V Crew Dragonu poletí další Evropan

Dánský astronaut Andreas Mogensen se dočkal letové nominace na dlouhodobý pobyt na stanici ISS. Očekává se, že by jakožto pilot lodi Crew Dragon mohl odstartovat v blíže neupřesněném termínu mezi polovinou roku 2023 a začátkem roku 2024 na misi Crew-7, do které je nominována také Američanka Jasmin Moghbeli a Kanaďan Jeremy Hansen, které čeká kosmická premiéra. Andreas kromě toho dostal i nominaci do záložní posádky mise Crew-6. Mogensenovu nominaci 24. března oznámil ředitel agentury ESA, Josef Aschbacher na národní kosmické konferenci dánského ministerstva pro vysoké školství a vědu. Andreas se tak dočká své první dlouhodobé kosmické mise. Zatím má na svém kontě pouze ani ne desetidenní pobyt na Mezinárodní kosmické stanici z roku 2015, který můžete znát také pod názvem mise Iriss.

Andreas Mogensen jako capcom v dubnu 2018 při zachytávání lodi Dragon.

Andreas Mogensen jako capcom v dubnu 2018 při zachytávání lodi Dragon.
Zdroj: https://www.esa.int/

Je mi velkým potěšením oznámit, že astronaut Andreas Mogensen byl přidělen k dlouhodobému letu do vesmíru a že se připravuje na to, aby se stal prvním neamerickým astronautem, který bude pilotovat kosmickou loď Crew Dragon,“ uvedl Aschbacher a dodal: „Od svého prvního letu v roce 2015 je Andreas neocenitelným členem týmu astronautů ESA, který funguje jako spojka mezi evropskými astronauty a Johnsonovým vesmírným střediskem v texaském Houstonu. Pravidelně ho můžeme slyšet, jak přes vysílačky z řídicího střediska komunikuje s astronauty při jejich výstupech do volného kosmického prostoru. Těším se, až jeho hlas opět uslyšíme prostřednictvím vysílačky z vesmíru. Jeho nominace na post pilota značí prohlubování vztahů mezi ESA a NASA, díky kterým rozvíjíme naše možnosti na nízké oběžné dráze Země a posouváme se dále do hlubšího vesmíru.

Andreas Mogensen

Andreas Mogensen
Zdroj: https://www.esa.int/

Andreas Mogensen se ve zmíněném roce 2015 stal prvním občanem Dánska, který se dostal na oběžnou dráhu a jeho mise Iriss byla i přes krátké trvání napěchována aktivitami. Běžně astronauti dostávají zhruba týden na aklimatizaci v novém prostředí stanice, ale Andreas místo toho každý den pracoval 90 minut nad plán, aby věnoval dostatečnou pozornost více než dvaceti experimentům ESA, které se týkaly nových způsobů obsluhy a testů technologií. Jmenovat můžeme například testy membrány pro čištění vody, která napodobuje přírodní procesy, brýle pro virtuální realitu pomáhající s komplexními úkoly, přiléhavou kombinézu, která má ulevit bolesti zad, která běžně astronauty trápí. Kromě toho zkoušel na dálku ovládat tři různá vozítka umístěná na Zemi. Tehdy šlo o přípravu na budoucí mise v různých částech naší soustavy. Andreas Mogensen také filmoval světelné jevy známé jako modré výtrysky a rudí skřítci. Tento jeho výzkum tak byl předchůdcem činností, které od roku 2018 dělá vědecký přístroj ASIM.

Andreas Mogensen se v roce 2015 stal prvním Dánem na oběžné dráze. Vzal si proto s sebou na ISS dánskou vlajku, kterou následně zvěčnil v ikonickém modulu Cupola.

Andreas Mogensen se v roce 2015 stal prvním Dánem na oběžné dráze. Vzal si proto s sebou na ISS dánskou vlajku, kterou následně zvěčnil v ikonickém modulu Cupola.
Zdroj: https://www.esa.int/

Zdroje informací:
https://www.esa.int
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/12909455-3-eng-GB/Andreas_Mogensen_EVA_training.jpg
https://www.esa.int/…/17433728-1-eng-GB/Capcom_Andreas_Mogensen.jpg
https://www.esa.int/…/24011701-1-eng-GB/Andreas_Mogensen_portrait.jpg
https://www.esa.int/…/15692980-1-eng-GB/Danish_flag_in_space.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “V Crew Dragonu poletí další Evropan”

  1. Radim Pretsch Redakce napsal:

    K misi Iriss- týdenní aklimatizace při desetidenní misi? Navíc startovali 2. září a dokovali 4. (dlouhý profil) Takže prostor na aklimatizaci na Vesmír měl během příletu.
    A že by pracoval jen 90 minut denně? Přistáli 12. září krátce po půlnoci, takže na ISS strávil jen 7 dní. To se mi nějak nezdá.
    Pokud to je pravda, jaký byl jeho program po zbytek „dne“?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.