sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX vyráží opět k ISS

Více než měsíc dlouhá pauza určená k modernizaci techniky na floridském kosmodromu je u konce. Falcon 9 byl poslední raketou, která odsud startovala a bude i nosičem, který kosmodrom „znovuotevře“. Už dnes večer by měly na rampě 39A zaburácet motory Merlin a téměř 70 metrů vysoká raketa se vydá k obloze. Jejím úkolem je vynést na oběžnou dráhu zásobovací loď Dragon, která poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici. Budeme rádi, když budete celou událost sledovat na našem živě a česky komentovaném přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pondělí 14. srpna v 18:32 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 18:15 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Daniel Heřt. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com
https://www.nasa.gov
https://www.nasaspaceflight.com

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dragon-crs8.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pbpitko
pbpitko
7 let před

Už je to tu zas ! 🙂 Ď. za info aj prenos.

Marfy76psy
Marfy76psy
7 let před

Dnes to tipuji na rekord ve sledovanosti. Dobrý čas a přistání na pevnině, snad bez výpadku signálu. Přeji do Space X hodně štěstí a taktéž moc děkuji za zprostředkování přenosu.!

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Marfy76psy

Je doba dovolených a studenti mají volno, tak bych těch asi 1000 přehrávačů viděl skutečně jako hodně slušný počet.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Marfy76psy

Rekord to nakonec nebyl, ale i tak moc pěkné číslo!

Adam
Adam
7 let před

„Nakládání“ tekutého kyslíku?

Nějaké výrazné změny v redakci? Nebo součást okurkové sezony? Úplně to nutí napsat 3 písmena s otazníkem (W*F?)

Dan Heřt
Dan Heřt
7 let před
Odpovědět  Adam

To je spíš degenerace z neustálého překládání slova loading, v textu opraveno

zdeněk s
zdeněk s
7 let před

Konečně už jsme se dočkaly 🙂 at jim to dnes vyjde .

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  zdeněk s

Podařilo se to skvěle. 😉

mnauprsk
mnauprsk
7 let před

Super přenos Dugi, jen pozor na terminologii, CREAM nebude zkoumat extrémně nabité částice, ale extrémně energetické.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  mnauprsk

Pravda, díky!

Pavel Riedl
7 let před

Stran těch ‚starých‘ kormidel… možná jich měli pár na skladě a bylo jim to líto vyhodit.

mnauprsk
mnauprsk
7 let před
Odpovědět  Pavel Riedl

Taky mě to napadlo 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Pavel Riedl

I to je možnost.

Alois
Alois
7 let před

Hliníková kormidla byla použita zřejmě proto, že nemělo dojít k enormnímu tepelnému namáhání. Rychlost vstupu do hustých vrstev atmosféry byla nominální.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Alois

Asi si to trefil. Ano, titanová by to taky zvládla, ale zbytečně by je montovali a zvyšovali spotřebu paliva.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Neviem ale nemyslím si že by titanové kormidlá nejak extra zvyšovali spotrebu že vraj niesu o moc ťažšie ako tieto „klasické“ hliníkové navyše majú lepšie aerodynamické vlastnosti ktoré by mali palivo naopak pri zostupe šetriť aspoň čo viem.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před
Odpovědět  Samo

Samo, vycházím z předpokladu, že jsou těžší, titan hustota 4,5 a hliník 2,7, takže tak 40% to bude. Ale nejsem odborník na aerodynamiku, takže zde bych se nerad pouštěl do polemiky. Ale souhlasím, ten tvar byl určitě zvolen vhodně a účelně. Někdo tu minule psal něco o odtrhávání proudnic, ale tak daleko mé znalosti fakt nesahají, v makromolekulární chemii se s tím moc nesetkávám.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Titán je dva krát tak pevnejší ako hliník a nepotrebuje abaltívny náter preto to bude menej.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Alois

to dává smysl – letělo se na LEO s relativně lehkým nákladem.

garde
garde
7 let před

U korekčních motorů prvního stupně se používá stlačený vzduch, či stlačený dusík? Někdy zaznívá z komentáře to, někdy ono. Díky

Daniel Heřt
7 let před
Odpovědět  garde

Používá se stlačený dusík.

