Kosmotýdeník 407 (29.6. – 5.7.)

Další týden je za námi a přinesl zase pěknou porci událostí kosmonautiky. Pojďme se nyní za tímto týdnem ohlédnout v Kosmotýdeníku. Hlavním tématem bude tentokrát diskutabilní nákup Velké Británie, která zakoupila bankrotující společnost OneWeb a která má s touto konstelací poněkud nejasné plány. Budeme se věnovat také jednomu pěknému snímku od Curiosity na Marsu, anebo naopak možnosti, jak své jméno na Mars poslat. Nepřijdete ani o tradiční rubriky. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

OneWeb koupila Británie

Příprava družic OneWeb

Příprava družic OneWeb
Zdroj: https://ichef.bbci.co.uk/

Pravidelní čtenáři našeho webu jistě vědí, že OneWeb je v současnosti druhá budovaná konstelace družic, které měly poskytovat internet v nedostupných oblastech a místech s horší infrastrukturou. Společnost již vypustila více jak 70 družic, což je zatím malá část z plánovaných 650 kusů. Poslední start proběhl v březnu letošního roku a krátce po něm bylo oznámeno, že společnost požádala o ochranu před věřiteli a vyhlásila bankrot. Dlouho nebylo jasné, co bude dále s projektem, který má na oběžné dráze aktivní družice, nasmlouvané další starty, velké dluhy a k dokončení projektu zbývá vynést ještě vysoký počet družic nových. Nedávno však přišla zpráva, že většinový podíl odkoupí Velká Británie. Se zajímavou koupí však vyvstala celá řada otázek, protože Velká Británie ve svém prohlášení uvedla poměrně nepřehledné důvody koupě a dalších plánů s touto konstelací. Pojďme se na celou věc podívat blíže.

Celková hodnota uzavřené dohody, kterou uzavřela vláda Velké Británie a společnost Enterprises Ltd. (indická společnost se zastoupením v Británii), má dosáhnout jedné miliardy dolarů. Druhá jmenovaná společnost se zavázala investovat stejně jako Británie 500 milionů dolarů. Odkup by pak měl být dokončen do konce letošního roku a poté by dva noví vlastníci měli vlastnit 90% podílu. 10% zůstane původním investorům OneWeb.

Jedním z matoucích prvků nákupu je však oznámení vlády Velké Británie, že chtějí OneWeb využívat jako kosmický navigační systém a udržet si tak pozice poté, co se komplikuje účast Británie na projektu Galileo související s odchodem Velké Británie z Evropské unie. OneWeb však k podobným účelům nebyl navržen. Navíc se ještě celá situace dále komplikuje tím, že Británie oznámila, že data z platformy OneWeb mohou využívat jen některé vybrané země. Tím se značně snižuje případný možný zisk z fungování tohoto systému. Jednoduše to znamená méně potenciálních zákazníků. „Vláda Spojeného království bude mít vždy konečné slovo nad jakýmkoli budoucím prodejem společnosti a nad budoucím přístupem k technologii OneWeb jinými zeměmi z důvodů národní bezpečnosti,“ uvedlo oznámení.

Výrobní linka družic OneWeb se nachází na Floridě

Výrobní linka družic OneWeb se nachází na Floridě
Zdroj: https://airbus-h.assetsadobe2.com/

Akviziční dohoda, která je v tomto okamžiku v běhu již několik měsíců, přichází v týdnu nepříliš dobrých kosmických zpráv pro Spojené království, které Evropská kosmická agentura začátkem tohoto týdne vynechala ve smlouvách o výstavbě dalších šesti družic pro pozorování Země Copernicus. S ohledem na současný geopolitický kontext je těžké nevšimnout si načasování prohlášení o akvizici OneWeb s problémy s přístupem k systému Galileo a vynechání ze zakázek projektu Copernicus. To je však nad rámec zaměření našeho portálu.

Faktem však zůstává, že není zatím známo, jak Spojené království finančně zvýhodní nákup OneWeb a jak mu zajistí zmíněnou samostatnost v kosmickém prostoru.  V prohlášení se totiž dále uvádí, že nákupem OneWeb se nastupuje cesta rozvoje kosmického průmyslu na území Velké Británie a další rozvoj výrobních kapacit.

Právě toto prohlášení je zajímavé, protože výrobní linky družic OneWeb jsou umístěny těsně za hranicemi Kennedyho kosmického střediska na Floridě (USA) v oblasti Exploration Park. Potenciální přesun výroby do Spojeného království by byl v této chvíli skutečně nákladným podnikem. Naopak se v prohlášení nemluví o budoucnosti zmíněného výrobního závodu na Floridě a není tak jasné, jaký bude jeho další osud. Zajímavostí pak je to, že se některé části OneWeb již na území Spojeného království vyrábí a zmínka o přesunu výrobních kapacit na území Británie je tak značně zmatečná.

