ŽIVĚ A ČESKY: První pilotovaný Crew Dragon u ISS

Včerejší start rakety Falcon 9 se podařil na jedničku včetně přistání prvního stupně. Mnohem důležitější než toto přistání však byla skutečnost, že oběžné dráhy dosáhla kosmická loď Crew Dragon, která se stala první soukromou kosmickou lodí, která na oběžnou dráhu dopravila lidskou posádku. Douglas Hurley a Robert Behnken před připojením k ISS jedli, spali a testovali všechny systémy nové lodi. Nyní přichází další významný milník této mise – automatické připojení Crew Dragonu k ISS. Pokud se nic nepokazí, mělo by k tomu dojít v neděli v 16:29 SELČ – zveme vás tedy ke sledování našeho komentovaného přenosu.

Náš přenos z připojení spustíme zhruba okolo 15:30 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://m.arabsturbo.com/…&save-png=1&gr=1

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

74 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: První pilotovaný Crew Dragon u ISS”

  1. Dominik Pospíšil napsal:

    Dobrý den, zajímalo by mne lze-li skafandry SpaceX využít k výstupu do volného prostoru z ISS. Nepodařilo se mi nalézt jednoznačnou odpověď. Děkuji!

  2. Pacholik napsal:

    Zdravím, ja rozhodně nepatřím mezi konspirátory, ale je vysvětlení na tu myšku běhajíc u motoru? Oni to v anglii hodně řeší. Za mě fake video – videa https://youtu.be/1IWQfy2HFm0

  3. MilanV napsal:

    Děkuji za pěkný přenos. Jsem rád, že jsem si ho pustil včas, jak nakonec byli o 17 minut před plánem 🙂 I technicky přenos fungoval o trochu lépe, kousl se za půl hodiny jen dvakrát (to není ironie). Oproti startu mi ale přišlo, že jste se v komentáři věnovali víc dotazům z chatu než probíhajícímu ději. Možná to bylo tím, že jsem přišel jen na druhou polovinu přenosu, pak by to byla samozřejmě moje chyba. Ale jestli bych mohl poprosit, tak příště víc o tom, co se děje – např. tvrdé spojení jste úplně minuli bez komentáře, natož vysvětlení. Pohledy na skutečný ovládací panel byly taky hodně zajímavé, zvlášť když si to předtím člověk zkoušel v té hře :), tak kdybyste to stopl na screenshot a udělal krátké vysvětlení… A celkově co to vlastně dělají, když jim to trvá tak dlouho 😀 Např. od spojení k průlezu to bylo nakonec ještě o hodně víc než avizované dvě hodiny. Tak něco dělat museli, vyrovnání tlaků bylo podstatně rychlejší. Vím, že to už váš přenos neběžel, ale na konci vašeho říct, co se bude dít, to by bylo fajn.

    Neberte to prosím jako kritiku, ale jako tipy, co by ještě šlo přidat, protože vaše přidaná hodnota je právě ten komentář (navíc se zajímavými osobnostmi jako hosty), kvůli které trpíme na mall.tv 🙂 Díky za to!

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Rozhodně díky za tip. Ono je to hodně tím, že připojování je takové volnější a proto je tam víc místa právě na ty dotazy z chatu. Co se displejů týče, tak ty neměly v přenosu moc dobré rozlišení, aby se na tom dalo něco popisovat. A ohledně toho, co bude následovat, jsme měli jen kusé informace, tak jsme se do toho raději nepouštěli. Ono je to hodně dáno tím, že je to první loď svého druhu a u těch dalších už budeme tak nějak vědět, co můžeme čekat. Každopádně díky za tipy a jsme rádi, že jste s námi.
      Ještě ohledně pevného spojení – není to nic mimořádného, děje se to u každého připojování. Při pevném připojení je kosmická loď jak už název naznačuje) pevně mechanicky připojena ke stanici – děje se tam především aktivováním několika západek, které přimáčknou obě příruby k sobě.

