Galileo pomáhá zachraňovat životy

Dnešek, 6. duben, bývá označován jako Den 406. Má to zdůraznit důležitost pohotovostních vysílačů, které pracují na této frekvenci, ale i družic, které přijímají jejich signály. Právě mezi nimi jsou i evropské družice Galileo. Jejich hlavním úkolem je sice navigace, ale systém také po celém světě přijímá nouzové zprávy a předává je oblastním záchranným a pátracím složkám. Kdykoliv zamíříte mimo dosah mobilní sítě (ať už to bude putování divočinou nebo plachtění na otevřeném moři), vystavujete se riziku, protože opouštíte možnost snadného kontaktu s místními záchrannými složkami. Den 406 má připomenout, aby s sebou lidé v takovém případě vzali pohotovostní vysílač o rozměrech velké ruční svítilny. Pokud se dostanete do problémů, začnete s jeho pomocí na frekvenci 406 MHz vysílat SOS signál, který automaticky zachytí spolupracující družice a okamžitě jej předá pozemním stanicím, které Vám pošlou pomoc.

Vysílač nouzového signálu.

Vysílač nouzového signálu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Jediný systém, který umí nezávisle lokalizovat vysílač kdekoliv na světě, Cospas-Sarsat, už od svého založení v roce 1982 zachránil tisíce lidí. Původně se jeho transpondéry nacházely na družicích na nízké a geostacionární dráze Země, ale po zařazení družic Galileo do projektu, přišlo cenné rozšíření i na střední oběžnou dráhu. Družice Galileo obíhají ve výšce 23 222 kilometrů, takže se neustále pohybují po obloze, mají výhled na velkou část Země a kombinačním měřením zpoždění vlivem Dopplerova efektu dokáží rychle lokalizovat nouzový vysílač.

Družice Galileo mají na tomto družicovém systému největší podíl. Celý systém jen v roce 2020 pomohl pátracím týmům zachránit více než 2200 lidí,“ vysvětluje Eric Bouton, inženýr z ESA, který má na starost právě službu pátrání a záchrany a dodává: „Galileo také představilo novou funkci (takzvaný Return Link Service). Tato služba informuje uživatele vysílače, že jejich SOS zpráva byla přijata a pomoc je na cestě. V březnu 2021 dosáhla služba plné provozní kapacity a vstoupila do běžného používání. Stala se tak první službou systému Galileo, která dosáhla tohoto milníku.

Antény systému Search and Rescue na družicích Galileo.

Antény systému Search and Rescue na družicích Galileo.
Zdroj: https://www.esa.int/

Parametry pátracích a záchranných služeb systému Galileo průběžně sleduje EUSPA (Agentura EU pro vesmírný program), která je poskytovatelem služeb systému Galileo. V prosinci 2021 systém dosáhl nejvyšší úrovně lokalizace. Pravděpodobnost úspěchu nalezení polohy jakéhokoli nouzového hlášení s odchylkou menší než 2 km za 10 minut dosáhla hodnoty 98,12 %. Družicové transpondéry jsou doplněny třemi pozemními stanicemi ve třech cípech evropského kontinentu – na norských Špicberkách, na Islandu a na Kanárských ostrovech. Vše pak koordinuje středisko v Toulouse, které spolupracuje se čtvrtým střediskem na ostrově Reunion. To má sloužit jako příprava na pokrytí indického oceánu.

Vloni v listopadu EUSPA vedla nácvik záchrany na okraji evropského pokrytého území v mrazivých vodách u Špicberků v arktickém prostředí,“ vzpomíná Bouton a dodává: „Několik stovek lidí bylo norskými úřady zachráněno z lodi. Od aktivace vysílače do zaměření polohy plavidla s přesností na 730 metrů uplynuly pouze 2 minuty a 20 sekund. Vrtulníky a lodě pobřežní stráže tak hned věděly, kam mají vyrazit.“ Službu Search and Rescue provozuje agentura EUSPA, zatímco ESA je zodpovědná za její návrh, realizaci a další vývoj.

Schéma režimu Search and Rescue

Schéma režimu Search and Rescue
Zdroj: https://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23334995-1-eng-GB/Galileo_satellites.png
https://www.esa.int/…/24022282-1-eng-GB/Emergency_beacon.jpg
https://www.esa.int/…/16889887-1-eng-GB/Galileo_search_and_rescue_antenna.jpg
https://www.esa.int/…/24022433-1-eng-GB/Search_and_Rescue_via_satellite.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.