sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 69. díl (6.1. – 11.1.2014)

Zažíváme začátek roku, jaký tu už dlouho nebyl. Většinou se kosmonautické vody v lednu jen líně převalovaly a člověk aby zajímavou zprávu hledal s lupou v ruce. Ale letos? Pomyslná stavidla událostí se otevřela a na fanoušky kosmonautiky se valí dravá řeka – vždyť jen v uplynulém týdnu proběhly tři úspěšné starty raket. Všechny tři si rozebereme v dnešním Kosmotýdeníku. Začneme v Indii a zmíníme se i o dvou v současné době nejaktivnějších soukromých firmách – SpaceX a Orbital Sciences Corporation. Také jejich rakety totiž ozvláštnily vstup do nového roku.

Indové zkrotili kryogenní paliva
Ještě než se rozepíšeme o úspěšném startu rakety GSLV? musím upřesnit, že k této události došlo ještě v minulém týdnu, ale jelikož bychom o ní nestihli napsat v minulém Kosmotýdeníku, zmíníme se o ní alespoň dnes. Indie měla s raketou GSLV v minulých letech samé problémy. Sedm startů skončilo pěti haváriemi! Příčiny byly různé (viz zde), ale Indové si nakonec řekli, že raději opustí cestu spolupráce s Ruskem, které dodávalo horní stupně a že si tuto součást vyrobí sami. A co víc – vsadili na spalování kapalného vodíku a kyslíku. Tato kombinace je sice energeticky nejvýhodnějším palivem, ale naopak klade vysoké nároky na spalovací trysku a vůbec celý motor.

V neděli 5. ledna bylo jejich snažení korunováno úspěchem. Raketa GSLV startující z kosmodromu Šríharikota pracovala přesně jako hodinky a to samé se dá říct i o horním stupni. Právě ten si v této misi odbyl svou premiéru. Jeho bezchybný chod posunul Indii na pomyslném žebříčku technické vyspělosti zase o jeden stupínek výše.  Na světě je totiž jen minimum států, které zvládly technologii kryogenního motoru. Lehkým paradoxem je, že indický motor KVD-1 má své přímé předky v Rusku. Technologicky totiž vychází z motoru RD-56, který Rusové před lety prodali Indům. Pokud bychom šli ve vývoji ještě více do historie, dostali bychom se až k sovětské raketě N-1. Inu, jak je vidět, cesty technologického pokroku jsou někdy hodně klikaté.

Cygnus letí k ISS
O tom, jaké neobvyklé problémy způsobily odklady startů lodi Cygnus jsme psali v tomto článku. Nakonec se devátého ledna v 19:07 našeho času zapálily motory rakety Antares a ta se svižně vydala k obloze. Start probíhal přesně podle plánu a tak se už za deset minut mohla od horního stupně Castor 30B oddělit kosmická loď Cygnus pojmenovaná na počet bývalého astronauta C. Gordon Fullerton.

Šlo o první start vylepšené rakety Antares 120, která se od verze 110 (ta obsloužila první dva starty) liší právě použitím vylepšeného horního stupně Castor 30 B. Cygnus se poté vydal na pronásledování Mezinárodní vesmírné stanice. Nebeská mechanika jej i díky několika korekčním zážehům dovede do těsné blízkosti ISS už dnes, v neděli 12. ledna.

Pokud půjde všechno podle plánu, mohla by být první operační loď Cygnus zachycená staniční robotickou paží okolo druhé hodiny odpoledne našeho času. NASA TV bude jistě celou událost přenášet živě.

Posádka najde v lodi zhruba 600 kilogramů zásob, osobních věcí, hygienických potřeb, ale i vědeckých experimentů. Až se čas Cygnusu naplní, tedy po cca. 23 pobytu u ISS, nanosí do jejích útrob posádka téměř 1300 kilogramů nepotřebných věcí, loď se oddělí od stanice a shoří v atmosféře.

Falcon opět stoprocentní
Na šestého ledna byl naplánovaný v pořadí již třetí start vylepšené rakety Falcon 9 v1.1. nosič měl za úkol vynést ze startovní rampy na mysu Canaveral tři tuny těžký telekomunikační satelit Thaicom 6. Ten by měl po dobu 14 let poskytovat své služby uživatelům nejen v Thajsku, jak vyplývá z jeho názvu, ale i v Africe a na Madagaskaru. Start se podařil na první pokus. Falcon zvládl i restart horního stupně, který vynesl náklad na dráhu s apogeeem ve výšce 90 000 km. Tuto dráhu pak satelit vlastními motory upraví na téměř kruhovou ve výšce necelých 36 000 km.

Mimořádně povedená HDR fotka ze startu rakety Falcon s družicí Thaicom-6
Mimořádně povedená HDR fotka ze startu rakety Falcon s družicí Thaicom-6
Zdroj: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.ne

Tento start zároveň přinesl jeden velmi důležitý milník, o kterém se ale (řekl bych až trestuhodně) málo mluví. Díky tomu, že má raketa Falcon 9 v1.1 na svém kontě tři úspěšné starty (Cassiope, SES-8 a nyní Thaicom 6), kvalifikovala se do kategorie nosičů, které se mohou ucházet o velmi lukrativní zakázky. Konkrétně jde o vynášení satelitů pro americké ministerstvo obrany.

Na druhou stranu musíme počítat s tím, že pouhé splnění kvalifikačních podmínek neznamená automaticky přidělené armádní zakázky. SpaceX se pouze může zúčastnit soutěže. Faktem zůstává, že v této kategorii je mimořádně silným hráčem společnost ULA, která nabízí starty raket Delta IV a Atlas V. Uvidíme, zda SpaceX dokáže změnit zavedené pořádky.

Potěšující je i to, že pouhé čtyři dny po úspěšném startu SpaceX oznámila, že uzavřela dohodu o vynesení dalšího telekomunikačního satelitu. V polovině roku 2015 má na dráhu přechodnou ke geostacionární vynést japonský telekomunikační satelit JCSAT-14. Jak je vidět, ze SpaceX se stává plnohodnotný hráč na trhu s nosnými raketami.

Zdroje informací:
http://www.kosmonaut.cz/
http://www.russianspaceweb.com/
http://www.astronautix.com/
http://en.wikipedia.org/
http://www.spacex.com/
http://www.kosmo.cz/

Zdroje obrázků:
http://farm6.staticflickr.com/…/11860997984_e6ce761bd3_c.jpg
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/…/1560562_593285157407554_1049666961_n.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
slappy
slappy
10 let před

To video u Falconu je ze startu s SES-8 před měsícem, ne?

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  slappy

Máte pravdu, chyba byla na mé straně, měl jsem v prohlížeči otevřené stránky s oběma starty a omylem jsem vložil špatný kód. Už jsem to opravil.

slappy
slappy
10 let před

Kazdopadne dekuji za dalsi porci kvalitne zpracovanych aktualnich informaci, vychazejicich s neutuchajici pravidelnosti 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  slappy

Články píšeme rádi – obzvlášť pokud vidíme, že se lidem líbí. 😉

https://kosmonautix.cz/2014/01/12/kosmotydenik-69-dil-6-1-11-1-2014/