Před sídlem OneWeb

Před sídlem OneWeb
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Rovněž není jasné, jak bude nakládáno se současnými smlouvami o vynesení dalších várek družic a to včetně plánovaného premiérového letu evropské rakety Ariane 6, který byl plánován na konec roku 2020, respektive nyní sklouzl již do roku 2021. V současné situaci je navíc jasné, že finanční závazky i vůči Ariane Space nebudou splněny dříve, než bude na konci roku dokončena tato akvizice, čímž zůstává celá situace nadále velmi nepřehledná.

Americký obchodní tajemník Alok Sharma řekl, že celá akvizice ukazuje především rozsah ambicí Británie na kosmické scéně. V současnosti představuje kosmický sektor v hospodářství Spojeného království více jak 300 miliard liber. Z politického a ekonomického hlediska je to tak důležitá součást ekonomiky země, která je potřeba podporovat.

Odpověď na to, kdo bude novým vlastníkem konstelace OneWeb je tak nyní zodpovězená. Většina otázek však zůstává. Co se bude dít s výrobní linkou na Floridě, která kvůli nedostatku financí nevyrábí další družice, co se stane se smlouvami na další starty a k čemu přesně bude OneWeb tedy sloužit. Navíc je nutné brát v potaz, že na konci roku by měly začít nabízet prvotní služby družice Starlink – přímý konkurent OneWeb. OneWeb však bude mít nyní ještě více ztíženou pozici i proto, že z rozhodnutí Spojeného království nebudou moct službu využívat všechny země.

Kosmický přehled týdne:

Na kosmodromu Boca Chica byl sestaven velký jeřáb s nosností až 850 tun. V současnosti stroj výrazně převyšuje všechny ostatní budovy a je dominantou celé základny. Jeho použití bude zřejmě pro posouvání Starship a práci s plánovaným nosičem Super Heavy. Na tomto videu naleznete pěkné záběry, jak tento jeřáb pracuje. Níže přikládáme fotku z kosmodromu.

Nový jeřáb na Boca Chica

Nový jeřáb na Boca Chica
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com/

Americké vozítko Perseverance sice ještě ani neodstartovalo, ale už nyní můžete přidat své jméno k další misi, která vezme jména registrovaných v roce 2026 na Mars. Stejně jako u předchozích misí tak NASA nabízí možnost zapsat své jméno na čip, který posléze poletí na další misi k Marsu. Výprava plánovaná na rok 2026 je navíc zajímavá tím, že půjde zřejmě o návratovou misi, která sebere vzorky, které na povrchu Rudé planety zanechá právě vozítko Perseverance. Registrovat své jméno a poslat jej na Mars můžete zde.

Podívejte se na zajímavé video, které vydala NASA a představuje v něm příští generaci skafandrů a nástrojů pro program Artemis a navazující programy, při kterých půjde o tvrdší práci na povrchu jiných těles, než předváděli astronauti programu Apollo. Video je v angličtině, ale automatický překlad Youtube je ucházející.

Vozítko Curiosity vyfotografovalo na marsovské obloze Venuši a Zemi. Snímek vznikl kombinací dvou snímků, které byly vyfotografovány 5. června. Při pohledu z kamery Mast Cam jsou obě tělesa na marsovské obloze pouhými malými světelnými body. Přesto je to velmi zajímavý snímek, který se nevidí každý den. Vozítko se aktuálně pohybuje v oblasti Tower Butte, kde je zkamenělé jílovité podloží. Tuto oblast zkoumá vozítko od počátku roku 2019. Skálu z této oblasti můžete spatřit na spodní hraně snímku oblohy.

Země a Venuše na obloze Marsu

Země a Venuše na obloze Marsu
Zdroj: https://mars.nasa.gov/

Přehled z Kosmonautixu:

Zde již tradičně naleznete přehled všech článků, které na tomto webu vyšly v uplynulém týdnu. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme se na ně podívat. Začali jsme další přípravou na Živě a česky komentovaný start rakety Vega, která však byla opět odložena. Hned poté jsme se podívali na to, jak prozkoumat ledové měsíce. Věnovali jsme se také aktualizaci termínu startu nového ruského modulu Pričal pro Mezinárodní kosmickou stanici. V úterý jsme se dočkali jednoho ze závěrečných dílů seriálu Svět nad planetou. Hned poté jsme pro vás Živě a česky okomentovali start rakety Falcon 9, která vynášela družici GPS nazvanou Columbus. Vyšel další díl obsáhlého čtvrtletníku, který se věnuje pokrokům, změnám, výrobě a přípravám na mise Artemis I a Artemis II. Živě jste mohli sledovat další kosmickou vycházku EVA z Mezinárodní kosmické stanice, při které se pokračovalo ve výměně akumulátorů. V dalším článku jsme se věnovali firmě Firefly Aerospace. Americké vozítko Perseverance, připravené na cestu k Marsu se dočkalo odkladu svého startu na 30. července. Vyšel také další díl našeho nejstaršího pravidelného video seriálu Vesmírné výzvy. S letními prázdninami se vrátil také letní seriál TOP 5, jehož první díl byl o kosmických úletech. Informovali jsme vás i o přivezení dalšího motoru Raptor na kosmodrom Boca Chica, který zřejmě čeká testování na Starship SN-5. Mohli jste si také přečíst přeložený rozhovor o nové ruské kosmické lodi Orel. Týden jsme uzavřeli živým přenosem ze startu rakety Electron, společnosti RocketLab, který však bohužel skončil selháním druhého stupně a třináctý let rakety Electron tak byl neúspěšný.

Snímek týdne:

Snímků týdne bude tentokrát celá galerie. Podíváme se na povedené záběry ze startu Falconu 9 s družicí GPSIII, kterou tato raketa úspěšně vynesla. Na startu byl použit zcela nový první stupeň, což už je dnes poměrně nezvyklý pohled. Stupeň následně přistál na plovoucí plošině v Atlantickém oceánu. Obě půlky aerodynamických krytů přistály do moře a byly zřejmě nepoškozené přivezeny zpět na Floridu.

Start Falconu 9 s družicí GPSIII

Start Falconu 9 s družicí GPSIII
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Start Falconu 9 s družicí GPSIII

Start Falconu 9 s družicí GPSIII
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Návrat prvního stupně na Floridu

Návrat prvního stupně na Floridu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

První stupeň po přivezení do přístavu

První stupeň po přivezení do přístavu
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

Tentokrát nebude video týdne úplně pozitivní. Při třináctém letu rakety Electron, která startovala v sobotu večer, došlo bohužel k problémům druhého stupně, které zapříčinily ztrátu nákladu. Problémy se začaly ukazovat v čase 5:41 po startu, kdy zamrzl video přenos z druhého stupně. Postupně pak telemetrie ukázala na to, jak sestava nedosáhla plánované rychlosti a výšky a začala následně zase klesat. Níže si můžete pustit záznam z celého startu.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://cs.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://twitter.com/SuperclusterHQ/status/1278132910537814017/photo/1
https://twitter.com/…DDy3C4jygUbV2f6rJL2Gk86hUt2ezGMk1T6ANpE6teNiBK4Q
https://twitter.com/TrevorMahlmann/status/1279416415766941697
https://airbus-h.assetsadobe2.com/…1920&fit=fit,1&qlt=85,0
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2019/05/Coverage-from-Space-879×485.jpg
https://mars.nasa.gov/system/resources/detail_files/25051_rover-overlay-16.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EbzXGtRXsAIUhSX?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EcFl1GYXsAI3V8K?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/EbzdW1WWAAAjgvR?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/EbzdW1QWAAUw9Mi?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/EcFjM9OWAAIqv1h?format=jpg&name=large
https://www.nasaspaceflight.com/…/2020/07/8735_onewebsatellites_162491.jpg
https://ichef.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/B236/production/_97022654__ab17557s_web.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 407 (29.6. – 5.7.)”

  1. Milan Antoš napsal:

    Trochu se tu opomíjí to, že Velká británie se na projektu Galileo podílí cca 12% prostředků, vyvíjela i  nezbytné technologie pro nejvyšší přesnost systému a  při současném jednání je snaha Británii odstřhnout od využívání právě té exluzivní část i Galilea.

  2. Kamil napsal:

    K jeřábu na Boca Chica: jaký má výhody tenhle typ? Nebyl by pro stavbu SuperHeavy vhodnější obyčejný stavební jeřáb s otočným ramenem na vršku?

  3. Tomas Kratochvil napsal:

    Oneweb: prestehovat vyrobni linku z Ameriky na ostrovy zase takovy problem neni, ani financni. Pokud nektere staty nebudou moci vyuzivat sluzeb konstelace, jakepak to asi budou…

  4. Vaclav napsal:

    Začíná měsíc Marsu, již v příštím týdnu má startovat sonda Emirátů na japonské raketě a další týden Čína, nikde jsem nenašel v jakém stavu jsou přípravy. Mimo zájem je i InS, německý krtek ne a né se zahrabat po povrch Marsu. Americká lopatka se snaží seč může mu pomoci, ale výsledek je stále nulový. Zítra, nebo pozítří by měl být Atlas na Mysu zkompletován s PER, aby se mohlo startovat v samém konci července.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.