Kosmotýdeník 497 (21.3. – 27.3.)

Další týden je za námi a před vámi je v nedělní poledne předloženo aktuální vydání pravidelného přehledu těch nejzajímavějších kosmonautických událostí, které týden přinesl. V hlavním tématu Kosmotýdeníku se tentokrát podíváme na otevírání lunárního vzorku horniny z mise Apollo 17. Dále se zaměříme na další odklad povolení FAA pro kosmodrom Boca Chica, anebo nové jméno pro nový exemplář lodě Crew Dragon. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

Vzorek z Apolla 17 otevřen

Extrakční tým, který se připravuje na otevření vzorku z Apolla 17

Extrakční tým, který se připravuje na otevření vzorku z Apolla 17
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Program Artemis už klepe na dveře a s ním přijdou nejen spektakulární starty, lety lunární Starship, budování stanice Gateway a nové a nečekané pohledy na Měsíc, ale také se dočkáme celé plejády nových vzorků lunární hornin. Je proto ideální čas podívat se na zbývající vzorky z dob Apolla a po padesáti letech provést jejich analýzu. A to se právě stalo v laboratořích Astromaterials Research and Exploration Science (ARES), kde se tým místních vědců podíval na vzorek, který byl pečlivě skladován od jeho doručení při misi Apollo 17 v roce 1972. Je to zároveň také jeden z posledních dosud neotevřených vzorků z Apolla 17.

Důvod, proč jsou některé vzorky stále neotevřené a neprozkoumané, je ten, že se v době Apolla část ponechala pro pozdější výzkum, kdy se předpokládalo, že budou k dispozici mnohem pokročilejší vědecké metody zkoumání těchto vzorků. „Měli jsme příležitost otevřít tento neuvěřitelně vzácný vzorek, který byl uložen 50 let ve vakuované nádobě,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor pro ředitelství vědeckých misí NASA ve Washingtonu, „a konečně uvidíme, jaké poklady se v něm ukrývají.“ Zkoumaným vzorkem byl ten s číslem 73001, který byl neprodyšně uzavřen už po svém odběru přímo na Měsíci. Po příletu na Zem byl uložen do druhé ochranné vakuované trubice, která byla před tímto úkonem propláchnuta dusíkem. Tato práce probíhala již v Johnsonově lunární laboratoři.

Práce na otevření vzorku

Práce na otevření vzorku
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zmíněný vzorek odebrali v prosinci 1972 astronauti Eugene Cernan a Harrison Schmitt. Odběr probíhal zatlučením duté kovové trubice do sesunutého ložiska horniny v měsíčním údolí Taurus-Littrow, čímž se podařilo odebrat vrstvy lunární horniny z dávné historie.

Vzorek 73001 je však jen polovinou materiálu, který byl na Zemi přivezen v odběrové trubici, která se skládala ze dvou polovin. Zatímco tento vzorek byl vakuově uzavřen už na Měsíci a posléze ještě utěsněn na Zemi, druhý se převážel v normální uzavřené nádobě. Druhý vzorek měl číslo 73002 a byl zkoumán v roce 2019, psali jsme o něm zde. Jeho analýza proběhla na stejném místě jako nyní a vědci se už nemohli dočkat, co zajímavého jim poví druhá polovina vzorku.

Samotné získání uloženého vzorku není úplně jednoduché. Vědci nechtějí přijít o žádný materiál a zároveň nesmí dojít ke kontaminaci. Před samotným otevřením odběrové trubice proto proběhlo na texaské univerzitě skenování pomocí CT, čímž byly získány 3D snímky rozložení obsahu uvnitř trubice. Tým tak věděl, do čeho jde a jak přibližně bude vzorek vypadat. „CT snímky budou také trvalým záznamem toho, jak materiál uvnitř jádra vypadal předtím, než byl vyjmut a rozdělen na půlcentimetrové vzorky,“ řekl Ryan Zeigler, kurátor vzorku Apollo. „Odběrová trubice byla dost plná, což je jedna z věcí, které nám prozradily CT skeny, a způsobilo to mírné komplikace v našich plánech na vyjmutí vzorku, ale pomocí těchto skenů jsme se dokázali přizpůsobit.“

