Do Brna dorazí dva kosmičtí experti – jste zváni

Mezinárodní konference ICRI (International Conference on Research Infrastructures) se koná jednou za dva roky a účastní se jí stovky vědeckých expertů. Věnují se diskusím mezi sebou i s politiky, přičemž témata se točí kolem problémů a trendů ve vědě. Jenže pozor, letos poprvé je v rámci této konference připravený také program pro veřejnost. Letošní konferenci společně organizují Evropská komise a Masarykova univerzita v Brně. Do digitária (hlavního sálu) brněnského planetária tak na setkání s veřejností zamíří dva špičkoví experti, kteří potěší jak zájemce o kosmonautiku, tak i astronomii – Xavier Barcons z Evropské jižní observatoře a Nicolaus Hanowski z Evropské kosmické agentury.

Nicolaus Hanowski stojí v čele oddělení dálkového průzkumu Země Evropské kosmické agentury ESA. Ve svém vystoupení bude vysvětlovat, proč je pro nás důležité monitorovat Zemi z vesmíru, nebo co všechno jsme o ní schopni za pomocí nejmodernějších technologií zjistit. Dočkáte se také odpovědí na časté otázky typu, zda mají investice do kosmického průmyslu svůj význam.

Xavier Barcons se specializuje na rentgenovou astronomii a kvasary. Již pátým rokem zastává pozici generálního ředitele Evropské jižní observatoře (ESO). Jedná se o nejrozsáhlejší vědecký projekt Evropské unie mimo evropský kontinent, v jehož rámci se provozují největší astronomické přístroje na světě. Ve svém vystoupení se zaměří na mimořádné vědecké objevy, které se povedly systémům Very Large Telescope a ALMA, ale i pokroku ve stavbě ambiciózního dalekohledu E-ELT. Jeho zrcadlo je mimochodem dvakrát větší než brněnské digitárium a bude ukryto v kopuli o výšce 75 metrů. Chybět nebudou ani informace o tom, jak se na to všem podílejí čeští vědci a technici.

Akce proběhne 20. října od 19:00. Vystoupení obou vzácných hostů bude v angličtině, ale překlad do češtiny je zajištěn. Po obou vystoupeních navíc dostanou zájemci možnost se obou hostů zeptat na otázky, které je zajímají. Vstupenky je možné zakoupit i online (cena 100 Kč za jednu osobu).

Zdroje informací:
https://www.facebook.com/
https://www.brnoid.cz/
https://www.hvezdarna.cz/
https://www.hvezdarna.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.hvezdarna.cz/wp-content/uploads/2022/10/unnamed-1536×851.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.