ŽIVĚ A ČESKY: Start Falconu a první pokus o zachycení prvního stupně Electronu

V pátek, třicet tři minut před půlnocí, by měl z rampy SLC-40 na Floridě odstartovat Falcon 9 s další várkou družic Starlink a tentokrát by mělo být vyneseno 53 kusů. Nebude to ale jediný start, který nás v noci z pátka na sobotu čeká. Už šedesát dva minut po startu Falconu 9 by měla z Nového Zélandu odstartovat raketa Electron od firmy Rocket Lab na misi There And Back Again (Tam a zase zpátky). Na ní je hned několik zajímavostí. Jednou z nich je třeba náklad, kterým nejsou družice BlackSky, které Electron většinou vynáší, ale nákladem bude 34 družic pro několik firem. Je to tedy stejné jako sdílené mise Transporter od SpaceX. Druhou zajímavostí je, že Rocket Lab se při této misi poprvé pokusí helikoptérou zachytit na padáku klesající první stupeň. Je ale pravděpodobné, že první pokus o zachycení nebude úspěšný.

Starlink

Začneme prvním startem, na kterém poletí Falcon 9 s další várkou družic, které mají zajišťovat přístup k internetu prakticky kdekoliv. Při tomto startu bude vyneseno 53 družic na nízkou oběžnou dráhu se sklonem 53,2° vůči rovníku a výškou 304 × 317 kilometrů. Startovat se bude z floridské rampy SLC-40 a první stupeň Falconu bude použit po šesté. Přistávat se bude na mořské plošině Just Read The Instructions, která bude čekat 635 kilometrů od místa startu. O záchranu aerodynamických krytů se postará loď, která bude čekat 644 kilometrů od místa startu.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 29. dubna 23:27 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1062)
  • Náklad: 53 družic Starlink
  • Hmotnost nákladu: ∼ 16 tun
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha (LEO) s výškou 304 × 317 kilometrů a sklonem 53,2°.
  • První stupeň: První stupeň přistane na mořské plošině JRTI, která bude čekat 635 kilometrů od místa startu.
  • Aerodynamický kryt: Aerodynamický kryt vyloví z vody loď, která bude čekat 644 kilometrů od místa startu.

Náš přenos ze startu Falconu 9 spustíme zhruba ve 23:15 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

 

Electron

Teď se zaměříme na start malé rakety Electron od firmy Rocket Lab. Při tomto startu vynese Electron celkem 34 družic pro vícero zákazníků.

Družice od společnosti Alba Orbital v čisté místnosti firmy Rocket Lab.

Družice od společnosti Alba Orbital v čisté místnosti firmy Rocket Lab.
Zdroj: https://everydayastronaut.com/

Jedním z nich je Alba Orbital, zprostředkovatel startů a výrobce tzv. PocketQubes, což jsou družice ještě menší než CubeSaty. Rozměry PocketQubes jsou 5 × 5 × 5 centimetrů a jejich maximální hmotnost je 250 gramů. Rocket Lab na této misi vynese čtyři mikro družice pro firmu Alba Orbital. Jednu z těchto čtyř družic konkrétně Unicorn-2 postavila přímo firma Alba Orbital a zbylé tři družice TRSI-2, TRSI-3 a MyRadar-1 budou vyneseny pro zákazníky Alba Orbital.

Astrix Astronautics je mladý novozélandský start-up tvořený studenty vědy a inženýrství Aucklandské university a na této misi Astrix otestuje svůj systém výroby elektrické energie. Další firmou je Aurora Propulsion Technologies, která vyvíjí trysky a deorbitační moduly pro malé družice. Tentokrát si tato finská společnost zaplatila za vynesení družice AuroraSat-1. Další firmy, které budou mít pod aerodynamickým krytem své družice jsou E-Space, Unseenlabs, Spaceflight Inc. nebo Swarm Technologies.

Vizualizace klesajícího prvního stupně s helikoptérou, která ho má zachytávat.

Vizualizace klesajícího prvního stupně s helikoptérou, která ho má zachytávat.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Mise There And Back Again je první misí, při které se Rocket Lab pokusí první stupeň zachytit upravenou helikoptérou Sikorsky S-92. Rocket Lab už dříve zachraňovala první stupně, ale pokaždé to bylo po dosednutí do vody. Jak je známo, tak kontakt s mořskou vodou nedělá kovům moc dobře. Právě kontakt s mořskou vodou způsobuje korozi a ta je u raketové techniky nepřípustná. Proto se Rocket Lab bude snažit první stupně zachraňovat a časem používat opakovaně.

Teď pár informací o raketě Electron. Raketa Electron je dvoustupňový nosič s průměrem 1,2 metru a výšku 18 metrů. Na prvním stupni najdeme devět motorů Rutherford, které dohromady produkují tah 224,3 kN. Jako palivo se používá speciálně upravený letecký petrolej a jako okysličovadlo kapalný kyslík. Nosnost na nízkou oběžnou dráhu se pohybuje od 225 kg až 300 kg.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Launch Complex-1A, poloostrov Māhia, Nový Zéland
  • Čas startu: 2. května 00:35 SELČ
  • Raketa: Electron
  • Náklad: 34 družic pro více zákazníků
  • Hmotnost nákladu: Neznámá – maximálně 200 kilogramů
  • Oběžná dráha: Sun Synchronous orbit (Slunečně synchronní oběžná dráha – SSO) s výškou 520 kilometrů.

Edit: 2. května 2:05
Další odklad posouvá start na 3. května v 0:35.

Edit: 29. dubna 21:38
Start rakety Electron byl odložen o čtyřicet osm hodin kvůli špatnému počasí.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 00:20 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://everydayastronaut.com/
https://www.rocketlabusa.com/
https://en.wikipedia.org/
https://www.elonx.cz/
https://twitter.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2019/03/D7Rb8dsVUAIeQXY.jpg
https://i.dailymail.co.uk/…/57153077-10762683-image-a-20_1651141367859.jpg
https://everydayastronaut.com/…/AlbaOrbitalPayloadIntegration-1024×768.jpeg
https://spaceflightnow.com/…/2019/08/electron_recovery.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Start Falconu a první pokus o zachycení prvního stupně Electronu”

  1. KajaK napsal:

    Dobrý den, na základě jakých předpokladů píšete, že první pokus zachytit klesající stupeň bude -pravděpodobně- neúspěšný?

    Pokud vím, v rámci příprav proběhlo mnoho úspěšných zachycení a už jednou klesající stupeň helikoptérou úspěšně pozorovali..

    • Matěj Soukup Redakce napsal:

      Samozřejmě je to jen moje domněnka. Budu velice rád když se to povede, ale většina věcí co zkoušíme poprvé nemusí vyjít a to ani za předpokladu, že jsme se je pokusily nasimulovat.

      • KajaK napsal:

        Tak jsem zvědav a držím palce. Odpověď dostaneme už brzy..
        Ovšem i úspěšné zachycení je jen dalším krokem ke znovupoužitelnosti a samo o sobě nic negarantuje.

  2. -gt- napsal:

    Jestli měl přenos začít 00:20, tak už měl dvacet minut běžet :-(.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.