ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší družice evropského navigačního systému

Již po několikáté odložený start rakety Falcon 9 s družicemi WorldView Legion z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii se opět neuskutečnil a tak možnost na další česky komentovaný přenos přichází až teď. O start se má opět pokusit Falcon 9, ovšem tentokrát s družicemi evropského navigačního systému Galileo, které byly dříve vynášeny pomocí raket Sojuz a Ariane 5. Ovšem kvůli výraznému zpoždění vývoje rakety Ariane 6, invazi Ruska na Ukrajinu, která měla za následek přerušení spolupráce Ruska a Evropy a potřebě vynášet další družice této konstelace, musela Evropa přistoupit k uzavření smlouvy se společností SpaceX. Jelikož družice navigačního systému je potřeba vynášet na vyšší oběžnou dráhu, v tomto případě na střední oběžnou dráhu s výškou 23 616 kilometrů a sklonem 56°, byl pro tento start vybrán první stupeň B1060, který jako teprve druhý poletí podvacáté, ovšem půjde také o jeho poslední let.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 28. dubna ve 02:34 SELČ
  • Startovní okno: Okamžité
  • Záložní termín: 29. dubna ve 02:34 SELČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5
  • Primární náklad: Dvě družice navigačního systému Galileo
  • Hmotnost nákladu: 1 603 kilogramů
  • Cílová oběžná dráha: Střední oběžná dráha s výškou 23 616 kilometrů a sklonem 56° vůči rovníku
  • První stupeň: Bude zahozen

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 02:20 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.spacex.com/
https://www.elonx.cz/
https://nextspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2023/05/Galileo_satellites_pillars.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 vynáší družice evropského navigačního systému”

  1. Borin napsal:

    Nojono, utajení. Zřejmě agentura bude novými družicemi plnit i necivilní úkoly. V době ničení nevojenských cílů kamarády sdružení Stačilo (Chvatít) se není čemu divit.

  2. Martin_V napsal:

    Dopoledne už jsem se sice ptal na elonx.cz, ale žádnou diskuzi to zatím nevyvolalo, tak zkusím stejný dotaz i zde:

    Proč bude první stupeň B1060 záměrně odhozen při své dvacáté misi zrovna u startu dvojice celkem lehkých družic Galileo? Na Wikipedii píšou “due to the performance needed to get the payload to the desired 23,616 km orbit”, ale Galilea po dvou dopravoval i Sojuz-Fregat a Ariane 5 je brala dokonce po čtyřech. To je opravdu pro Falcon 9 tak obtížné dostat družici na vysokou kruhovou dráhu? Pokud ano, nevyplatil by se SpaceX nějaký jednoduchý třetí stupeň typu Fregat? Možná by pak F9 zvládl podobné mise jako dnes FH.

    • -gt- napsal:

      Škoda, že si vybrali jednoho z rekordmanů. A dotaz mi přide taky logický.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ano, Falcony mají opravdu „slabinu“ v podobě nepříliš výkonného horního stupně. Obtížné je to každou raketu a zvládne to i Falcon, jen si nemůže dovolit luxus navíc v podobě přistání prvního stupně.
      Vámi navrhované řešení by bylo finančně náročné. Pro SpaceX je jednodušší a ekonomicky výhodnější zahodit první stupeň – zvlášť když už si své náklady odmakal.

      • Petr Kasan napsal:

        Může být důvodem – navíc k tomu, co jste popsal – také jiná inklinace, než u jiných Galileo družic, tedy potřeba vyšší energie k vynesení?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud se nepletu, tak všechny družice Galileo mají stejný sklon dráhy vůči rovníku (56°), takže tím to asi nebude.

      • Martin_V napsal:

        V principu jsou dvě cesty. Buď použití motoru s vysokým specifickým impulsem (tedy LH2/LO2) aspoň pro horní stupeň (Centaur) nebo i dole (Delta IV, Ariane 5 a 6), a nebo použít jednodušší palivo (RP-1/LO2, UDMH/N2O4) a zvýšit počet stupňů (což je mimochodem hlavní ruská cesta). Falcon 9 je obdivuhodný tím, že má jen dva stupně na kerosin a úspěšně vynáší družice jak na běžícím pásu.

        A jak ukázal dnešní start, bez záchrany prvního stupně a s lehkou zátěží se dostal na rychlost 10 000 km/h ve výšce 75 km. S recyklací prvního stupně není F9 vlastně ani dvoustupňová, ale spíš 1+3/4. Proti tomu Sojuz-Fregat, který taky vypouštěl dvě Galilea, je 3+1/2. Jestli budu mít čas, tak to schválně nacpu do Ciolkovského rovnice. Fakt mě zajímá, jak to vyjde.

        V noci jsme byli asi všichni docela zaražení – záběry z prvního stupně a víc nic. 🙁

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.