Šťastné, veselé a kosmické! Už zase…

Věrní čtenáři si jistě (možná…) pamatují, že před rokem jsme vydali článek „Šťastné, veselé a kosmické!“. V něm bylo mj. uvedeno: „Nikde není psáno, že nevznikne druhý díl.“ A protože text vzbudil velký ohlas, k tématu se vracíme. Vánoce už (zase…) klepou na dveře. Aneb opět přinášíme několik námětů, co bychom si měli přát pod vánoční stromeček. V některých případech jde o tipy od čtenářů, v jiných o vlastní objevy. Stejně jako loni budeme rádi, když se v diskusi nebo jinak podělíte o další nápady. Nikde není psáno, že – třeba za rok – nevznikne třetí díl, že. POZOR! Vezměte prosím na vědomí, že ani autor těchto řádků, ani server Kosmonautix a nikdo kolem něj nemá s pěti následujícími náměty ekonomicky nic společného! Nemáme z toho žádnou provizi, nic podobného. Autor vychází pouze z osobní zkušenosti a naopak bude vděčný za jakékoliv doplnění: levnější nabídky, zajímavé nápady, náměty apod. Ostatně, než něco nakoupíte, rozhlédněte se pořádně po internetu: třeba najdete danou věc výhodněji. Snažíme se dávat vždy jen jeden odkaz pro ilustraci. (S šestou „prémiovou“ nabídkou autor těchto řádků něco společného má, takže se k tomu na rovinu hlásí.)

Trojrozměrné puzzle: výběr je skutečně široký

Trojrozměrné puzzle: výběr je skutečně široký
Koláž: Tomáš Přibyl

Tip číslo 1: Kosmické 3D puzzle

Námět na „kosmické“ 3D puzzle jsme přinesli už loni, ale máme jeden dobrý důvod, proč ho opakovat. Vyšel totiž model chystané čínské orbitální stanice. Její první modul Tianhe (Nebeský soulad) přitom bude vypuštěný nejdříve v roce 2021. Další dva dvacetitunové moduly mají následovat s jedno- až dvouletým odstupem. Vy ale můžete mít stanici již letos a kompletní. Pod stromečkem.

Jinak jen pro připomenutí přinášíme několik námětů na další „trojrozměrné kosmické skládačky“: můžete si vybrat raketoplán, ISS, lunární modul nebo družici KOMPSAT-2 (astronomové pak i model Sluneční soustavy nebo Velký Magellanův teleskop):

https://www.aliexpress.com/item/32824096574.html

https://www.aliexpress.com/item/32324261392.html

https://www.aliexpress.com/item/32951469099.html

V této stylové mikině nenecháte nikoho na pochybách, že jste naprostí... Totální... Úplní... No, příznivci kosmonautiky

V této stylové mikině nenecháte nikoho na pochybách, že jste naprostí… Totální… Úplní… No, příznivci kosmonautiky
Foto: Tomáš Přibyl

Tip číslo 2: Mikina à la Neil Armstrong

Loni jsme mezi tipy na dárky „měkkýše“ (pokud mezi ně nepočítáme povlečení) nezařazovali, letos však ano. Padesáté výročí přistání člověka na Měsíci lze oslavit tričkem či mikinou ve stylu „Neil Armstrong“. Pokud by vám to nestačilo, můžete si tričko a/nebo mikinu doplnit i o lunární kalhoty či kraťasy. Jen budete muset trochu hlouběji sáhnout do kapsy. (Pokud máte nějaký tip na levnější spodní část skafandru, nebojte se podělit v diskusi.)

Tričko či mikina

Kalhoty či kraťasy

Tip číslo 3: lunární modul ze stavebnice LEGO

Loni jsme mezi vánoční tipy zařadili model Saturnu V ze stavebnice LEGO. K němu jsme napsali: „Úžasný počin firmy LEGO: zhruba metr vysoká stavebnice rakety Saturn V, navíc doplněná o několik drobností jako jsou lunární modul nebo návratová kabina lodi Apollo s nafukovacími límci.“ To jsme netušili, že na úžasný počin naváže firma ještě úžasnějším počinem – a letos vydá lunární modul. Povedená stavebnice. A navzdory omezením způsobenými kostkami velmi věrná (včetně některých drobných detailů): https://www.lego.com/cs-cz/product/nasa-apollo-11-lunar-lander-10266

Lunární modul z dílny LEGO je opravdu povedený

Lunární modul z dílny LEGO je opravdu povedený
Foto: Tomáš Přibyl

Jen pro úplnost doplňujeme, že se dá koupit i stavebnice systému BuildMoc („kompatibilní s LEGO“) lunárního modulu, mateřské lodi Apollo i lunárního roveru.

