ŽIVĚ A ČESKY: Další část konstelace Starlink míří k obloze

Falcon 9, Vandenbergova letecká základna, rampa SLC-4E, Starlink. Podle tohoto popisu jste jistě poznali, že raketa Falcon 9 je připravena ke startu s další várkou družic Starlink, které mají v budoucnu zajistit internetové připojení po celém světě. Možná vám to připadá jako zbytečnost, jelikož drtivá většina z vás má pevné připojení už dávno doma, ale tady jde právě o ty odlehlé oblasti, kde lidé tuto možnost velice ocení. Internet je v současnosti neodmyslitelná součást našeho života a Starlink má právě zajistit dostupnost internetového připojení po celé naší planetě. Tentokrát bude pod aerodynamickým krytem rakety Falcon 9 dalších 50 kousků této konstelace družic. Konkrétně tato skupina Starlinků, chystajících se na svou cestu, patří do takzvané „Group 4“, neboli čtvrté skupiny, která má za svůj cíl oběžnou dráhu o výšce 520 km nad zemí a se sklonem 53,2° vůči rovníku. Při této misi, jak už je u SpaceX zvykem, se pokusí o přistání prvního stupně. Konkrétně se jedná o první stupeň s označením B1063.4 a o přistání se pokusí na mořské plošině Of Course I Still Love You vzdálené 639 km od místa startu. Je tu i možnost, že se SpaceX pokusí o záchranu obou polovin aerodynamického krytu. Loď NRC Quest bude čekat 657 km od místa startu, aby pak obě poloviny mohla vylovit z vody, poté co do ní přistanou na padácích.

Vizualizace družice Starlink

Vizualizace družice Starlink
Zdroj: https://cc.cz/

Jedním z nejdůležitějších aspektů misí Starlink, který rozhoduje o úspěchu a neúspěchu mise, je raketa Falcon 9, která je pro mise Starlink používaná. Tato v současnosti nejpoužívanější americká raketa, kterou zkonstruovala a provozuje firma SpaceX, je vysoká 70 m a v průměru měří 3,6 m. Má dva stupně. Ten první má k dispozici 9 motorů Merlin 1D, které pro svůj chod potřebují kapalný kyslík (LOX) a speciálně upravený letecký petrolej (RP-1). Tento motor má na hladině moře tah 854 kN a všech 9 Merlinů 1D dá dohromady tah 7,6 MN. Druhý stupeň má k dispozici jeden speciálně upravený motor Merlin 1D Vac. Ten potřebuje také jak kapalný kyslík (LOX), tak speciálně upravený letecký petrolej (RP-1). Tento motor je, jak už název napovídá, speciálně upravený pro chod ve vakuu, ve kterém vyvine tah 934 kN.

Raketa Falcon 9 při startu z Vandenbergovy letecké základny

Raketa Falcon 9 při startu z Vandenbergovy letecké základny
Zdroj: https://www.esa.int/

Závěrečný přehled

Datum startu: 25. 2. 2022 v 18:12 SELČ
Místo startu: SLC-4E, Vandenbergova letecká základna, Kalifornie, USA
Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň: B1063.4)
Náklad: 50 družic Starlink
Hmotnost nákladu: 15 340 kg
Finální oběžná dráha: LEO o výšce 520 km a se sklonem 53.2° vůči rovníku

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 17:55 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://en.wikipedia.org/

https://www.spacex.com/

Zdroje obrázků
https://spaceflightnow.com/
https://cc.cz/wp-content/uploads/2019/12/starlink.jpg
https://www.esa.int/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.