sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Galileo F13)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office

Družice na NGSO

Konstelace družic na negeostacionární oběžné dráze NGSO mají do roku 2028 předběhnout v příjmech geostacionární družice. Trh s geostacionární oběžnou dráhou Země představoval v roce 2023 přibližně 85 %

Polaris Dawn přistála

Kosmická loď Crew Dragon Resilience mise Polaris Dawn přistála poblíž Dry Tortugas v Mexickém zálivu. Skončila tak pětidenní soukromá mise během které došlo na první komerční

Finance pro Lightspeed

Telesat zajistil vládní prostředky pokrývající více než polovinu 3,5 miliardy dolarů nákladů na navrhovanou širokopásmovou konstelaci s nízkou oběžnou dráhou Země (LEO). 14. září 13:00

National Geospatial-Intelligence Agency

National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) vybrala 10 společností, které budou v příštích pěti letech soutěžit o zakázky až do výše 290 milionů dolarů na poskytování komerčních družicových snímků

United Airlines

Americký dopravce United Airlines oznámil plány začít vybavovat více než 1 000 letadel ve své mezinárodní flotile připojením Starlink, a to od příštího roku. Společnost tak přejde

Kritika FAA

Den po tvrdé kritice ze strany Kongresu a průmyslu obhajoval Federální úřad pro letectví svůj přístup k udělování licencí. Jako příklad dobré spolupráce použil úřad společnost SpaceX.

AST SpaceMobile

SpaceX vypustilo prvních pět produkčních družic pro širokopásmovou konstelaci AST SpaceMobile. Zakladatel, předseda a generální ředitel AST SpaceMobile Abel Avellan uvedl, že operátor navázal po startu

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Start první mise programu Polaris

V roce 2022 byl světu představen program Polaris. Jde o soubor tří misí, které si vymyslel miliardář Jared Isaacman. Ten již stál za misí Inspiration4, při níž se v roce 2021 na oběžnou dráhu poprvé vypravila čistě amatérská posádka, tedy ani jeden člen nebyl profesionální astronaut. Při misi Polaris Dawn se ovšem příčka náročnosti zvedá o další úroveň. Dva členové posádky, konkrétně Jared Isaacman a Sarah Gillis provedou první komerční výstup do volného prostoru. Během mise také kosmická loď Crew Dragon zamíří na několik hodin na oběžnou dráhu s rekordním apogeem 1 400 kilometrů, nebo provede demonstrační spojení s družicemi Starlink pomocí laseru. Polaris Dawn je rozhodně výjimečná a zajímavá mise, která stojí za vaši pozornost.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 27. srpna ve 09:38 SELČ
  • Startovní okno: 09:38 – 12:09 SELČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1083, který poletí počtvrté)
  • Primární náklad: Crew Dragon C207 (Resilience)
  • Hmotnost nákladu: ~ 12 tun
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině A Shortfall of Gravitas, která bude čekat 575 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 09:20 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 27. srpna 9:00
Dnes se nepoletí! SpaceX odložila start kvůli úniku helia na rychlospojce pozemního segmentu. Další možnost ke startu bude zítra (28. srpna) v 9:38. Náš přenos by začal v 9:20.

EDIT 28. srpna 9:05
Ani dnes se nepoletí! SpaceX odložila start kvůli špatnému počasí v přistávací oblasti prvního stupně. Podmínky budou špatné i zítra. Poletí se nejdříve 30. srpna v 9:38. Náš přenos by začal v 9:20.

Zdroje informací:
https://www.spacex.com/
https://nextspaceflight.com/
https://kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://i.abcnewsfe.com/…/polaris-dawn-space-gty-lv-240825_1724616386391_hpEmbed_3x2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hawk
Hawk
21 dní před

„1 400 kilometrů“

Takze rekord ve vzdalenosti cloveka od Zeme po skonceni misi Appollo.

Dušan Majer
Administrátor
20 dní před
Odpovědět  Hawk

Přesně tak.

Jakuik
Jakuik
20 dní před
Odpovědět  Hawk

+ jednoznačně ženský rekord, protože ty se Apolla nezúčastnily.

Pacholik
Pacholik
20 dní před

Tak to zaspíte, už běží odpočet T-1:22:00

Dušan Majer
Administrátor
20 dní před
Odpovědět  Pacholik

Start se odkládá nejdříve na zítřek.