Uváděný rozměr je 70 krát 40 krát 43 centimetrů. Bez mučení se přiznám, že s touto stavebnicí osobní zkušenost nemám: jednak kvůli VELMI vysoké ceně, jednak kvůli špatným zkušenostem s různými stavebnicemi „kompatibilní s LEGO“ čínské provenience (což o tom, kompatibilní často jsou – ale dílky z nekvalitního plastu a s velkou vůlí nemají chuť držet pospolu).

Lunární modul „Made in LEGO“ se vyznačuje mnoha překvapivými detaily: přístroje jsou například i uvnitř vzletového stupně

Lunární modul „Made in LEGO“ se vyznačuje mnoha překvapivými detaily: přístroje jsou například i uvnitř vzletového stupně
Foto: Tomáš Přibyl

Zkrátka s kvalitou čínských stavebnice „tváří se to jako LEGO, je to prezentováno jako LEGO, ale rozhodně to není LEGO“ mám jen tu nejhorší zkušenost.

Loď Starliner CST-100 vypadá zvenku jen jako nezajímavý kužel, ovšem v interiéru naleznete některé zajímavé detaily

Loď Starliner CST-100 vypadá zvenku jen jako nezajímavý kužel, ovšem v interiéru naleznete některé zajímavé detaily
Foto: Tomáš Přibyl

Mimochodem, i firma Cobi letos s přišla s „kosmickou“ novinkou. Její stavebnice je o dost levnější a jednodušší. Jde nicméně o aktuální techniku, dokonce možná superaktuální: bezpilotní loď CST-100 Starliner společnosti Boeing má totiž právě 24. prosince přistát zpět na Zemi po prvním zkušebním letu (samozřejmě, pokud se podaří dodržet termín startu 17. prosince 2019 a pokud se ani jinak nebudou měnit plány). Ve stejný den tak může přistát pod vánočním stromečkem. Odkaz je přímo na stránky výrobce, ale u rozličných prodejců se dá sehnat levněji.

Jinak Cobi má také lunární modul (o poznání jednodušší, než ten ze stavebnice LEGO: má 370 nebo 380 dílků, kdežto modul z LEGA jich má 1087), ale přímo u výrobce už je vyprodaný. Leč u různých prodejců hraček se ještě dá sehnat. Dokonce ve dvou verzích: stavebnice jsou číslovány 21075 a 21079 (snad se i mírně liší, jedna sada má 370, druhá 380 dílků). A také existuje Cobi raketoplán a Cobi Saturn V. Je tedy z čeho vybírat.

Kosmické lampičky jsou poněkud menší, ale rozhodně stylové

Kosmické lampičky jsou poněkud menší, ale rozhodně stylové
Foto: Tomáš Přibyl

Tip číslo 4: kosmická lampička

Lampička se stínítkem tvaru spalin z raketových motorů může nejen prozářit dlouhé zimní večery, ale také vnést světlo do duše nejednoho kosmického nadšence. Existují nejméně tři varianty: startující Saturn V, startující raketoplán a startující raketoplán se zahnutými spalinami. Jen pozor: lampičky jsou trochu menší, než na první pohled vypadají.

https://www.aliexpress.com/item/32966666344.html

https://www.aliexpress.com/item/4000056080311.html

Tip číslo 5: plyšová raketa

Taková plyšová hračka pod stromečkem – je to roztomilé, je to měkké, je to stylové… Pro náročnější existuje krásná raketa CZ-5, ale na své si přijdou i méně nároční (https://www.aliexpress.com/item/33009492799.html nebo https://www.aliexpress.com/item/32818483451.html)… Šťastné a veselé!

