Evropské rameno pro manipulaci se vzorky na Marsu

Americko-evropský program Mars Sample Return (MSR) využije i 2,5 metru dlouhý evropský manipulátor, který se chopí trubiček s cennými vzorky marsovských hornin a přepraví je do rakety, která se s nimi vydá na historickou cestu. Pokročilé zařízení označované zkratkou STA (Sample Transfer Arm) bude v programu MSR hrát klíčovou úlohu. Toto robotické rameno má být autonomní, odolné a velmi spolehlivé. Počítá se u něj s velkým rozsahem pohybů při sedmi stupních volnosti. Pomáhat mu bude také dvojice kamer a bezpočet nejrůznějších senzorů. Na konci paže se bude nacházet úchopové zařízení schopné zachytit a manipulovat s trubičkami se vzorky při nejrůznějších vzájemných úhlech.

Robotické rameno STA bude přepravovat pouzdra se vzorky, které na Marsu odebírá americké vozítko Perseverance. Rameno bude podle vyjádření ESA schopné činit autonomní rozhodnutí na základě toho, co „uvidí“ a „ucítí“. Aby se rameno mohlo ujmout pouzder, sebrat je z povrchu, vložit do kontejneru a poté zavřít jeho víko, bude potřebovat vysokou úroveň pohyblivosti. Poté, co lander vyhodí raketu do „vzduchu“, zažehne se její motor. Na oběžné dráze Marsu pak druhý stupeň rakety uvolní kontejner se vzorky, který tu zachytí evropská sonda ERO (Earth Return Orbiter). Jejím úkolem bude setkat se s kontejnerem, uložit jej do návratového pouzdra a vyrazit k Zemi. Společné úsilí expertů z NASA a ESA by mohlo vyvrcholit v roce 2033 doručením vzorků na Zemi.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24374339-1-eng-GB/Sample_Transfer_Arm.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Evropské rameno pro manipulaci se vzorky na Marsu”

  1. Lubo napsal:

    ..naozaj komplikovany postup, to bude este napinave. Zvysit sancu na uspech, si myslim, ze by mali poslat vsetko dvojmo. 2 x ERO, 2 x lander – jeden pre vzorky, ktore sa vykladaju teraz, pozbierat s vrtulnikmi, druhy tento s STA, alebo kompletne identicke. Bohvie ake by boli naklady, dvojnasobne asi nie.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Už takhle je ten projekt hodně drahý. Zdvojení jednotlivých kroků by sice nevedlo k dvojnásobné ceně, ale i tak by to bylo nad limit, který je možný. Agentury bohužel nemají neomezený rozpočet a ani výrobní kapacity komerčních firem nejsou nekonečné.

      • Lubo napsal:

        ano, chapem.. no, budeme drzat palce, je tam vela veci co sa mozu pokazit az ku koncu – zber, start, navedenie na balistiku ci obeznu drahu, randevu s ERO, cruise spat, to tvrde pristanie. Moze by velke sklamanie po vyse 10 rocnom usilia, by ma zaujmalo, ci sa zvazovala aj nejaka contigency, ked vzorky su prakticky k dizpozicii dvojmo. Nieco ako v pripade Vikingov, Spirit&Opportunity a dalsich rannych Mars misii, alebo to naklady a kapacita zabili.

  2. Homer napsal:

    Uf. 2033. Keď si predstavím, že treba ešte čakať 10 rokov… Dovtedy tam možno priletí už aj ľudská posádka.

    A zdá sa, že Čína má trochu iný prístup:
    https://www.planetary.org/articles/tianwen-3-china-mars-sample-return-mission#:~:text=The%20mission%20calls%20for%20a,of%20Mars%20samples%20to%20Earth.

    Oni to plánujú už na rok 2031.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Čína sice má plány, ale objektivně má zatím projekt NASA + ESA náskok – vzorky už jsou odebrané, kdežto v Číně se zatím jen uvažuje o zvolené architektuře. Jde o složitý projekt a Čínu zřejmě v tomto směru potká odklad.
      P.S. Lidskou posádku na Marsu bych před rokem 2030 opravdu nečekal. 😉 Pokud by šlo vše velmi dobře, tak snad v roce 2040.

  3. Spytihněv napsal:

    Jo takhle. Žádné přesunutí celého zásobníku do rakety, ale Perseverance přijede a vzorky vysype. Takže rameno bude pracovat každopádně, ať už dopraví trubičky rover nebo vrtulniky.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.