Radek V.
Radek V.
19 dní před

Další odklad kvůli špatnému počasí v místě nouzového přistání. Ani dnes, ani zítra. Vypadá to na pátek.
https://edition.cnn.com/2024/08/27/science/polaris-dawn-launch-delay-spacex/index.html

vilous
vilous
19 dní před

Již jsem o tom psal vícekráte, sleduji kosmonautix léta a vidím čím dál větší informační chaos. Pro klid odmítám nedávné rady redakce, že mám sledovat jejich sociální sítě. Je asi 30 minut před dnešním NEstartem.
Stav
– v tomto vláknu byl editem odložen start na dnes, tak jsem logicky i další odklad hledal zde, ale podle tohoto vlákna se dnes letí
– odpočet do startu běží
– živě a česky = dnes se letí
– jen krátké zprávy = dnes se neletí
Takže v rámci webu 3:1 se dnes letí. V krátkých zprávách jsou obvykle obecné informace, ostatně všechny ostatní příspěvky začínají „Společnost ..“.
Spolehlivější a časnější informace o dnešku jsou i na Seznamu a je to stále častěji. To až redakce bude výročně bádat nad tím, proč trvale klesá sledovanost – zde je odpověď.

Dušan Majer
Administrátor
19 dní před
Odpovědět  vilous

Teď jsem vstal, dozvěděl jsem se, že se start odkládá. Přeplánoval jsem přenos na YouTube, změnil jsem údaj v odpočtu i ve výpisu přenosů, teď jdu aktualizovat článek. Tu krátkou zprávu vydal kolega hned, jakmile se to dozvěděl, právě proto, aby se ta informace dostala k lidem ještě než udělám tuhle velkou aktualizaci. Krátké zprávy jsou určeny právě k rychlým informacím, než se třeba o něčem sepíše článek – nebo v tomto případě aktualizují údaje. Krátká zpráva má jako první předávat informace. A i přesto to některé mate …

vilous
vilous
19 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

Ještě není ani čas plánovaného dnešního přenosu a v Krátkých zprávách již to není top. Když je někdo natěšený jako já, tak dolů už v této kolonce nepojede. Kdyby šlo o nějaký manévr nějaké družice, vzal to čert. Ale jde o unikátní pilotovaný start a těch natěšených je asi mnoho a ráno testnou, zda se mají dívat nebo dělat něco jiného. Někdy jsou pilotované lety i trochu dříve, tak se podívají trochu dříve a vidí, že se dnes letí.
Závěr – trvale klesající spolehlivost informací a jejich aktuálnost. A když si zvyknu i na doporučení redakce, co kde hledat, tak vidím jen nesystematičnost informací mnohdy si dokonce naprosto odporujících.

Dušan Majer
Administrátor
19 dní před
Odpovědět  vilous

Tak to už promiňte, ale argumentovat tím, že se někdo nepodívá na krátkou zprávu, která je v pořadí DRUHÁ, to už mi přijde šílené. To by to mělo blikat, aby si toho každý všiml?
Systematičnost tam je – pokud vyjde krátká zpráva, je to VŽDYCKY avizo, že k něčemu došlo. Pak buďto vyjde podrobnější článek na dané téma, nebo bude ten stávající aktualizován. Připadá mi, že fakt někteří potřebují vodit za ručičku jako děti do školky, aby náhodou nemuseli sami přemýšlet, jinak jsou zmatení.

Radoslav Packa
Radoslav Packa
19 dní před
Odpovědět  vilous

vilous.
Tvoja drzosť je neskutočná. Ty si platíš nejakú službu, že tu takto vyvádzaš?
Si na stránkach nadšencov, ktorý sa tu starajú o informácie, nie je tu žiadny reklamný bordel, ktorý zaberá polovicu obrazovky a ty máš tú drzosť, kritizovať.
Namiesto toho si mal hneď, ako si sa dozvedel že je odklad, to sem napísať, aby to aj ostatný vedeli a tým obohatiť tento Web. Svojím príspevkom len tvoríš spam, tak ako ja svojou reakciou.

vilous
vilous
19 dní před
Odpovědět  Radoslav Packa

Já jsem se to dozvěděl z příspěvku Radka V zde na vláknu v 7:16. Takže kdybych totéž psal podruhé, tak by to byl opravdu spam. Ale vy jste si očividně ani příspěvky nepřečet, jen soptíte síru.
A že je web neziskový neznamená, že by neměl mít aktuální a správné informace.

Matěj Soukup
Administrátor
19 dní před
Odpovědět  vilous

Do určité míry s Vámi souhlasím. Ovšem musím někomu připomínat, že tohle je neziskový web, který všichni děláme ve svém volném čase? Nikdo z nás to nemá jako zaměstnání. Pro mě i kolegy to tedy znamená chodit normálně do práce/školy, takže vlastně celé dopoledne a velkou část odpoledne je 90% redakce mimo web a nemůže se mu věnovat. Na rozdíl od toho na Seznam píšou lidé, kteří to mají jako práci a sedí u počítače od rána do večera. Je samozřejmé, že budou mít ty informace rychleji. Co se týče odkladů, které proběhnou v noci. I my musíme jít někdy spát. Pokud tedy k odkladu dojde ve tři ráno, tak při vší úctě po nás nemůžete chtít, abychom něco někde aktualizovali. Když člověk spí, tak se o tom vlastně ani nedozví. Až po probuzení 🙂