      • MPOCH napsal:

        (není kritika) Souhlas s MilanV – formát mi připomínal více „Pokec s Kosmonautixem“ – přesně to mě také napadlo po jeho skončení. Proto jsem měl zapnutý i přenos SpaceX kvůli popisu aktuálního dění. Myslím, že některé mezníky tam byly řečeny s předstihem (kdy se bude rozhodovat o počasí, tankování apod.) – jako to udělat více dramatické („za 5min. se začne tankovat“, „začíná se tankovat“, „právě se rozhoduje go/no go z pohledu počasí“ apod.) – omlouvám se, pokud to tam bylo a já to neslyšel (možná jsem byl právě na SpaceX přenosu). Já jsem to takto komentoval svým i sousedovým dětem v přímém přenosu :). Mall.tv se občas kousnul, ale nebylo to nic fatálního. Díky za přenos, byla to pecka.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, snažíme se dělat přenosy různé, abychom zaujali různé diváky. Je jasné, že se nemusíme každému vždy trefit do vkusu. To je zkrátka riziko experimentování. 😉

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Pevné spojení bylo zmíněno při popisu sekvence připojování a jeho potvrzení jsem měl jako součást rozloučení na konci přenosu, protože právě v tom okamžiku bylo potvrzeno uzamčení všech zámků.

  4. zvejkal napsal:

    Dufam, ze Tom Cruise v pripravovanom holywoodskom trhaku pojme dokovanie na ISS trosku „akcnejsie“ 🙂
    (to bol tak trochu joke).

    Co sa tyka prenosu na malltv – z mojej strany si musim zaklopat na drevo, fungovalo mi to bez problemov pir prezerani vlozeneho videa na kosmonautixe na: 2x android mobil a 1x android box (TV).

  5. David R. napsal:

    Jestli má někdo nostalgickou touhu po spoustě tlačítek a páčkových přepínačů, mám jich doma hromadu, rád poskytnu. Už se to prostě nenosí. Ale vážně: dotykáč, i když se to nezdá, vydrží s pořádným tvrzeným sklem opravdu hodně. Určitě víc než hlava. A pokud si výrobce odpustí s prominutím pitominky (kulaté hrany, průstřely apod.), je na něj spoleh. Páčku jsem jednu ulomil zrovna nedávno, na noční lampičce. Na Apollu taky nějaká křupla, nemám pravdu?
    Pro srovnání přináším pár alternativ, které váš přesvědčí o tom, že dotykáč je vlastně stará dobrá klasika: VR rukavice? Ovládání hlasem? Pohybem oka? Gesty? Nebo je libo Neuralink?
    Ještě snad ovladač od herní konzole, ten je celkem O.K., ale ten tam mají tutově schovaný v šuplíku. A pokud ne, dělají velkou chybu.

    • Martn napsal:

      Jo, co se týká té ptáčky, mám dojem, že to byl Buzz Aldrin, kdo tam tenkrát vrazil propisku. A dotykáče taky nemám moc rád. Právě s jedním zoufale bojuju (píšu na mobilu), ale pokrok nezastavíme a ve Star Treku je mají taky ne???

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Máte pravdu.Těm, kterým je dneska 10-12 nebude tenhle „spor“ páčka v. dotykáč dávat žádný smysl 😉

      • Yarda napsal:

        Co se týká otázky páčka/dotykáč, asi bych se cítil bezpečněji, kdybych v nějaké nouzové situaci měl možnést spustit brzdicí motor páčkou od které by k brzdicímu motoru vedly dva dráty a nespoléhat se na dotykáč co by mezi ním a brzdicím motorem bylo několik procesorů a tisíce (možná statisíce) řádků programu.

      • KarelT napsal:

        No to právě vůbvec ne, smysl může mít dost zásadní. Při silných vibracích, nebo třeba rotaci je dotykáč naprd. Už z principu prostě sejme „dotyk“, ne skutečně zmáčknutí jako u tlačítka se zdvihem. Na něco se zkrátka dotykáč nehodí a nikdy hodit nebude.

      • IvanP napsal:

        Přesně. Chtěl bych vidět jak by dopadl Neil Armstrong když se jeho Gemini 8 dostala do nekontrolované rotace a měl by jen dotykovou obrazovku.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        A uvědomujete si, že za běžného stavu vše ovládá automat a posádka do řízení nemusí zasahovat? Připomínám, že na dotykovím panelu jsou jen sekundární systémy. Ty hlavní jsou na tlačítkách a přepínačích pod ním.

