sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Lucy pokračuje v rozevírání panelu

Jeden ze dvou rozkládacích fotovoltaických panelů sondy Lucy.

Před několika týdny jsme psali o tom, že se experti agentury NASA rozhodli dokončit rozevírání fotovoltaického panelu sondy Lucy, který se po startu otevřel pouze částečně a nezaaretoval se v kompletně otevřené poloze. NASA nyní oznámila, že je zhruba v polovině tohoto několikafázového procesu. 9. května sonda dostala pokyn, aby současně aktivovala primární i záložní vinutí motoru, což mělo vytvořit větší točivý moment. Vše fungovalo správně a došlo k navinutí části volného lanka, které se stará o rozevření panelu. Po několika krátkých aktivacích (aby se motor nepřehřál) byl pokus přerušen, aby bylo možné analyzovat výsledky. Data ukázala, že proces otevírání probíhal podobně jako při pozemních testech. Tým tak mohl přistoupit ke druhé fázi svého snažení. Analýza totiž také ukázala, že zbývá navinout ještě část lanka.

Proces rozkládání vějířovitých panelů sondy Lucy probíhal po startu podle plánu. U jednoho panelu dopadlo vše dobře, u druhého se objevil problém těsně před dosažením plného rozložení.
Proces rozkládání vějířovitých panelů sondy Lucy probíhal po startu podle plánu. U jednoho panelu dopadlo vše dobře, u druhého se objevil problém těsně před dosažením plného rozložení.
Zdroj: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/

Týmy proto 12. května poslaly na sondu stejné pokyny. To sice nevedlo k zacvaknutí panelu v plně otevřené konfiguraci, ale další rozevření bylo dostatečné k tomu, aby se pnutí v panelu zvýšilo na úroveň, která podle očekávání panel dostatečně stabilizuje. 26. května byly pokyny k rozevření vydány znovu. Stejně jako v prvních dvou případech byla použita současně obě vinutí motoru a navíc jen po krátkou dobu, aby nedocházelo k přehřívání. Experti poté analyzovali výsledky, které opět potvrdily, že se panel ještě více rozevřel. Pozemní tým se proto rozhodl sekvenci zopakovat počtvrté 2. června. Panel se sice stále nepodařilo zaaretovat, ale data ukazují, že se opět o trochu rozevřel a oproti minulým pokusům i zpevnil.

Fotovoltaický panel sondy Lucy.
Fotovoltaický panel sondy Lucy.
Zdroj: https://spacenews.com

Experti mají ještě několik možností k opakování těchto rozevíracích pokynů. Není sice jisté, zda se podaří dosáhnout původního cíle, tedy zacvaknutí pojistky, ale existují silné důkazy, že zvýšené pnutí, kterého bylo při procesu dosaženo, panel dodatečně stabilizuje. I kdyby se tedy nepodařilo dosáhnout plánované aretace, mohlo by toto dodatečné zpevnění stačit k tomu, aby mise mohla pokračovat podle plánu. Sonda zatím 7. června provedla korekční manévr své dráhy. Šlo o první z řady korekcí, které sonda provede, aby se mohla 16. října letošního roku prosmýknout kolem Země při prvním gravitačním manévru.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/lucy/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/ubernode_alt_horiz/public/thumbnails/image/21-00210_lucy_solar_deploy_074.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/djGBSB4f3Z8WjQaLaRkyjW-1200-80.jpg
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2021/10/lucy-solararray-879×485.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2022/06/09/lucy-pokracuje-v-rozevirani-panelu/