Zbožňuje vaše manželka, přítelkyně, kamarádka, spolupracovnice nebo prostě jakákoliv žena ve vašem okolí plyšáky? Ideální dárek od vás pro ni...

Zbožňuje vaše manželka, přítelkyně, kamarádka, spolupracovnice nebo prostě jakákoliv žena ve vašem okolí plyšáky? Ideální dárek od vás pro ni…
Foto: Tomáš Přibyl

Znovu opakujeme: s výše uvedenými nabídkami/obchody nemá autor ani Kosmonautix.cz zhola nic společného. Pokud se dá něco z výše uvedeného sehnat jinak, jinde, levněji a jednodušeji, prosím, napište do diskuse. Za sebe mohu říct, že budu jen rád, když při budoucích nákupech ušetřím. A pokud budete mít další tipy, sem s nimi!

Tip prémiový: kniha Dobytí Měsíce

A teď jeden tip, kdy naopak zdůrazňujeme „střet zájmů“ – s následujícím námětem něco společného máme… Letošní padesáté výročí prvního pilotovaného lunárního přistání připomíná kniha autora tohoto textu Tomáše Přibyla „Dobytí Měsíce“ (vyšla i ve slovenské verzi jako „Dobytie Mesiaca“). 256 stran, 487 obrázků (většinou barevných, mnohé z nich u nás publikované poprvé), 18 kapitol, padesát tisíc slov… Aneb pokud knihu z nějakého nepochopitelného důvodu dosud nevlastníte, vánoční svátky jsou ideální příležitost kterak to napravit. Knihu žádejte u všech dobrých knihkupců či na internetových obchodech. A pokud ji chcete vlastnit s podpisem autora a třeba i osobním věnováním, ozvěte se na e-mail [email protected]

Kniha Dobytí Měsíce od Tomáše Přibyla

Kniha Dobytí Měsíce od Tomáše Přibyla

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “Šťastné, veselé a kosmické! Už zase…”

  1. Milan Stanko napsal:

    Jestli se nekdo chce pobavit, tady: https://www.youtube.com/watch?v=4KF-d5NtLXk se jeden z mych oblibenych youtuberu pokousi slozit stavebnici teleskopu TMT – krabice rika od 6 let, 2 hodiny prace… Navod rika nikdo nevi co, protoze je jen v cinstine….

  2. Tomáš napsal:

    Díky za připomenutí knihy, chtěl jsem již objednat, když p. Přibyl rozeslal emaily s možností objednání, ale zapoměl jsem na to.

  3. Viktor napsal:

    O knihu jsem požádal Ježíška, no a LEGO jsem si objednal sám.

    Takže se u nich přihlašte o provizi 😉

  4. Ondra napsal:

    Existuje ta kniha i v elektronické podobě?

  5. Peter_B napsal:

    Chcel by som odporučiť pre trpezlivých a s dobrým zrakom jednu stavebnícu ktorá má na výber veľa modelov ktoré sa vám môžu páčiť a nieje drahá. Ja aj môj syn sme si už spravili radosť viac krát. https://www.gme.sk/kovovy-model-metal-earth-mms078-apollo-lunar-module

  6. Vašek napsal:

    Knihu už mám, zrovna teď o víkendu jsem si ji koupil 🙂
    Bohužel bez podpisu 🙁
    Ale už se těším až si ji přes Vánoce přečtu.
    Rovnou jsem si koupil ještě jednu, jmenuje se Vůně měsíce tak mám hned dvojí čtení…

    • TP napsal:

      Podpis lze velmi snadno doplnit na některé přednášce. Nevím, odkud jste, ale dnes od 19:00 Moravská zemská knihovna v Brně (Dvanáct statečných), zítra od 17:00 Technické muzeum v Brně (Vesmír Made in SpaceX), příští víkend na tradičním semináři ve Valašském Meziřící, 12. prosince v Prostějově. Rád kdykoliv a kdekoliv podepíšu.

      • Vašek napsal:

        Ok, to je super. Jestli se zítra nic nepokazí tak dorazím na tu přednášku Made in SpaceX. Těším se!

      • Vašek napsal:

        Tak přednáška byla super! A moc děkuji za podpis!