  6. Radim Pretsch Redakce napsal:

    A je to. 😉
    Stručně řečeno – CD je bezpečná a navíc luxusní limuzína, dotykové displeje jsou v pohodě. Když si jen vzpomenu na ta „proroctví“ ve zdejších diskuzích… ;-).

    • HM napsal:

      Oni už s CD přistáli? Vy jste tam s nima nahoře byl? Už byli v kritické situaci, kdy se projevila „ergonomie“ dotykového displeje? Možná alespoň na jednu z těch otázek můžete odpovědět kladně a pak OK.

      Inženýři ve SpaceX jistě odvádějí skvělou práci – o tom není sporu. Boeing, kterému jsem fandil se Starlinerem ten pomyslný závod prohrál zaslouženě… Jen ta dětská duše pana šéfa (který je mimochodem asi takový inženýr jako je Bill Gates otec Internetu) ten výsledný dojem v mých očích trochu kazí…
      A tak jsou „rekvizity“ (včetně těch displejů) kolem spíš jak z béčkového sci-fi filmu nebo videohry. 😀

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hlavní je názor NASA, která mimořádně pečlivě certifikovala všechny prvky kosmické lodě včetně dotykových displejů. Takže je jedno, jak to vypadá, hlavní je, že to funguje spolehlivě.

      • HM napsal:

        NASA už toho certifikovala… Např. Space Shuttle (a to píšu i přesto, že je vedle Apolla taková moje láska), který má za sebou 2 smrtelné nehody, jejichž viníkem byl velmi pravděpodobně lidský faktor na Zemi.
        Takže bych mj. sílu vlivu módy na rozhodování manažerů rozhodně nepodceňoval. V automotive se taky ví, že jsou dotykové displeje místo hmatových ovládacích prvků u řidiče ergonomický nesmysl. A přesto jsou jich dnešní auta plná.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Důležité věci jsou stejně na HW tlačítkách. Displeje jsou spíše informativní a ovládají z pohledu bezpečnosti sekundární systémy.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Ano, přesně tyhle týpky jsem měl na mysli. Milej, zlatej „hm“, trampolína funguje 🙂

      • HM napsal:

        Radim Pretsch:

        To je právě ten problém. Já to hodnotím jako inženýr, který dlouhá léta dělá mj. na embedded softwaru a tudíž ví, jak je to mnohdy křehké a že často vůbec není od věci problémy řešit jednoduše, bez zbytečných zdrojů chyb a problémů.
        Pro vás to všechno je cosi jako videohra a fandění nějakému paintballovému týmu. To je pak debata velmi těžká.
        Ostatně jsem přesvědčen, že nejen jeho lidé, ale i Musk samotný se nad tím fanděním lidí jako vy, občas docela dobře baví 🙂

      • KarelT napsal:

        Ono hromady „klasických“ tlačítek na každou blbost taky nejsou buhvíjak ergonomické a na zobrazení informací je velký displej parádní. Výhodou je i to, že se dá takové ovládání rychle „překopat“, což u machanických tlačítek uděláte těžko. Ale jinak je pravda že třeba na ruční pilotování lodi je dotykovka asi opravdu vyloženě nevhodná. Nicméně pod displeji jsou i klasická tlačítka a snad i nějaká páčka, možná joystick ?

        Jinak luxusní limuzínou bych to nenazval, na to interiér vypadá hodně strohý, hlavní výhodou je že je celkem prostorný – proti návratovému modulu Sojuzu je to nebe a dudy.

