LRO vyfotila japonský lander SLIM

19. ledna v 16:20 našeho času dokázal na Měsíci přistát lander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) od agentury JAXA. Japonsko se tak stalo historicky pátým státem světa, kterému se podařilo přistát na Měsíci. O pět dní později prolétávala nad přistávací oblastí americká sonda LRO a podařilo se jí vyfotit lander SLIM. Sonda LRO prolétávala v danou chvíli ve výšce 80 kilometrů nad terénem a využila svou kameru LROC, které se právem přezdívá měsíční teleobjektiv. V minulosti už dokázala vyfotit místa přistání programu Apollo i další pozůstatky různých sond. Světlé pruhy v levé části náhledového snímku našeho článku tvoří kameny, které byly vyvrženy z relativně mladého kráteru Shioli.

Dva snímky pořízené sondou LRO zachycují místo přistání landeru SLIM. Jedna byla pořízena před a druhá po přistání.

Dva snímky pořízené sondou LRO zachycují místo přistání landeru SLIM. Jedna byla pořízena před a druhá po přistání.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Snímek vzniklý složením fotky před přistáním a po něm. Ke složení se použila metoda, díky které se útvary shodné na obou snímcích vytratí, čímž dojde ke zvýraznění změn v jasnosti povrchu vlivem spalin z raketových motorů.

Snímek vzniklý složením fotky před přistáním a po něm. Ke složení se použila metoda, díky které se útvary shodné na obou snímcích vytratí, čímž dojde ke zvýraznění změn v jasnosti povrchu vlivem spalin z raketových motorů.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/fig01-m1460739214l.1100×1100.png
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/fig02-slim-blink-labels.gif
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/01/fig03-slim-crop-ratio-1100×1100-1.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “LRO vyfotila japonský lander SLIM”

  1. legionar napsal:

    Co je to vpravo dolu, asi 200m od SLIMu ?
    Vyzera to velmi podobne. 🙂

  2. Radek V. napsal:

    Opravdu klobouk dolů. Při vypuštění se uvádělo, že životnost je omezena, protože udržet satelit na oběžné dráze Měsíce je náročné. A zvládají to 15 let. Špičková kvalita fotek, spolehlivost systémů. Totéž MRO na Marsu.

  3. ch napsal:

    LRO je inak s tou 15-ročnou rutinnou výdržou jeden z prototypových prípadov excelentného kozmického inžinierstva zo strany NASA/GSFC, podobne ako (vedecky „žiarivejšie“) počiny typu Cassini, Galileo, Juno, New Horizons, Hubble alebo Webb. Sice je to štátny moloch s brutálnym rozpočtom, no na rozdiel od mnohých iných štátnych molochov aj po 65 rokoch stále reálne „deliveruje“ neskutočné fascinujúce veci…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.