sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Základ Europa Clipperu dorazil do JPL

Základní konstrukce sondy Europa Clipper byla přesunuta do kalifornské Jet Propulsion Laboratory. Během následujících dvou let tu inženýři a technici dokončí manuální sestavování sondy, kterou pak budou čekat testy. Ty prověří, zda dokáže přečkat nelehkou cestu k jupiterovu ledovému měsíci Europa. Doručené tělo sondy tvoří její hlavní jádro. Na výšku měří 3 metry a na šířku 1,5 metru. Jedná se o hliníkový válec s integrovanou elektronikou, komunikačními prvky, kabeláží a pohonným systémem. Až se na tento základ připojí fotovoltaické panely a další výklopná zařízení, bude mít Europa Clipper rozměry srovnatelné s SUV. Po vyklopení fotovoltaických panelů se pak dostane na velikost basketbalového hřiště. Půjde o největší sondu, jakou kdy NASA vypravila na meziplanetární misi.

Transportní kontejner se základním tělem sondy Europa Clipper se do Kalifornie dostal letecky. Na March Air Reserve Base v Riverside County jej dopravil transportní letoun C-17
Transportní kontejner se základním tělem sondy Europa Clipper se do Kalifornie dostal letecky. Na March Air Reserve Base v Riverside County jej dopravil transportní letoun C-17.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Pro celý tým je to fascinující chvíle a pro misi jde o ohromný milník,“ říká Jordan Evans, projektový manažer mise z JPL a dodává: „Tohle doručení nás posouvá o krok blíže ke startu a vědeckému výzkumu.“ Sonda Europa Clipper má startovat v říjnu 2024 a měla by provést téměř 50 průletů kolem měsíce Europa, u kterého jsou si vědci jisti, že ukrývá podpovrchový oceán obsahující dvakrát více vody než všechny pozemské oceány dohromady. Tento oceán by mohl nabízet podmínky vhodné pro život. Devět palubních přístrojů na sondě bude sbírat informace o slabé atmosféře Europy, jejím povrchu, ale i vnitřní stavbě. Získané informace pomohou vědcům určit hloubku a slanost oceánu, mocnost ledového krunýře, nebo bližší poznatky o gejzírech, které mohou vyvrhovat do okolí podpovrchovou vodu.

Ultrafialový spektrograf UVS navrhli a vyrobili specialisté ze Southwest Research Institute v texaském San Antoniu
Ultrafialový spektrograf UVS navrhli a vyrobili specialisté ze Southwest Research Institute v texaském San Antoniu
Zdroj: http://www.esa.int

Zmíněné přístroje už začaly dorážet do JPL, kde od března probíhá fáze skládání, testování a předstartovních příprav. V březnu dorazil ultrafialový spektrograf Europa-UVS a jako další se tu objevil přístroj E-THEMIS pro snímkování tepelného vyzařování, který dodali vědci a inženýři z Arizona State University. E-THEMIS je sofistikovaná infračervená kamera, která bude mapovat teploty na Europě a pomůže vědcům najít stopy po geologické aktivitě na povrchu měsíce. To se týká i oblastí, kde se může tekutá voda přibližovat k povrchu. Na konci roku 2022 už by měla být dokončena většina letového hardwaru a zbytek vědeckých přístrojů.

Přesun transportního kontejneru s tělem sondy Europa Clipper na JPL.
Přesun transportního kontejneru s tělem sondy Europa Clipper na JPL.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Jádro sondy Europa Clipper navrhli experti z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) v marylandském Laurelu ve spolupráci s kolegy z JPL a Goddardova střediska v marylandském Greenbeltu. „Letový kus byl navržen, postaven a otestován na APL týmem několika stovek inženýrů a techniků. Byl to fyzickými rozměry největší systém, jaký se kdy na APL postavil,“ zdůrazňuje Tom Magner z APL, který pracuje jako asistent projektového manažera mise. Nyní budou práce na hlavním modulu pokračovat v JPL. „To, co dorazilo do JPL, představuje v podstatě samostatnou montážní fázi. Pod vedením APL tato dodávka zahrnuje práci nejen této instituce, ale i dalších dvou středisek NASA. Nyní tým posune systém na ještě vyšší úroveň integrace,“ uvedl Evans.