      • HM napsal:

        Měli bychom asi trochu odbočit.
        V každém případě teď už musí být i v Rusku jasné, že Roskosmos přichází o velmi významný zdroj příjmů. Do roka má NASA (byť se zpožděním) k dispozici ještě Starliner, takže Sojuzy jsou za chvíli bez zákazníků.
        Jsem opravdu zvědav, jak na to budou Rusové reagovat. Sojuz je sice opravdu bezpečný, protože během těch desetiletí provozu jej dovedli téměř k dokonalosti, ale málo platné – těm dvěma může konkurovat jen horko-těžko, ne-li vůbec.
        Možná nebudou reagovat nijak. A je to bohužel dost pravděpodobné, protože nejspíš nemají peníze… Je to škoda.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        KarelT: „limuzína“ samozřejmě v kontextu kosmických lodí. O těch je tady přece řeč…

      • KarelT napsal:

        No troufnu si tvrdit že třeba interiér Orionu vypadá na dost vyšší úrovni.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Pravda, je prostornější. A ta pilotní část díky oknům vypadá líp. To musím uznat.

  7. Martin26 napsal:

    Kolik může být v jednu chvíli připojeno k ISS Dragonů?

  8. Zbynek_Mc napsal:

    O kolik denně (měsíčně) ISS snížuje vlivem tření svoji dráhu? Jak často se tedy musí zvedat ? (vlastně se urychluje, jetli to bobře chápu)?

  9. Petr3X napsal:

    Dobry den, měl bych otázku, co se musí stát, aby převzal řízení člověk? Resp. Do jaké míry řídí Crew Dragon počítač a člověk jen dohlíží nebo kosmonauti se i nějak aktivně podílí na řízení?

  10. Honza V. napsal:

    Dobrý den, mám otázku pravděpodobně na pana Václavíka, nejlépe do aktuálního přenosu, akorát si nejsem jist jestli sledujete jen chat na mallu nebo se mrknete čas od času i sem.

    Včera na Čt24 se hosté včetně pana Václavíka bavili o tom, že se ISS otevírá dalším vesmírným agenturám a že v první ostré misi při této příležitosti poletí člen JAXA.

    Otázka zní jakou pozici má česká kosmonautika v rámci skupiny ESA ?
    Je velké scifi, že bychom třeba za 10let viděli na ISS na skafandru Českou vlaječku, pokud se tedy nyní otvírá možnost „výzkumného“ pracovníka na ISS navíc ? Pokud by se o tom v tuto chvíli začalo u odborné veřejnosti cíleně diskutovat má Česko tuto ambici? resp.je vůbec u nás nějaký tréninkový/studijní program, který by předpokládal takovéto zapojení Česka, vysláním někoho do nějakého tréninkového centra mezi adepty na cestu do vesmíru ?

    Děkuji za Vaši odpověď

    • Kamil napsal:

      Pan Václavík říkal, že na podzim bude nové kolo výběru evropských kosmonautů. Ale Čecha vyberou jen tehdy, když ČKA zajistí finance na jeho výcvik a lety.
      Chtělo by to investovat tak miliardu euro během 10 let, ale možná že teď budou pravidla mírnější, ale pak by neletěl na 6 měsíců, ale jen na pár týdnů.

  11. Ladinek napsal:

    Vcera jsem po dlouhy dobe sledoval NASA misto Vas 🙁 Byl jsem jen na mobilu a mall.tv byl nekoukatelnej, zaseky co par vterin. Anonymni okno taky nepomohlo, prepnuti primo na web mall.tv taky ne a sledovani pres mall app taky nic. Skoda, tesil jsem se na Dusanuv komentar.
    Oproti tomu NASA prenos bez jedinyho zaskobrtuti a celou dobu ve fullHD takze konektivitu bych z toho nevinil…Kazdopadne bylo to poprve, sledoval jsem uz vsudemozne vc. Jizni Ameriky (FH) a vzdy v pohode. Asi opravdu mall.tv narazil na limit…

    Jinak bych mel otazku, da se CD pouzit pro pripadnou evakuaci ISS? Jsou tam i nejaky „nahradni“ skafandry nebo by v tomto pripade letel jen Doug s Bobem a zbytek v Soyuzu? Jde mi o to kdyby byla potreba dopravit na zem v CD nekoho dalsiho…diky

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Škoda, že Vám to nešlo, třeba to dnes bude lepší. 😉 Případně je tu ještě záznam včerejšího přenosu.

      Každý by se evakuoval v lodi, ve které přiletěl.