  7. jregent napsal:

    Diky za inspiraci!
    Kompatibilni lega me rychle vylecila, kdyz jsme porizovali stavebnice pro vnuky:-)

  8. Alois napsal:

    Tak to se Vám povedlo. Tu mikinu musím mít.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Už ji nějaký ten pátek mám a můžu jen doporučit!
      Premiérový tip bych spíš označil za „střet toho nejlepšího“! 😉

      • Alois napsal:

        Podle snímku se zdají kovové součástky, tím myslím přípojky na hadice realistické, nebo je to jen obtisk na látce? a ještě bych se zeptal na to tričko, to bych chtěl také, ale nenašel jsem tam obrázek. Dík.

      • Dan napsal:

        Nevím, jestli mám tu samou (nakupoval jsem na gearhuman.com), ale ta, co mám je poměrně nekvalitní s příšernými potisky, jedno logo NASA ve vektoru, druhé asi tak 30×10 pixelů zvětšené na jakési rozmazané schodiště. Potisk je to všechno, žádné příruby tam nehledejte 🙂 Materiál působí velmi plastově, jak na omak, tak na pohled. Ale jako sranda dobrý.

      • TP napsal:

        Nejkratší cesta na tričko je přes odkaz „Kalhoty či kraťasy“ – tam lze zvolit tričko. Jinak tričko a mikina jsou třeba tady: https://www.aliexpress.com/item/4000110771283.html

        Jinak kvalita je proměnlivá, existuje několik verzí „skafandru“ (takže různí výrobci). Materiál je vždy strašný (takový oblékací igelitový pytlík; nosit to v létě opravdu nejde), tisk někdy lepší a někdy takový… Nízkonákladový, no.

        Ale přesně jak píše Dan: Jako sranda dobrý.

      • Alois napsal:

        Ještě napište, že i to tričko je z igelitu a to můj zájem úplně odrovná. Inu na obrázku vše vždy vypadá světově. Připomíná to počátky našeho kapitalismu. Jedna moje známá si koupila nůžky, které vypadali skvěle a když došly daly se ohýbat rukou bez většího úsilí a to pomíjím , že byly maličké.

      • Dan napsal:

        Mám i triko (neznámého původu, byl to dárek, nebo spíš ve stylu „Chceš to? / Jasně :)“) Nechci odrovnat Váš zájem, ale i to je na omak podobný igeliťák, akorát menší gramáž. Ono, s těmito mikinami se počítá spíš na nějakou zahradní párty, než aby to nosil člověk do civilizace.
        Kvalitu tisku na mikině posuďte sami – https://drive.google.com/drive/folders/1IP0P3Hf3O80rxCK7GlzrYatMqSHwMm6H?usp=sharing

        Ale opakuji, toto není z Aliexpressu, ale z gearhuman.com

      • Hynek napsal:

        Zajímavé. Moje mikina z gearhuman.com stará rok má přední i zadní logo NASA krásně hladké – z vektoru.

        Jako sranda rozhodně dobré.

        Tomáše jsme potěšili výstupem české posádky na „jeho“ Apollo výstavě v Brně: https://photos.app.goo.gl/s2YJ5eDAGXtrjzPr9

      • TP napsal:

        Tak o této fotce jsem uvažoval jako o ilustrační k článku (i popisek už byl vymyšlený…), ale nakonec jsem ani nenašel odvahu se Tě zeptat na svolení s publikováním.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Doplním osobní zkušenost. Mikina je z polyesteru (gearhuman.com). To sice není bavlna/ len či jiné bio, ale přece jen je to standardní oděvní materiál. Já bych jej nepřirovnal ani k slavnému tesilu či dederonu a už vůbec ne k igelitu. Je to normálně prodyšné a nositelné.
        Souhlasím s tím, že do divadla nebo na trek to není. Ale na pivo nebo třeba nějakou kosmo-akci je to docela cool. Obojí je moje zkušenost.

      • Alois napsal:

        Já bych to tričko chtěl nosit jako každé jiné, příkladně dovezené z dovolené v Egyptě. Ty jsou také potištěné, ale příjemný materiál a nosím je třeba na tenis.

      • Radim Pretsch Redakce napsal:

        Znáte to, kolik lidí tolik chutí. Těžko radit, já spokojený jsem.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.