Ochutnávka prvních dat z JUICE

Evropská sonda JUICE zaznamenala první data o magnetickém poli, která byla pořízena při rozkládání 10,6 metrů dlouhého ramene magnetometru. Sonda byla vypuštěná 14. dubna, přičemž v rámci fáze uvádění do provozu na ni v nejbližších měsících čeká vyklápění antén a ramen, ale i aktivace senzorů a vědeckých přístrojů, přičemž se vše bude pečlivě sledovat. Rameno magnetometru J-MAG bylo vyklopeno 21. dubna, když se sonda JUICE nacházela přibližně 1,7 milionu kilometrů od Země. Data z přístroje jasně ukazují, kdy k tomuto vyklopení došlo. Níže vložený graf ukazuje intenzitu magnetického pole ze dvou senzorů, které vytvořily červenou a tyrkysovou linku. Před vyklopením byly obě linky rovné, ale během vyklápění se začaly vlnit.  Oba senzory se nachází na vzdálenějším konci ramene a dělí je vzdálenost zhruba 3 metry. Popisky OBS a IBS ukazují, zda jde o vnější (outboard = OBS), či vnitřní (inboard = IBS) senzory. To znamená, že senzory OBS jsou umístěny blíže ke konci ramene.

Jak již bylo uvedeno výše, údaje v levé části grafu byly nasbírány před vyklopením ramene se senzory. OBS i IBS se v té době nacházely u těla sondy, ale senzory OBS bychom našli v blízkosti dvou trysek sondy, které jsou vcelku magnetické. Tím se vysvětluje rozdíl mezi oběma hodnotami. Graf navíc dobře ukazuje, kdy došlo k vyklopení, které začalo těsně po 16:29:38 SELČ a zabralo zhruba dvě sekundy. Jak můžete sami vidět, po vyklopení jsou úrovně obou senzorů na podobné hladině, stabilní a blíží se k nulové hodnotě. Z těchto dat vědci spolu s inženýry vyčetli, že se rameno vyklopilo na kompletní délku 10,6 metru a oba senzory měří vlastnosti okolního pole, které ovlivňuje sluneční vítr.

Data z dvojice senzorů na 10,6 metru dlouhém rameni přístroje J-MAG sondy JUICE. během vyklopení tohoto ramene.

Data z dvojice senzorů na 10,6 metru dlouhém rameni přístroje J-MAG sondy JUICE. během vyklopení tohoto ramene.
Zdroj: https://www.esa.int/

Samotný graf byl vytvořen s využít velmi časných kalibrací. Podrobné uvádění tohoto přístroje do provozu začne příští týden a nebudou chybět ani kontroly, jak zvládá citlivější rozsahy. Dojde také k aktivaci třetího senzoru J-MAG, který bude měřit úroveň magnetického pole. Až se JUICE v roce 2031 dostane do systému planety Jupiter, pomůže J-MAG charakterizovat magnetické pole planety a jeho interakci s obřím měsícem Ganymedem. Kromě toho by přístroj mohl pomoci se studiem podpovrchových oceánů na ledových měsících. J-MAG je navíc pouze jedním z deseti přístrojů, které budou studovat planetu i její velké měsíce Ganymed, Europu a Callisto. Sonda JUICE již úspěšně vyklopila fotovoltaické panely i středněziskovou anténu. Po dobu dalších tří měsíců se experti zaměří na rozkládání a aktivaci dalších přístrojů včetně antény radaru RIME, která zatím nejde vyklopit do plného stavu.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://sci.esa.int/…/JUICE_magnetometer_boom_thermal_vacuum_test_20180810_2.jpg
https://www.esa.int/…/Juice_s_first_taste_of_science_from_space.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Ochutnávka prvních dat z JUICE”

  1. Spytihněv napsal:

    Sice to sem nepatří, ale v jakém stádiu je Peregrine Mission One? Už je sonda na raketě nebo dokonce už na rampě, když se psalo o zítřejším termínu startu?

  2. Lubo napsal:

    ..no ak sa nepodari poriesit to rameno radaru, je tu sanca na servisne misie pri flyby Zeme 2026 a 2029. ESA by mohla zadat studiu SpaceX :):)

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.