Pohled na otevřenou odběrovou trubici se vzorkem měsíční horniny

Pohled na otevřenou odběrovou trubici se vzorkem měsíční horniny
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Proces otevření byl dost zdlouhavý. V minulém měsíci se postupně připravovalo otevření vnější ochranné trubice v uzavřeném prostředí a následné odčerpání přítomných plynů. Odčerpaný vzorek následně projde taktéž analýzou a prozradí něco o tom, jaké plyny vysublimovaly po odběru.

Následovalo už samotné vyjmutí vzorků, které probíhalo 21. a 22. března. Před tímto datem se díky CT skenům ještě provedl nácvik otevření na maketě odběrové trubice, aby tým nebyl ničím překvapen. Navíc si bylo třeba osvojit práci v uzavřeném boxu pomocí gumových rukavic, které práci poněkud stěžují.

Díky skenům a přípravné práci tým nakonec při samotném otevírání nepřekvapila žádná záludnost a extrakce probíhala dle plánu. Pro samotné členy extrakčního týmu to bylo poměrně dlouhý a náročný proces, který však nakonec zvládli. „Cítili jsme se jako děti v cukrárně. Byli jsme první lidé, kteří tuto horninu viděli,“ řekl Gross.

Dodejme ještě, že vzorky z Apolla 17 byly nejvyspělejší, co se odběru a skladování týká. Odběr a uchování vzorků z Měsíce jsou značně odlišné od vzorků odebraných na Zemi a tak se během misí Apollo měnily dle zkušeností i metody jejich odběru a zpracování. Mise Artemis se vypraví zejména k jižnímu pólu Měsíce a budou odebírat dost odlišné vzorky oproti těm, kde přistávaly mise Apollo. Polární vzorky mohou obsahovat těkavé látky jako je voda, či oxid uhličitý navázaný na horniny na Měsíci. Nicméně zatímco Apollo 11 začínalo s odběrem od nuly, první mise Artemis naváží na zkušenosti z Apolla 17 a tomu budou odpovídat i aktuálně připravované nástroje pro odběr během misí Artemis.

Kosmický přehled týdne:

Americký federální letecký úřad (FAA) opět odložil vydání stanoviska k posudku o vlivu na životní prostředí kosmodromu Boca Chica, kde SpaceX testuje lodě Starship a nosiče Super Heavy. Původně se předpokládalo, že tento posudek bude zveřejněn na konci března, ale již potřetí bylo vydání posunuto o měsíc. Nové datum je 28. dubna. Povolení je nutné k tomu, aby mohla SpaceX provádět další letové zkoušky jejich nově vyvíjeného systému Super Heavy Starship. Problém vznikl, když původní EIA byla před lety vydána na základnu, ze které měly startovat rakety Falcon 9 a Falcon Heavy. Společnost však své plány výrazně přehodnotila a FAA nyní řeší, zda původně vydaná EIA je platná i pro tyto odlišné aktivity. Posouzení se také zabývá haváriemi Starship během testovacích letů a připomínkami, které během připomínkovacího řízení zaslali obyvatelé okolí i další občané USA. Právě jejich vyhodnocení (bylo jich hodně) může úřad dost zaměstnávat.

Další pilotovaná výprava v lodi Crew Dragon zamíří k Mezinárodní kosmické stanici a v rámci letu bude premiérově použit nový exemplář lodě Crew Dragon. Stalo se tradicí, že první posádka, která letí s novou lodí Crew Dragon, má možnost ji pojmenovat. Posádka mise Crew-4 zvolila jméno Freedom. Start by měl proběhnout 19. dubna a na palubě bude velitel Kjell Lindgren, kterého doprovodí Američan Robert Hines a Američanka Jessica Watkins. Čtveřici pak uzavírá evropská astronautka Samantha Cristoforetti.