      • Ladinek napsal:

        Zaznam jsem si samozrejme pustil hned jak jsem prisel domu 😉 diky za nej

        Jen me proste napadlo, jestli tam je ta moznost svezt nekoho dolu v propade potreby…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Záleží asi na situaci. Možná kdyby to extrémně hořelo a nebylo by jiné řešení, tak by to možná riskli.

    • medved_David napsal:

      Nestálo by přeci jen za to, aby programátoři mall.tv zkusili ověřit problém z jejich strany? Včera jsem byl také mimo civilizaci, powerbanka, mobil, NASA běžel, YT super, .all.tv a kosmonautix každých několik sekund zásek. Vzhledem k tomu, kolik lidí s tím má problém, by určitě stála snaha o nalezení příciny za snahu. Předem díky!

      • medved_David napsal:

        Omluva za styl, psano z mobilu…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zkuste je kontaktovat a sdělte jim svou zkušenost. Já jim dávám vědět, ale čím víc názorů, tím větší šance na zlepšení.

    • Messiah napsal:

      Včera se mi livestream příšerně sekal, dneska dockování v pohodě.
      Řešili jsme to na chatu přenosu, ozvali se z MALL.TV že uvítají reporting přes fcb nebo ig. Tak jsem reportoval svou HW konfiguraci, připojení a prohlížeč přes soukr. zprávu fcb a okamžitě komunikovali a děkovali, že to přispěje k řešení. Tak uvidíme. Nicméně problém není pravděpodobně na straně uživatelů. Mám sestavu postavenou na i7-7700K, kabelové připojení a kousalo se to jak v chromu, tak firefoxu. Totéž na pracovním ntb (procesor mobilní i7). Dnes jsem chtěl ještě testovat Vivaldi, ale nesekalo se to. Tak nevím.
      Také je divné, že včera se to začalo sekat někde od 6000 sledujících, ale dneska se to párkrát seklo 45min před začátkem vysílání kdy nás tam bylo asi třicet a pak už pohoda.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jsem rád, že jste jim nahlásil chybu. Přispěl jste tak k tomu, aby to třeba možná už příště šlapalo zase o trochu více lidem. Věřím, že kdyby takových konkrétních zkušeností dostali více, určitě by jim to pomohlo. Když lidé napíšou sem, moc tím nezmění. Ano, mohu předat tu zkušenost, ale nemohu dělat prostředníka v komunikaci x lidem. Jsem proto rád, že jste nešel ke kovářičkovi (psát sem), ale rovnou ke kováři (Mall.TV), kde jsou lidé, kteří s tím mohou něco udělat. Díky, že jste o tom dal vědět. Chci věřit, že Váš příklad budou následovat i ostatní, aby se vychytaly i ty poslední mušky.

  12. Martin26 napsal:

    Dobrý den, měl bych technickou otázku co se týká příletu CD k ISS. CD dohání ISS nebo brzdí a čeká až ho ISS dožene. Podle té trajektorie letu CD co ukazovali na SpaceX, aspoň mě to připadá, že čeká až ho ISS dožene.
    Děkuji za odpověď. Martin

  13. Vaclav napsal:

    Na NASA Live je to super – nemá cenu čekat do 15.30 – vřele doporučuji.

  14. SaturnV napsal:

    Ten přenos vždycky začne několik hodin předem? Příjde mi to tak lepší.

  15. Jandys napsal:

    Už se blíží, 8 km od ISS, je pěkně vidět, špička je již odklopená

  16. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Kolem 12.45 šel další přenos z paluby CD Endeavour

  17. Vlasta Liberácký napsal:

    Pro mě to byl božský hlas…Promiňte ty emoce..

  18. hoopoo napsal:

    Dobrý den, sleduji s nadšením Vaše komentované lety již delší dobu a velké díky Vám i kolegům za to.
    Včera mne však nemile překvapil výpadek na přenosu Crew-dragon, co se stalo? 3koda že hned nedáte vědět, aby člověk hned přepl na Nasa.
    Jen titulek. že přenos bude hned pokračovat a nic dalších 5,10min? Tož je opravdová škoda.
    S díky držím palce, ať se to již neopakuje a vše běží jak má:o)
    Hoopoo

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      hezký den, o výpadku jsme nevěděli. Přenos pak normálně pokračoval.

