Náměšť nad Oslavou, hlavní město kosmonautiky

Věřte tomu, nebo ne, ale Náměšť nad Oslavou, v níž nenapočítáte ani pět tisíc obyvatel, se na konci března stala hlavním českým městem kosmonautiky. Konaly se tu totiž Náměšťské dny kosmonautky. Dokonce již potřetí. Jak došlo k tomu, že město na půli cesty mezi Rosicemi a Třebíčí, pro zeměpisně méně zdatné mezi Bratislavou a Prahou, se stalo hostitelem těchto prestižních dnů? Především je zde letiště a 22. základna vrtulníkového letectva, z čehož plyne bezedná zásobárna nadšenců do letectví a kosmonautiky. Ale také odsud pochází skupinka „padělatelů“ různých kosmických strojů, kterou vede Ferdinand „Ferda“ Szemla. Skupinka má na svědomí neskutečné kopie známých kosmických strojů, které jsou v téměř skutečné velikosti. Z „padělatelské“ dílny „Made in Náměšť“ vyšly třeba Falcon Heavy, lunární modul, raketoplán nebo Hubbleův teleskop. Najdete je i v České knize rekordů.

Primární účel Náměšťských dnů kosmonautiky je hlavně výukový, většina aktivit je určena pro nedaleké školy a gymnázia. Kromě přednášek byly připraveny i různé stánky pro děti, jako střílení vodních raket, i pro větší, jako prezentace aktivit organizací PBS Velká Bíteš nebo Czech Rocket Society. Připravena byla i výstava leteckých modelů.

Letošní ročník Náměšťských dnů kosmonautiky začal v úterý 21. března úvodní přednáškou Tomáše Přibyla z Technického muzea v Brně, který široké veřejnosti představil program Artemis a budoucnost dobývání Měsíce. Sám měl veliké štěstí: první a zatím i poslední start rakety SLS viděl na vlastní oči. Vysvětlil také, jak se na start vlastně dostal. Na Floridu těsně před startem mířil hurikán, ale naštěstí mu jeho vykutálený syn řekl: „Otče, v hurikánu jsme ještě nebyli.“ A jeli jsme.

Když už hovoříme o raketě SLS, nesmíme opomenout nejnovější dílo od místní „bandy padělatelů“. Ta vytvořila právě SLS v měřítku 1:15. K jejímu sestavení je potřeba čtyř silných mužů, na vztyčení do startovací polohy dokonce sedmi. Náměšťská SLS není žádný drobeček, váží přes 100 kilogramů a na výšku má skoro 7 metrů. „Padělatelé“ ji dělali ve svém volném čase, kdy mohli chodit do hospody nebo na ryby. Místo toho investovali 420 hodin času do rakety, která je vypracovaná do nejmenších detailů.

Program Náměšťských dnů kosmonautiky pokračoval ve středu 22. března, kdy pro děti přednášel Krteček s panem Milanem Halouskem na téma Do kosmu s krtkem.

Ve čtvrtek 23. března pak následovala přednáška pro místní základní školy od Michala Přibyla o kosmickém jídle, kterou chvílemi doplňoval Tomáš Přibyl vedlejšími informacemi o spánku na oběžné dráze, o hygieně kosmonautů, včetně tolik oblíbených kosmických záchodech, o práci vesmírných cestovatelů nebo odpočinku v beztížném stavu.

Odpoledne pak přijel velmi speciální host, slovenský kosmonaut Ivan Bella. Když pan Bella přišel do sálu, a ještě neřekl ani slovo, byli žáci dotázáni, kdo si myslí, že to je. A ze sálu se začaly ozývat různé odpovědi, jako Remek, což se ještě pochopit dalo, ale pak už padaly i originálnější návrhy, jako Gagarin, Lajka nebo „otec Neila Armstronga“. Večer měl Ivan Bella přednášku, ve které dětem přiblížil svou kosmickou misi Štefánik, jak se k ní dostal, jaký byl výcvik, a jakou roli v ní sehrály křepelky. Prozradil, že z letu vlastně ani moc strach neměl, prý už jako malý kluk se honil a pral na vrcholcích stromů, což prý bylo horší. Dále taky řekl, že nejhorší na letu jsou věci, na které se nedá připravit, třeba návrat z nekolikadenního stavu beztíže zpět do gravitace.

