NASA prodlouží mise Juno a InSight

Logo agentury NASA

Americká agentura NASA rozhodla o tom, že dvě vědecké mise, které odhalují záhady Sluneční soustavy a generují nové objevy, dostanou možnost pokračovat. Agentura totiž s přihlédnutím k nezávislým externím zhodnocením jejich vědecké produktivity rozhodla o prodloužení jejich služby. Obě mise – Juno a InSight – dokázaly zlepšit naše chápání Sluneční soustavy, ale také nás přinutily klást si nové otázky. Nezávislý hodnotící panel tvořený experty se zkušenostmi z vědecké praxe, ale i ze správy misí či jejich provozu, uznal, že mise Juno a InSight „produkovaly výjimečnou vědu“ a doporučil agentuře obě mise prodloužit.

Sonda Juno vznikla v rámci programu New Frontiers

Sonda Juno vznikla v rámci programu New Frontiers
Zdroj: https://spaceflightnow.com

Sonda Juno zkoumá planetu Jupiter, především její vnitřní stavbu, magnetické pole a magnetosféru. Díky této sondě mohli vědci zjistit, že dynamika atmosféry Jupiteru je mnohem komplexnější, než si vědci dříve mysleli. O plánu na prodlouženou misi sondy Juno jsme psali před několika měsíci v tomto článku, takže nyní jen připomeneme nejdůležitější body. Prodloužená mise má trvat do září roku 2025, nebo do zničení sondy – záleží samozřejmě na tom, co přijde dříve. Sonda bude i nadále pokračovat ve své hlavní činnosti, tedy pozorování Jupiteru, ale také svůj výzkum rozšíří a zaměří se na celý komplexní systém kolem Jupiteru. To znamená, že se můžeme těšit na zkoumání prstenců planety nebo jejích velkých měsíců. Vrcholem pak budou právě cílená pozorování spojená s blízkými průlety kolem měsíců Ganymed, Europa a Io.

Cyklony na Jupiteru

Cyklony na Jupiteru
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sonda InSight byla prodloužena o další dva roky a nyní má zajištěné fungování do prosince roku 2022. Sonda pod vedením svého týmu vyložila na povrch citlivý seismometr, který měl pomoci zlepšit naše znalosti o kůře a plášti rudé planety. Díky provozu tohoto přístroje mohli vědci pátrat po takzvaných marsotřeseních. Jejich sledováním získali odborníci jasné důkazy o intenzivní tektonické činnosti Rudé planety. Sonda celkově pomohla rozšířit naše znalosti o mnoha aspektech Marsu – od dynamiky atmosféry, přes magnetické pole až po vnitřní strukturu.

Na krásné kresbě J. T. Keanea publikované v Nature Geoscience vidíme řez Marsem a InSight studující jeho seismické projevy. Zdroj: www.nasa.gov

Na krásné kresbě J. T. Keanea publikované v Nature Geoscience vidíme řez Marsem a InSight studující jeho seismické projevy. Zdroj: www.nasa.gov

V rámci prodloužené mise se má InSight zaměřit na vytváření dlouhodobých seismických měření s vysokou kvalitou. Kromě toho má pokračovat provoz palubní meteostanice a zajímavý úkol čeká i na robotické rameno IDA (Instrument Deployment Arm). To by totiž mělo zkusit zasypat kabel, který spojuje přístroj SEIS s mateřskou sondou. Vědci si od toho slibují zlepšení kvality seismických měření. V rámci prodloužené mise by měl pokračovat i pokus o zatlučení přístroje HP3 (Heat Probe and Physical Properties), který je stále blízko povrchu. Tato činnost však bude mít pouze nízkou prioritu.

Zhodnocení odborníků ukázalo, že si tyto dvě planetární mise zaslouží pokračovat, aby mohly pokračovat v přinášení nových objevů a kladení nových otázek o Sluneční soustavě,“ říká Lori Glaze, ředitelka divize planetárního výzkumu v rámci ředitelství NASA ve Washingtonu a dodává: „Děkuji členům odborného hodnotícího panelu za jejich podrobné analýzy a děkuji také týmům obou misí. Dostanou i nadále možnosti přinášet vylepšení našeho chápání dynamických procesů u Jupiteru a Marsu.“ Prodloužené mise využívají investic NASA a umožňují pokračovat ve vědeckých operacích za cenu, která je mnohem nižší, než je vývoj nové mise. V některých případech rozšíření umožňují misím pokračovat v získávání cenných dlouhodobých dat, ale v jiných případech zase umožní misím navštívit nové cíle se zcela novými vědeckými cíli.

Oblaka nad přístrojem SEIS ze sondy InSight na Marsu 1. 10. 2019

Oblaka nad přístrojem SEIS ze sondy InSight na Marsu 1. 10. 2019

Přeloženo z:
https://mars.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://ste.india.com/sites/default/files/2015/05/28/362588-nasa.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/06/juno_joi_lm.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/juno-jupitersp.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/insight-sketch-16.jpg
https://mars.nasa.gov/system/news_items/main_images/8517_PIA23180_main.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “NASA prodlouží mise Juno a InSight”

  1. Vaclav napsal:

    Na domovské stránce InS již delší dobu neběží údaje o větru a teplotách, průběžně běží pouze údaje z tlakoměru. Krtek , to je kapitola sama pro sebe , lopatka se snaží pomáhat jak může, ale výsledek je stále nulový. Asi chyba v konstrukci.

  2. Spytihněv napsal:

    Je vidět, že i částečné selhání sondy se nakonec může ukázat být šťastnou náhodou a blízké průlety kolem velkých měsíců jsou opravdu velký bonus a na to se těším. A JunoCam určitě taky. Pokud jde o InSight, tak tam nevím, co na to krtek, když má před sebou pokračování té nelidské dřiny, která stejně nikam moc nevede 🙂 Celkově se obě pokračování dala očekávat, ale v případě Juno začíná do jisté míry nová mise.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.