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před

NASA může být spokojena Mise CRS-12 je na cestě k ISS SpaceX Falcon9 s lodí Dragon plní zadání na 100% A přistání prvního stupně je stále vzrušující zážitek. Děkujeme za přenos Kosmonautix.cz Dušanu Majerovi.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Není zač děkovat, je radost sdílet s lidmi podobné zážitky. 😉

Kamil
Kamil
7 let před

A úplně jiné záběry od NASA https://youtu.be/f_BIxC7TH_o

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Díky za odkaz!

Geo
Geo
7 let před
Odpovědět  Kamil

Velice doporučuji k shlédnutí !
Krásně vidět jak si první stupeň celý návrat “ odmaká “ 😀

jregent
jregent
7 let před
Odpovědět  Geo

NASA palec nahotu. Nadherne zabery
Diky za prenos

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Geo

Tady je to vidět možná ještě lépe: https://www.youtube.com/watch?v=C3j2HjI82mI

HonzaS
HonzaS
7 let před
Odpovědět  Kamil

Moc pekne video. Je to jenom uhlem pohledu nebo v urcitych fazich klesa Falcon pomerne dost „naplacato“? Dokazu si predstavit, ze naklonem te trubky ve spolupraci s kormidly mohou ridit i smer sestupu, ale cca od casu 6:48 (po dokonceni entry burnu) je ten uhel az strasidelny. Sonicky tresk pri pristani je jen jahudka na spicce dortu 🙂

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  HonzaS

Ako som už písal nižšie je to účelné stupeň tak brzdí o atmosféru a využíva vstlak ple kĺzanie čím ostáva v hustej atmosfére dlhšie. Ďalej po „boostback burn“ dráha letu nekončí priamo nad plošinou.

Vojta4
Vojta4
7 let před

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat kde spacex skladuje, nebo plánuje skladovat první stupně? Některé půjdou na testy, opravy, přípravu na další let atd., ale přeci jenom se stupně hromadí a zákazníku o použitý stupeň je pořád docela málo. Před rokem jsem byl v KSC a hangár od spacex se nezdál bát velký. (při pootevřených vratech bylo možné zahlédnout jeden stupeň a kapacitu typuji na 3-5max stupňů).
Děkuji

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojta4

Je to tak, jak říkáte – do hangáru HIF se vejde jen okolo 4 stupňů. Kromě těch, které jsou na testech, nebo vystavené, se ostatní ukládají kde to jen jde (viz. http://www.elonx.cz/rychlozpravy-3-rozsirovani-lz-1-rameno-pro-nastup-posadky-ses-11-na-pouzitem-stupni-a-dalsi/). U mnoha z nich se nepočítá s tím, že by letěly znovu. Do dneška byly všechny zachráněné stupně z verze Block 3, kterou chce SpaceX na konci roku nahradit výkonnějším typem Block 5.

