ŽIVĚ A ČESKY: Reparát Crew-6

Po neúspěšném pokusu o start Falconu 9 s kosmickou lodí Crew Dragon Endeavour se čtyřčlennou posádkou přichází na řadu reparát. Start byl přerušen z důvodu, že SpaceX nedokázala stoprocentně ověřit, že mají správné množství zápalné směsi TEA-TEB. Předpověď počasí je pro termín startu 2. března velmi příznivá a udává 90% pravděpodobnost dobrých podmínek. Posádku mise Crew-6 tvoří Stephen Bowen, Warren Hoburg, Sultan AlNejadí a Andrej Feďajev. Tito čtyři astronauti budou členy 68. a 69. dlouhodobé expedice na Mezinárodní vesmírné stanici. První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině Just Read The Instructions, která bude čekat zhruba 550 kilometrů od místa startu.

  • Čas a datum startu: 2. března v 06:34 SEČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1078, který poletí poprvé)
  • Primární náklad: Kosmická loď Crew Dragon Endeavour
  • Hmotnost Crew Dragonu: cca 12 tun
  • Počáteční oběžná dráha: Nízká oběžná dráha se sklonem 51,6° vůči rovníku a výškou 420 kilometrů.
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na mořské plošině JRTI, která bude čekat zhruba 550 kilometrů od místa startu.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 06:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=55403.0;attach=2164692;image

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Reparát Crew-6”

  1. BJ napsal:

    …zajimavost, jak se to foti (pan Brezina byl u toho): https://youtu.be/EtVk4YegLAE

  2. M.U. napsal:

    Já myslím že došlo k posunu o půl roku díky závadám na sojuzech…..byl prodloužen pobyt u stávající ruské posádky…kdyžtak mne pane Václavík opravte nebo pan Majer

  3. Petr1 napsal:

    Dobrý den,
    Chci se zeptat jestli na ISS nedošlo ke změně termínů střídání posádek. Pokud si dobře pamatuji, tak jarní turnusy startovaly na přelomu dubna a května, k jejich střídání pak docházelo cca o 6 měsíců později, tedy na přelomu října a listopadu.
    Došlo v tomto směru k nějaké změně a pokud ano, tak proč?
    Děkuji za odpověď.

    • Garion napsal:

      Podle mě na to sojuzy nemají vliv. Crew mise startoval zpočátku v termínech Listopad a Duben +/- nějaké dny a loni už z listopadu byl říjen a tak i C6 mise startuje v březnu. Jsou to drobné posuny, jinak se to podle mě drží v kolejích. Jediné důvody pro posuny, které mě napadají, se mohou týkat návštěvnických misí, které s pravidelnými turnusy občas zahýbají kvůli omezením na straně dokování k určitým portům. Byla tam mise Axiom a test Starlineru, který se chystá znovu také na první Crew misi teď na jaře. K tomu připočti zásobovací mise Dragonu a Cygnusu a je jasné, že v jízdním řádu moc místa na pravidelnost není.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.