Přehled z Kosmonautixu:

Jako každý týden, i tentokrát naleznete na tomto místě přehled všech článků, které za uplynulých sedm dní vyšly na webu Kosmonautix. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme si je připomenout. Týden jsme načali zprávou o nové 3D tiskárně pro Mezinárodní kosmickou stanici, která bude umět tisknout objekty větší, než je ona sama. Podívali jsme se také na síť DSN určenou pro komunikaci se vzdálenějšími sondami, která se rozrostla o další anténu. Věnovali jsme se nové ruské vojenské družici. V úterý pak tradičně vyšel nový díl seriálu o sovětských vojenských orbitálních stanicích Almaz. Připojili jsme se k výzvě o návrh nového loga pro připravovaný český CubeSat Planetum-1. Společnost SpaceX oslavila minulý týden dvacáté výročí své existence a u nás vyšel druhý díl článku, který těch dvacet let rekapituluje. Z Mezinárodní kosmické stanice proběhla vycházka amerického a německého astronauta, kterou jste mohli sledovat živě. S tím, jak je lidstvo stále častěji a intenzivněji ohroženo extrémními projevy počasí, roste význam rychlých a přesných předpovědí. ESA proto udělala další krok k nové generaci meteorologických družic. Evropský astronaut Andreas Mogensen se dočkal další nominace na kosmický let, který si navíc spojí s dlouhodobým pobytem na stanici. Pokračující ruská invaze na Ukrajinu nadále mění pozice v kosmonautice a je otázkou, zda SpaceX nepřevezme většinu komerčních startů původně plánovaných pro rakety Sojuz. Čekal nás také poslední pátek v měsíci a s ním přišel i aktuální díl Pokecu s Kosmonautixem. V sobotu jsme se věnovali gravitačním vlnám a kosmickému výzkumu. Vyšel také další díl seriálu Vesmírná technika.

Snímek týdne:

Rampa na Boca Chica se dočkala změny. Nosič Super Heavy B4, který po několik týdnů dlel na orbitální rampě, je již zpět na pevné zemi. Během doby na rampě prošel stupeň řadou testů a jeho úkol je tak splněn. Elon Musk nedávno prozradil, že první orbitální let bude proveden s nosičem a lodí, které budou disponovat novými motory Raptor 2 a těmi ani B4 a ani Starship S20 ještě nedisponují. Pomalu se s nimi tak můžeme rozloučit. Mezitím již vznikají nové exempláře, které v následujících týdnech budou osazeny novějšími motory Raptor 2. Výroba motorů je teď kromě neudělané licence od FAA úzkým hrdlem, které limituje případný blízký let na oběžnou dráhu.

Super Heavy B4 je odebrán z rampy

Super Heavy B4 je odebrán z rampy
Zdroj: https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/

Video týdne:

Na Kennedyho kosmickém středisku probíhaly zkoušky s rozměrovou maketou nákladního raketoplánu Dream Chaser. Tým cvičil zvedání a otáčení simulátoru v zařízení Rotation, Processing and Surge Facility, kde bude později zpracováván i zmíněný raketoplán, který byl NASA vybrán jako další loď, která bude zásobovat ISS v rámci programu CRS-2. První start Dream Chaseru je plánován na konec roku 2022 a měl by využít raketu Vulcan s horním stupněm Centaur.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2022e017040.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2022e017003.jpg
https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/…&oe=62441925
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/eugene_cernan-full-a.jpg
https://pbs.twimg.com/media/FOivufgXsAcXhD4?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 497 (21.3. – 27.3.)”

  1. Kamil napsal:

    Samantha je Cristoforetti, jak nás často opravuje Dušan

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.