MIKA
MIKA
7 let před

Moc děkuji za opět skvělý přenos. Myslím, že stále ještě málo lidí dokáže plně docenit práci, kterou při přenosech děláte, vždyť to ještě není tak dávno, kdy jsme si mi, čeští fanoušci kosmonautiky, mohli nechat jen zdát o přímých přenosech se 100% zasvěceným českým komentářem. Pamatuji si jak TV Nova dávala přímý přenos jednoho z posledních startů raketoplánu protože to zrovna vyšlo na dobu jejich zpráv a považoval to za vrcholný zážitek navzdory komentáři – asi to byl pan Voříšek a o raketoplánu věděl asi tak to, že létá do vesmíru a je americký a byl třeba schopen nutit divákům, že startuje připevněn na boku „mohutné rakety“.
Při sledování dnešního přistání prvního stupně F9 mi přišlo divné, že stupeň klesal chvíli jakoby bokem (jak se říká mezi motoristy „dveřmi napřed“) a až potom se srovnal. Chvíli jsem se bál, aby jej to neroztrhalo. Bylo to záměrné? Nejednalo se také o způsob ochrany trysek? Jak je vůbec motor chráněn, aby dovnitř tryskou neproudil vzduch. Někde jsem četl, že se kvůli tomu zapínají motory na jakýsi (opět termín z motorismu) „neutrál“ ale určitě neběží celou dobu sestupu, to by jim určitě rychle došlo palivo.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  MIKA

Motory sú chránené hlavne pomocou tzv. „entery burn“ a to naklonenie je aj kvôli tomu že stupeň sa dokáže kĺzať a využiť vstlak aby dlhšie ostal v hustejšej atmosfére ďalšia vec je to že stupeň počas zostupu nemieri priamo na plošinu pre prípad nehody by spadol do vody a nežičil tak prístavaciu plochu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Samo

Přesně tak, lépe bych to nenapsal. 😉

ventYl
ventYl
7 let před

Vyzera to tak, ze to pocasie nebolo uplne ukazkove. Ten horny stupen letel vo vyske cca 12km dost bokom a az potom sa zrovnal na pristatie. Tipujem to na silny vietor. Je to vidno aj na zaberoch SpX aj na zaberoch NASA.

Ja osobne povazujem za vyznamny fakt to, ze Nasa dala v prenose prednost pristatiu prveho stupna pred letom druheho. Jednak to ludi pritahuje a jednak tomuto do buducnosti NASA veri.

A btw, ako zdroj obrazkov na pracovnu plochu sluzi(l) celkom dobre Thomasov foto kutik. Dodnes mam na pracovnej masine jeho fotku dun.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  ventYl

Jsem rád, že se fotokoutek takhle pěkně využil. A co se toho náklonu prvního stupně týče, tak moc pěkně to popsal uživatel Samo – šlo o klouzavý let za účelem snížení rychlosti a využití vztlaku.

Zbyněk
Zbyněk
7 let před

Děkuji za přenos. Super jako vždy.

Měl bych dotaz. Je známo, co je na prvních použitých stupňů poškozeno a v jaké míře a naopak co zůstalo nedotčené?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Zbyněk

Myslíte, které díly jsou na opakovaně použitých stupních původní? Původní jsou motory, nádrže a „frame“, tedy základní konstrukce. Vyměněná může být třeba nějaká elektronika, roštová kormidla se dříve měnila (u titanových to nebude potřeba) a měnily se i nohy.

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
7 let před

NASA má starost o kosmonaty a tak nechá kosmonaty létat na ISS Starlinerem který má být hlavním dopravcem astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).
Podle smlouvy má na vesmírnou stanici podniknout od dvou do šesti pilotovaných letů.
NASA zkrátka chce novou loď SpaceX Crew Dragon více otestovat při reálných misích, aby SpaceX mohlo vychytat všechny případné mouchy, než v lodi začnou pravidelně létat astronauti. U Starlineru to neplatí?
Elon by měl naopak u nákladní verze nechat motory SuperDraco a just si s ním aspoň jednou cvičně přistát.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Je pravda že Boeing vyhral Comercial Crew Program a získal aj viac peňazí ale podmienky od NASA sú rovnaké pre obe spoločnosti teda 6 misií, 2 „demo“ a rovnako aj všetky ostatné testy, SpaceX robí len niektoré navyše pre vlastné potreby ako napríklad In Flight Abort Test ten NASA nevyžadovala. A žiadne že Boeing je hlavný dopavca to nikde nezaznelo pokiaľ viem.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/08/14/zive-a-cesky-spacex-vyrazi-opet-k-iss/