ŽIVĚ A ČESKY: Cygnus NG-17 přilétá k ISS

Dva dny po startu rakety Antares tu máme připojení kosmické lodi Cygnus NG-17 k Mezinárodní vesmírné stanici. Kosmická loď Cygnus NG-17 zahájila svoju cestu na špičce rakety Antares, která vzlétla z rampy LP-0A na kosmodromu MARS. Raketa pracovala bezchybně a k zachycení staničním manipulátorem Canadarm 2 má dojít zítra v 10:35 našeho času. Na ISS dopraví celkem 3 651 kilogramů nákladu. Z toho 1 352 kilogramů připadá na zásoby pro posádku, 896 kilogramů budou tvořit vědecké experimenty a 1 308 kilogramů bude tvořit hardware pro provoz stanice. Dalším nákladem je počítačový hardware a vybavení pro výstupy do volného prostoru.

Kosmická loď Cygnus se ale na rozdíl od kosmických lodí Dragon 2 od SpaceX nebo ruských Progressů nedokáže k Mezinárodní vesmírné stanici připojit automaticky. Ke stanici ISS se pouze přiblíží, aby ji astronauti mohli zachytit robotickým manipulátorem Canadarm 2, pomocí kterého Cygnus připojí ke stanici. Jelikož Cygnus nelétá k ISS moc často, je samozřejmostí, že budeme vysílat náš česky komentovaný přenos.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 10:05 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://www.americaspace.com/wp-content/uploads/2020/10/ng14aaaa-scaled.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.