Vybalení základního těla sondy Europa Clipper z ochranné fólie.
Vybalení základního těla sondy Europa Clipper z ochranné fólie.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Hlavní strukturu tvoří dva na sebe postavené hliníkové válce pokryté dírami se závity, do kterých se přišroubují jednotlivé systémy – radiofrekvenční modul, sledovače kosmického záření, elektronika pohonného systému, měniče napájení a kabeláž. Radiofrekvenční subsystém bude spravovat osm antén včetně obří vysokoziskové antény s průměrem 3 metry. Jen zmíněné elektrické kabely a konektory v základní struktuře sondy váží 68 kilogramů a kdyby se natáhly, měřily by téměř 640 metrů.

Vysoce odolný ochranný box pro elektroniku, postavený tak, aby odolal vysokým úrovním radiace u Jupiteru, bude do sondy integrován společně s vědeckými přístroji. V těle sondy jsou také dvě nádrže – jedna pro palivo, druhá pro okysličovadlo. Z nich pak vychází potrubí, která rozvádí obsah nádrží ke 24 raketovým motorům, ve kterých budou obě látky spáleny, což vytvoří potřebný tah. „Naše motory mají dvojí účel,“ vysvětluje Tim Larson z JPL, zástupce projektového manažera a dodává: „Použijeme je pro velké manévry včetně toho, který je potřeba pro přílet k Jupiteru, kde je zapotřebí velký zážeh k usazení na oběžné dráze planety. Motory jsou však také navrženy pro menší manévry, které mají spravovat orientaci sondy a jemně ladit přesné průlety kolem Europy či těles Sluneční soustavy při cestě k Jupiteru.“ Tyto malé i velké zážehy přijdou ke slovu během šest let trvající cesty dlouhé 2,9 miliardy kilometrů. Začátek vědeckého výzkumu Europy by tedy měl začít v roce 2031.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/1-main-pia25236-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/3-pia25238-1041.jpg
http://www.esa.int/…/First_instrument_delivered_for_Jupiter_Icy_Moon_Explorer.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/e-pia25239-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/2-pia25237-1041.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
David Suchomel
David Suchomel
2 let před

Jako u nás. Jeden maká všichni ostatní koukaj 🙂

Ivo
Ivo
2 let před

Taková malá prosba, jsme v Evropě, skutečně netuším jak velké je SUV (evropské nebo americké a jaké) a hlavně jak velké je basketbalové hřiště a ani mě to nezajímá. Myslím si, že zde máme inteligentní lidi a tak je možné používat standardní jednotky a nikoliv ty americké nesmysly určené těm co používají staré imperiální jednotky, kterým nerozumím moc ani ti, co je používají. Děkuji a přeji hezký den.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Ivo

Prosit můžete, ale takto je to uvedeno v článku NASA. Své prosby proto směřujte k nim.

Ivo
Ivo
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ano to chápu, ale dalo by se v rámci překladu do závorky uvést o jaké rozměry se přibližně jedná. Myslím si, že by spousta lidí měla lepší představu.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Ivo

Vždy záleží na situaci. Někdy se to hodí, jindy ne.

Vojta
Vojta
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

S tím basketbalovým hřištěm je to ale dost matoucí. Přiznám se, že jsem myslel, že jde o plochu, ale není tomu tak. Jde o to, že panely jsou dohromady delší než hřiště, ale jen tři metry široké.

Článek z NASA převzal terminologii ze staršího článku z JPL, kde ty rozměry v závorce jsou (30,5 metru délka, 90 m2 plocha): https://www.jpl.nasa.gov/news/nasas-europa-clipper-builds-hardware-moves-toward-assembly

Spytihněv
Spytihněv
2 let před
Odpovědět  Ivo

Někdo z redakce pro nás přeloží zdarma článek. Proč by měl ještě navíc dohledávat něco, o čem ví možná jen tolik, co vy? Stejně tak si to můžete dohledat sám.

https://kosmonautix.cz/2022/06/10/zaklad-europa-clipperu-dorazil-do-jpl/