Raketa SLS a startující raketa Falcon 9 na misi Axiom 1
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Video týdne:

Poté, co se loď Crew Dragon s posádkou mise Axiom v sobotu připojila k ISS, došlo ke vstupu posádky na palubu. Ten se odehrál v 16:13 SELČ a osazenstvo stanice se rozrostlo na 11 lidí (7 členů dlouhodobé mise a 4 z mise Axiom). Vznikly tak zajímavé záběry, které ukazují celou současnou posádku stanice. Axiom 1 stráví na palubě podle stále platného plánu 8 dní, během kterých za dohledu zbylých členů posádky provedou 26 vědeckých experimentů. Poté se vrátí zpět na Zemi, aby uvolnili dokovací port pro další loď Crew Dragon, která přiveze posádku mise Crew-4. Start této mise by měl proběhnout nejdříve 21. dubna.

Zdroje informací:
https://www.esa.int/
https://www.arianespace.com/
http://www.noticiasmagazine.sener/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/Artist_s_view_of_Vega-C_on_the_launch_pad_article.jpg
https://www.esa.int/…/Copernicus_Sentinel-1C_in_testing_article.jpg
https://www.esa.int/…/Sentinel-1_radar_vision_pillars.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/04/51985673114_18214426a1_k.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…zlCbVhru7F7bA&oe=62575E6E
https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/51989821742/in/dateposted/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Kosmotýdeník 499 (4.4. – 10.4.)”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.