Kosmotýdeník 581 (30.10. – 5.11.)

Peregrine

Další týden utekl jako voda a k nedělnímu obědu už tradičně servírujeme další přehled těch nejzajímavějších událostí uplynulých sedmi dní. V Kosmotýdeníku se tentokrát hlavním tématem stal lunární lander Peregrine společnosti Astrobotic, který bude zároveň prvním nákladem, který vynese nová raketa Vulcan společnosti ULA. Bude Peregrine na Měsíci prvním landerem programu CLPS? A jaký náklad ponese? V dalších tématech se zaměříme na aktuální stav přípravy nákladního raketoplánu Dream Chaser, nebo návštěvu dvojplanetky sondou Lucy. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Premiéra lunárního landeru i rakety Vulcan je na spadnutí!

První exemplář rakety Vulcan vynese modul Peregrine

První exemplář rakety Vulcan vynese modul Peregrine
Zdroj: https://i0.wp.com/spacenews.com/

Vulcan, nový nosič společnosti ULA, má nahradit rakety Atlas i Delta. Raketa bude poháněna metanovými motory BE-4. První start je aktuálně plánován na Štědrý den 24. prosince 2023. A ačkoli se jedná o start premiérový, náklad nebude nic bezvýznamného. Aktuálně na Floridu dorazil lunární modul společnosti Astrobotic, který je také faktickým začátkem letů v rámci programu CLPS. Tento program má NASA umožnit kupovat od komerčních společností služby, jakými jsou právě doprava nákladu na povrch Měsíce. NASA ostatně má na palubě prvního exempláře landeru Peregrine společnosti Astrobotic hezkou řádku experimentů. Modul byl minulý pátek odeslán z výrobního závodu v Pittsburghu. Lidé ve společnosti Astrobotic jsou samozřejmě nadšení a těší se na start. „Je to neuvěřitelně vzrušující. O této misi jsme jako organizace mluvili 16 let, a teď je konečně tady,“ řekl Dan Hendrickson, viceprezident společnosti Astrobotic pro rozvoj podnikání.

Lunární lander Peregrine po dokončení

Lunární lander Peregrine po dokončení
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

S prvenstvím v rámci programu CLPS je to však složitější. Peregrine má šanci odstartovat o pár dní dříve, než lander společnosti Intuitive Machines. Jejich lander poletí v lednu na Falconu 9, ale díky tomu, že bude vyslán na přímou cestu k Měsíci, může ještě přistát dříve než Peregrine – ten totiž poletí po energeticky úspornější dráze. A to zcela záměrně. Jelikož se jedná o první misi, nechtějí nic uspěchat. Lander bude vynesen raketou Vulcan a po získání signálu provede Astrobotic kompletní kontrolu všech systémů. Přelet od Země k přistání na Měsíci se protáhne na více jak měsíc. Modul nejdříve přeletí na vysoce eliptickou oběžnou dráhu kolem Země. Až bude vše připraveno, tak svým motorickým manévrem vstoupí na kruhovou dráhu kolem Měsíce ve výšce 100 kilometrů nad povrchem. Na takové dráze pak setrvá až do chvíle, kdy na místě přistání budou ideální podmínky, což znamená ráno lunárního dne. „Na místě přistání chceme přistát brzy ráno. A tak budeme čekat, až se světelné podmínky budou jevit ideální,“ řekl Hendrickson. Modulu nic nebrání zůstat delší dobu na oběžné dráze. Používá totiž hypergolické pohonné látky. „Nemáme žádné problémy s tím, že by pohonné hmoty časem vyprchaly, a tak nám to dává poměrně velkou flexibilitu,“ řekl. „Budeme v pohodě, pokud jde o čekání na jakékoliv světelné podmínky.“ Ideální scénář proto počítá s tím, že od startu do přistání na Měsíci by mělo uběhnout 30 – 39 dní. Pokud se podaří odstartovat 24. prosince, tak by Peregrine mohl přistávat na konci ledna 2024.

Přeletová dráha landeru Peregrine

Přeletová dráha landeru Peregrine
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Dodejme, že modul pravděpodobně nezvládne přežít lunární noc – není na to vybaven. Společnost do budoucnosti plánuje, že landery budou schopné obtížné podmínky měsíční noci zvládnout, ale první mise budou nabízet jen necelé dva týdny fungování na povrchu. Zatím se ostatně jedná hlavně o test celého konceptu. Toto první přistání nemusí dopadnout úspěšně. Peregrine má přistát na Sinus Viscositatis, což je oblast, která se nachází na 35,25 stupních severní šířky a 40,99 stupních západní délky Měsíce.