Nikdo nemohl být na pochybách, kde Náměšťské dny kosmonautiky probíhají

Nikdo nemohl být na pochybách, kde Náměšťské dny kosmonautiky probíhají
Foto Jirka Polehla

Oficiální část programu skončila, neformální pokračovala společnou večeří pilotů, organizátorů, přednášejících a „otce Neila Armstronga“. Zážitek to byl úžasný. Kdy se člověku poštěstí dát si tatarák s kosmonautem?

Připravený byl program pro malé i velké děti

Připravený byl program pro malé i velké děti
Foto Jirka Polehla

V pátek 24. března dorazily na Náměšťské dny kosmonautiky vyšší ročníky základních škol, pro které si Tomáš Přibyl připravil novou přednášku o programu Artemis. Oproti úterní verzi byla uzpůsobena pro mladší publikum. Proto byl probrán i program Apollo a smysl letu člověka na Měsíc pro lidstvo. Mezitím přijel významný host, člen záložního týmu astronautů ESA, pilot Aleš Svoboda. Spolu s panem Bellou pak ve skafandrech zapózovali u makety rakety SLS. Pan Bella dostal dvě křepelky jako upomínku na svůj let.

Následovala přednáška a beseda s panem Svobodou, který prozradil všechno o svém výběru, tréninku, možném letu i o věcech, kterých chce ESA dosáhnout. A přednáškový cyklus zakončil pan Jaroslav Burian, vedoucí katedry geoinformatiky z Univerzity Palackého v Olomouci, který mluvil o spojení leteckých snímků s běžným životem, ale i se složitějším a dlouhodobějším výzkumem.

Vysoce odborná přednáška o stravování kosmonautů

Vysoce odborná přednáška o stravování kosmonautů
Foto T. Přibyl

Po dobu celé akce probíhal i doprovodný program. Kromě toho, že si děti mohly vystřelit vodní raketu, zde byly i stánky s různými zajímavými projekty a příležitostmi. Představila se tu například První brněnská strojírna Velká Bíteš, která ukázala své letecké motory, jejich vývoj, zkoušky i využití.

Na dalším stánku byl vystaven raketový dron s motory PEPEk-1, které mají létat na ambiciózní české raketě Czech Sparrow. Bylo zajímavé, že jeho tvůrci vystavovali i nepovedené nebo poničené trysky, které například praskly při zkoušce. Dalším stánkem věnujícím se výrobě a vývoji raket byl tým Czech Rocket Society. To je vysokoškolský spolek, který se zabývá nejen vývojem studentských raket, ale také legalitou jejich vystřelování. Pro všechny věkové skupiny tu byl i letecký simulátor, který byl vytvořený z kabiny MiGu. Druhý letecký simulátor byl na stánku Univerzity obrany. Ten byl ve virtuální realitě a měl v podstatě neomezené možnosti. Však kolikrát v životě má člověk možnost se proletět v L-39 Albatrosu mezi chladícími věžemi jaderné elektrárny Dukovany? Vlastně jen na Náměšťských dnech kosmonautiky.

Už dnes se těšíme na další ročník akce, na kterou organizátoři chystají… Nechte se překvapit!

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “Náměšť nad Oslavou, hlavní město kosmonautiky”

  1. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Přeji dané obci nejednoho astronauta minimálně na Jupiter. A posádka je již jasná. Velitel, nástěnkář a topič.

  2. bobi napsal:

    Přeji příjemný a veselý den.
    Jenom se chci zeptat, zdali jsou makety k vidění v exteriéru nebo nějakém muzeu.
    A ještě. Jsou nějaké postihy pro lodě, které vpluly do střeleckého sektoru a start musel být odložen?
    Děkuji.