    • Petr1 napsal:

      Také jsem měl tu zkušenost. Přenos se každou chvíli sekal, signál vypadával a čas startu se neúprosně blížil. Zkusil jsem v zoufalství zapnout ještě notebook, ale než proběhly všechny přiblblé reklamy tak už raketa byla minutu ve vzduchu. Později jsem si start pustil ze záznamu.
      Asi bylo moc přístupů a server to nevydržel.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud by to bylo hodně přístupy a server by nezvládal, nešlo by to nikomu. Ale máme mnoho reakcí od lidí, kteří měli přenos prakticky bez záseků.

      • Tim napsal:

        Dobrý večer,
        bohužel zkušenosti s časným sekáním přenosu mám také a dlouhodobě… občas spadl a musel se refleshnout manuálně…

        Nicméně s Vámi Dušane výjimečně moc nesouhlasím, není nezbytně pravidlem, pokud je přetížen server, že „to spadne všem“ … záleží na konstrukci infrastruktury… na prioritách připojení, konektivitě, latenci při pokusech o znovupřipojení a podobně… Ale to ví jen provozovatel Mall.Tv, zda měl či neměl problémy se streamováním a počtem připojení tohoto videa

        Každopádně snažím se hodnotit objektivně, ale co bohužel mi mrzí, že co Jste přešel ze Streamu na Mall.Tv, tak je to katastrofa, velice nepříjemné hlasité reklamy ve videích (které jsou o mnoho hlasitější než Vaše vyprávění) a velice často (pro jistotu na začátku, uprostřed i mnohdy na konci)… struktura běhu vláken a kódu mall.tv je plná balastu, který zbytečně zpomaluje připojení a přenáší zdánlivě zbytečná data sem tam, sledování dělá obtíže lidem s pomalejším připojením úplně zbytečně… k designu a filozofii vlastní televize se nevyjadřuji…

        Každopádně Vám přeji mnoho úspěchů, i astronautům na ISS. Promiňte, moc to sem nepatří, ale alespoň tu první část jsem napsat musel. Přesto Vám i celé redakci velké díky za propagaci kosmonautiky a komentování zajímavých přenosů z vesmírné oblasti…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rozhodně díky za informace, postřehy, názory a zkušenosti. Vážím si toho. Dokonce si myslím (a to nemyslím nijak ironicky), že byste takový postřeh mohl dát i Mall.TV. Tam by Vaše postřehy dopadly na úrodnou půdu. Je vidět, že tématu rozumíte a mohl byste jim dát cennou zpětnou vazbu.

        Každopádně jsem moc rád, že jste s námi. 😉

      • Roman89 Redakce napsal:

        Taky musím říct, že je to super postřeh. Na Mall.tv sleduji pouze pořady kosmonautixu, ostatní mě nezajímá a sice z osobních zkušeností jsem zatím neměl žádné větší potíže s přehráváním, ale jak to tak sleduji, čím dál více lidí má s tím potíže, tak moc nechápu proč třeba vesmírné starty (živě a česky) nejsou spíše vysílány přes YouTube. Je nějaký důvod setrvat na Mall.tv?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, Mall.TV projevila o naše komentované přenosy na YT zájem a tak jsem je tam přesunul. To je ten důvod.

      • Tim napsal:

        Děkuji, že to neberete útočně. Ještě bych možná doplnil, že jistý komfort zajistí prachsprosté stažení surového videa pro jeho pozdější poklidné offline přehrání v PC bez reklam a internetu… jenže asi je to v rozpozu s „politikou“ všech streamovacích služeb (což chápu) a pak to možná každý uživatel PC nedokáže (u mall.tv to není úplně triviální záležitost, ale ne nemožná), v neposlední řadě to nelze aplikovat na živé přenosy… ale kvůli již zmíněným až moc výrazným reklamám to tak prostě výhradně u mall.tv dělám… ale tím nechci nikoho nabádat ke špatnostem…

  19. Roman L. napsal:

    Měl bych otázku, jestli se neví, kdo hlásil konečný odpočet před startem, ten ženský hlas zněl dost povědomě, možná Gwynne Shotwell? 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.