Lander ponese 21 položek nákladu, který je složen z komerčních prvků i přístrojů dodaných NASA. Společnost Astrobotic získala jednu z prvních zakázek v rámci programu CLPS již v roce 2019, která měla tehdy hodnotu 79,5 milionu dolarů. Agentura ji nazvala Task Order 2 – AB (TO2-AB). Původně měl Peregrine nést až 14 užitečných nákladů NASA. Pět z nich však bylo přesunuto do budoucích misí CLPS, jak uvádí aktualizace NASA z dubna 2023. Náklad od agentury tak bude tvořit koutový odražeč, Radiační senzor LETS, který bude shromažďovat informace o měsíčním radiačním prostředí a spoléhá se na letem ověřený hardware, který letěl při inauguračním letu kosmické lodi Orion v roce 2014. Dále systém spektrometrů pro těkavé látky pro blízkou infračervenou oblast (NIRVSS), který bude měřit povrchovou a podpovrchovou koncentraci vodíku, oxidu uhličitého a metanu – všechny zdroje, které by mohly být potenciálně těženy z Měsíce – a zároveň bude mapovat povrchovou teplotu a její změny v místě přistání. Dalším přístrojem je Systém neutronového spektrometru (NSS) a také Hmotnostní spektrometr s iontovou pastí (PITMS), který bude charakterizovat lunární exosféru během sestupu a přistání, ale i během lunárního dne, aby porozuměl uvolňování a pohybu těkavých látek. Tento přístroj má zajímavou historii. Byl původně vyvinut pro misi Rosetta-Philae Evropskou kosmickou agenturou a nyní byl za pomoci NASA upraven pro lunární použití. Peregrine-1 rovněž dopraví na povrch vozítko Iris postavené Carnegie Mellon University.

Dalším užitečným nákladem na palubě bude demonstrační technologie nazvaná Terrain Relative Navigation (TRN), která byla vyvinuta na základě smlouvy NASA s Tipping Point v hodnotě 10 milionů dolarů a ve spolupráci s JPL a společností Moog. „Nacházíme se v prostředí, kde není dostupné GPS, a tak je tento senzorický naváděcí systém něčím, co jsme ocenili již na samém počátku našeho lunárního programu, že jsme jej potřebovali vyvinout ve vlastní režii. Je to nesmírně důležitá schopnost, kterou potřebujeme mít pro naše přistávací moduly,“ řekl Hendrickson. „Je to příležitost otestovat hardware a také algoritmy, které budou vizuálně identifikovat klíčové prvky, aby pomohly sondě pochopit, kde se v kosmu ve vztahu k Měsíci nachází.“

Kosmický přehled týdne:

Snímek níže ukazuje aktuální stav výroby nákladního raketoplánu Dream Chaser od společnosti Sierra Space, který by měl už v roce 2024 vyrazit k Mezinárodní kosmické stanici. Nosičem bude raketa Vulcan (její druhý start) a první mise by měla trvat 82 dní. Samotné návratové těleso bude rozšířeno ještě o nákladní modul Shoting star, který nebude schopen návratu. Tento modul bude zároveň schopen připojení k ISS a skrz něj se bude prolézat do raketoplánu. Dle SNC by měl být schopen i samostatných misí a jednou možná i dopravě nákladů k Měsíci.

Aktuální stav výroby nákladního raketoplánu Dream Chaser

Aktuální stav výroby nákladního raketoplánu Dream Chaser
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

V úterý 31. října 2023 v 01:11 SEČ úspěšně přistála čínská pilotovaná loď ShenZhou 16, která přivezla tři členy posádky stanice Tiangong. Jejich mise trvala 153 dní a 22 hodin.

Loď ShenZhou se snáší na padáku

Loď ShenZhou se snáší na padáku
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Přehled z Kosmonautixu:

V této rubrice na vás čeká přehled všech článků, které jsme v uplynulém týdnu vydali na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si tedy připomenout témata, kterým jsme se již věnovali. Týden jsme načali sledováním startu rakety Falcon 9 s dalšími Starlinky, které se přidaly ke globální konstelaci. Hned potom jsme se poměrně obsáhle zaměřili na aktuální dění kolem přípravy zejména druhého integrovaného letu sestavy Super Heavy Starship. Přehled o aktuálním dění kolem Starship se však věnoval i dalším tématům. Podívali jsme se také na to, jak bude proti extrémně radiačně náročnému prostředí kolem Jupiteru chráněna nově připravovaná mise Europa Clipper. V tomto týdnu proběhl v historii teprve čtvrtý kosmický výstup tvořený dvěma ženami. Probíhal z Mezinárodní kosmické stanice účastnily se jej Jasmin Moghbeli a Loral O’Hara. Na evropském kosmodromu Kourou se vše točí kolem příprav na premiérový start nové evropské rakety Ariane 6. I tento měsíc vyšly Vesmírné výzvy, které opět shrnuly nejzajímavější dění uplynulého měsíce z pohledu kosmonautiky. Pokračoval také oblíbený seriál, který se věnuje projektu X-Planes. Společná americko-francouzská družice SWOT posílá vědcům cenné údaje související s vodním živlem na Zemi včetně globálních informací o výškách mořské hladiny. Ukázali jsme vám vizualizaci těchto dat. Připravili jsme pro vás i astrobiologický článek, který se věnoval velmi zajímavé exoplanetě K2-18 b. Při dalším Živě a česky komentovaném startu rakety Falcon 9 s družicemi Starlink byl prolomen rekord v počtu znovupoužití jednoho stupně. Na této misi letěl stupeň již poosmnácté. A dočkali se i milovníci astrofyziky, kterým už několik měsíců patří na serveru Kosmonautix sobotní ráno. Tématem bylo první pozorování cefeid. A v sobotu večer vyšel další díl seriálu Vesmírná technika, který se zabýval širokoúhlou kamerou WFC3 z Hubbleova kosmického dalekohledu.

Snímek týdne:

Do rodinných snímků sluneční soustavy přibyly fotografie dalšího poprvé navštíveného objektu. Americká sonda Lucy prolétla 1. listopadu kolem planetky Dinkinesh, což byla první příležitost otestovat schopnosti sondy. Poměrně vysoká vzájemná rychlost (4,5 km/s) kladla velké nároky na plošinu, která během průletu zajišťovala správné nasměrování kamer a přístrojů ke studovanému tělesu. Vzájemná vzdálenost byla zhruba 430 kilometrů. Největším překvapením bylo zjištění, že planetka není jediná, ale že se jedná o dvojplanetku. Sonda Lucy míří dále ke svému hlavnímu cíli, kterým je studium hned několika jupiterových trojánů.

Planetka Dinkinesh, kterou zachytila sonda Lucy

Planetka Dinkinesh, kterou zachytila sonda Lucy
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Video týdne:

Čínská společnost i-Space, zveřejnila video ze svého zkušebního stroje určeného k získání zkušeností s motorickým přistáváním raket. První stupeň vyletěl a následně motoricky přistál. Jedná se o podobný demonstrátor, který používala společnost SpaceX a nesl název Grasshopper. Tento by měl nabrat zkušenosti k výrobě rakety Hyperbola-2 se znovupoužitelným prvním stupněm. Stupeň byl osazen i roštovými kormidly, při těchto rychlostech však neúčinnými a proto byly během celého letu sklopené.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://space.skyrocket.de/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://i0.wp.com/spacenews.com/…/vulcan-cert1-preps.jpg?fit=1200%2C800&ssl=1
https://pbs.twimg.com/media/F9x6oIBXUAAUmWq?format=jpg&name=large
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2023/11/Peregrine-flight-trajectory.jpg
https://spaceflightnow.com/…/2023/11/20231031-Peregrine-arrives-small.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/7/77/Dinkinesh_First_Look_L%27LORRI.png
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…zxyU9BUQEXRLA7gw&oe=654BD628
https://pbs.twimg.com/media/F9-Z8ejaIAAILuM?format=jpg&name=large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 581 (30.10. – 5.11.)”

  1. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Jen pro představu. Větší těleso Dinkinesh má největší rozměr pouhých 790 metrů, menší pak 220 metrů.
    Pro mě je to krásná ukázka velikosti gravitačních sil.

  2. -gt- napsal:

    Ten čínský skokan byl první, nebo první úspěšný?

  3. Spytihněv napsal:

    Na palubě bude také Celestis Memorial Spaceflight Payload mířící do hlubšího vesmíru. Půjde o 150 pouzder s popelem zájemců, kteří si za svého života u firmy Celestia zaplatili, že jejich pozůstatky poletí do vesmíru (https://kosmonautix.cz/2023/01/prvni-letuschopny-vulcan-miri-na-floridu/). S tímto bonusem to vypadá jak?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.