    • Michal Přibyl Redakce napsal:

      Dobrý den.
      Některé makety jsou k vidění v centru Alternátor (Třebíč). Některé modely jsou i putovní a například SLS v červnu zřejmě doputuje až do Brna. Kosmonautix bude informovat.

      Co se týká postihů pro lodě, které vpluly do střeleckého sektoru, tak tento problém jsme za celou dobu Náměšťských dnů kosmonautiky nemuseli řešit. Kdyby k tomu přece jen došlo, byl pod jezem připravený zasáhnout bitevní vor USS Náměšť.

      • Karel Zvoník Redakce napsal:

        Bohužel jsem jako kormidelník bitevní lodě nemohl dorazit. Střežit střelecký prostor byl nadlidský úkol. 😀
        Díky za reportáž. Díky tomu vím, o co jsem přišel. 🙂

  3. Schamann napsal:

    Super, že víme, že to bylo super. Ještě víc super by bylo vědět, že bude něco super. Nešlo by třeba do krátkých zpráv, napsat, že se něco zajímavého chystá?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      O přednáškách plánovaných na této akci jsme v předstihu informovali na našem webu v sekci přednášky.

      • Schamann napsal:

        Jistě, Dušane, taky jsou tam informace přednáškach v knihovně ve Vsetíně. Je jasné, ne přednášku na druhou stranu republiky nepojedu. Zvlášť, když tě můžu potkat třeba v Jihlavě, že. Ale na fajn akci s doprovodným zajímavým programem i pro malýho prcka, kterej nevydrží sedět na přednášce, ale 7 metrová raketa to je pro něj NECO. A taky vědět, že tam bude nafouknutéj měsíc, nocni vidění a simulátor stíhačky, tak bude nadšená celá rodina.
        Proto nemám rád zprávy, vždycky tam ukazujou, kde jsem nebyl. Já bejt ředitel televize tak v hlavním čase vysílám program: Co budes dělat zítra? 😉
        Vždyť vy se ucastnite spousty zajímavých akcí. Přeci nemuze být velký problém upozornit veřejnost, že někde je k vidění něco opravdu zajímavýho. Konec konců nemusí to být jen tady. Taky jsem si naplánoval návštěvu dne otevřených dveří v ESA, bohužel až další rok. Bo jste o tom sice krásně napsali, ale nikdo se nesvěřil, že se tam děsně těšíte… 🙂 Napsat článek o tom jaký to bylo, je už pro spoustu lidi trochu pozdě. Není problém někam dojet. Problém je naplánovat fajn výlet pro děti, pro rodinu. Když nechci, aby mi děti zdegenerovali u mobilu musím jim dodat kvalitní program. A to není lehky. A není to výtka – je to inspirace pro zlepšení obsahu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ono je to ošidné informovat o tom, že se koná nějaká akce, kterou neznáme. Nechceme doporučovat něco, co za to třeba nemusí stát. Tyto zpětně vydané články se věnují akcím, u kterých se dá předpokládat jejich opakování. Pokud se nám tedy akce líbila a bude se konat i příští rok, napíšeme o aktuálním ročníku a tím zároveň dáme lidem najevo, že se mohou zúčastnit i v nějakém dalším roce.

      • Thales napsal:

        Velice bych se přimlouval za to, co psal Schamann. Hledat takovouhle akci v přednáškách by mě úplně nenapadlo a přitom vím, že malé by to udělalo radost (ano, je to holka 11 let a zajímá se o vesmír, což je třeba podporovat, ideálně naživo). Třeba by si spravila náladu poté, co si z planetária přinesla vši. Ale obecně by stálo za to informovat o budoucích akcích. Zkuste na to prosím myslet. Děkuji 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Chápu, ale jak jsem už psal, trochu se „bojíme“ zvát na akce, u kterých nevíme, jaké budou. Ale můžeme o tom zkusit popřemýšlet.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.