Ale mohu Vás ujistit, že během pár dní se zrovna tento konkrétní informační servis velmi zlepší 🙂

vilous
vilous
19 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Já s Vámi souhlasím naprosto. Zcela chápu, že jako zájmovou činnost nemůžete sedět 7×24 na webu. Více mi vadí nekonzistentnost, protože jedno téma je vedené ve spoustě kolonek, které obsahují navzájem odlišná data. Abych jen nekritizoval, třeba by jednomu aktuálnímu tématu mohl psát jen jeden redaktor nebo by na danou dobu byl jeden redaktor zodpovědný za vše, co jde ven. Samozřejmě jen u aktuálního dění, odborné články jsou skvělé..
Takže jde spíše o interní komunikaci v redakci. Když jsem u jednoho startu kritizoval neaktuálnost odpočtu, tak se mi dostalo rady, ať sleduji přehled přenosů. Když jsem tak dnes učinil, tak jsem dostal neaktuální informaci 30 minut před přenosem .
Mimochodem k Seznamu – stále větší aktivity vašeho šéfredaktora nejde přehlédnout, čím vlastně trochu podkopává činnost vašeho webu. Veřejnost na něj nemusí chodit, když vše uvidí v kvalitních, jasných příspěvcích a na JEDNOM místě jedním kliknutím bez nutnosti vyzobávat ve spoustě kolonek a jinde si hledat, co je z toho vlastně aktuální.

Dušan Majer
Administrátor
19 dní před
Odpovědět  vilous

Moje činnost ani v nejmenším nepokrývá veškerý rozsah informací, které nabízí náš web. Do videí o pár minutách se nedá dostat tolik informací jako do článku o stovkách (či tisících) slov. Navíc někdo preferuje články, jiný zase videa. Není to konkurence, spíše snaha o rozšíření informací mezi širší publikum.

Hawk
Hawk
19 dní před
Odpovědět  vilous

Nezlobte se to je neadekvatni reakce, na to, ze to dela parta nadsenych lidi je tento web na profesionalni urovni.
Autori chodi do prace, casto maji i rodiny a Vy chcete pomalu „live“ informace jak z komercni tiskove agentury.
Radu informaci, ktere se zde dozvite, nikde jinde v cestine nedostanete.
Prestante delat z komara velblouda.

Archimetr
Archimetr
17 dní před

Vzhledem k havárii 1. Stupně Falcon 9 při přistání se start v nejbližších dnech asi nekoná, že?

Tinukedaya
Tinukedaya
17 dní před
Odpovědět  Archimetr

Havarie pri pristani by nemela nijak ovlivnit dalsi starty.
Pristani je jenom takovy bonus, ktery neovlivnuje primarni misi jako takovou.

Tinukedaya
Tinukedaya
17 dní před
Odpovědět  Tinukedaya

To bych ovsem musel cist i kratke zpravy. FAA starty opravdu pozastavila! To me podrz…

Vojta
Vojta
17 dní před
Odpovědět  Tinukedaya

To je nevýhoda toho, když přejdete z experimentální fáze, kde se s podobnými incidenty počítá, do rutinní, kde se úspěch očekává a neúspěch je hodnocen jako havárie, co se musí vyšetřit.
Předpokládám, že požádají o zhodnocení vlivu na veřejnou bezpečnost a za pár dní budou startovat i bez dokončeného vyšetřování.

Dušan Majer
Administrátor
17 dní před
Odpovědět  Vojta

Nejde o přechod z experimentální do provozní fáze. FAA před lety změnila svá pravidla pro zahájení vyšetřování. Nově tam přibyla podmínky zničení nosné rakety. Dříve to nebylo tak specifikováno a nyní se to vztahuje i na neúspěch během přistání. Ale máte pravdu, že se očekává, že FAA brzy oznámí, že veřejná bezpečnost nebyla ohrožena a vyšetřování bude moci pokračovat i bez pozastavení provozu.

fnovak66
fnovak66
17 dní před

Bylo by možné dát odkaz na „Krátké zprávy“ také do lišty webové stránky? Rubriku „Krátké zprávy“ jsem našel až na konci web stránky, to není ono.
Dále by bylo fajn, kdyby zde – alespoň jednou větou byla zmínka o dalším odkladu, případně jeho důvodu, mise Polaris Down – jedinou indícií, kteru zatím vidím (30.8.2024, 12:23), je přeplánování komentovaného přenosu ze startu mise na YouTube na 30.9.2024. Jiná informace, ani v článku, ani v Krátkých zprávách není.

Dušan Majer
Administrátor
17 dní před
Odpovědět  fnovak66

Momentálně není znám přesný termín startu. YouTube však bohužel potřebuje mít nastavené konkrétní datum a čas. Není možné na něm nastavit začátek přenosu „někdy v září“. Proto jsem přenos přeplánoval na konec měsíce a čas jsme dal na půlnoc. Jakmile bude znám konkrétní termín, přenos na něj přeplánuju.