ŽIVĚ A ČESKY Uvidíme start Falconu 9 s družicemi Starlink

SpaceX buduje na nízké oběžné dráze konstelaci svých vlastních družic, s cílem zajistit celosvětový přístup k internetu. 46 družic na této misi míří do tzv. Group 4, což je čtvrtá orbitální slupka, ve které budou družice umístěny. Po dokončení této slupky bude čítat celkem 1 584 družic. První stupeň pro tuto misi má sériové číslo B1058 a ten si odbude svůj jedenáctý let a snad i jedenácté přistání. Zajímavostí je, že od posledního použití tohoto stupně uběhlo pouze 38 dní.

Pokud jste sledovali situaci kolem minulé mise s družicemi Starlink, tak jste zaznamenali, že se SpaceX nevyhnuly problémy. Poslední start se uskutečnil 3. února. Raketa pracovala bez problémů, ale nízká dráha, na které došlo k vypuštění družic, v kombinaci s geomagnetickou bouří způsobila ohřátí atmosféry, což vedlo ke zvýšení její hustoty a právě díky nízké oběžné dráze se zvýšil odpor atmosféry a družice přešly do bezpečného režimu. Zvýšený odpor atmosféry v nízkých výškách znemožnil družicím opustit bezpečný režim a tak 40 ze 49 družic zaniklo v atmosféře. Proto se SpaceX rozhodla při tomto startu vynést družice na vyšší oběžnou dráhu, což má ale za následek to, že jich nemůže vynést 49 ale 46.

Přistání prvního stupně B1058 na pevnině během mise Transporter-3.

Přistání prvního stupně B1058 na pevnině během mise Transporter-3.
Zdroj: https://www.elonx.cz/

Jak již bylo zmíněno, tak první stupeň s označením B1058 poletí na svojí jedenáctou misi. Přistání by mělo proběhnou na mořské plošině A Shortfall Of Gravitas, která bude čekat 636 kilometrů od pobřeží. Obě poloviny aerodynamického krytu budou použity po čtvrté a po přistání do vody je vyzvedne loď Doug, která bude čekat 642 kilometrů od startovní rampy.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 21. února v 15:44 SEČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1058)
  • Náklad: 46 družic pro konstelaci Starlink
  • Hmotnost nákladu: 13 570 kg
  • Oběžná dráha: Počáteční oběžná dráha 325 × 327 kilometrů se sklonem 53,2° vůči rovníku.
  • Přistání prvního stupně: Mořská plošina A Shortfall Of Gravitas (ASOG), která bude čekat 636 km od pobřeží.
  • Aerodynamický kryt: Obě poloviny poletí po čtvrté a z vody je vyloví loď Doug.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 15:30 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.spacex.com/
https://www.spacex.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://i.pinimg.com/originals/36/1d/c4/361dc4592f3516e85b8406ffdf744f69.jpg
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2021/12/51818622981_675955f491_3k.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

35 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY Uvidíme start Falconu 9 s družicemi Starlink”

  1. Josef Baumruk napsal:

    Škoda slov, Majer je Mimoň!
    Spíše Vas spolecne s jeho redakci v diskusi ukamenujou, nez aby si priznali svoji neschopnost…

  2. mauron napsal:

    Kloním se na stranu všech kritiků ohledně toho, že časově relativní údaje jako „dnes“, „včera“, „pozítří“, jsou takové nepěkné překážky pracující proti rychlému nacházení informací, na které jsme si už všichni, tedy i autoři Kosmonautixu, zvykli a berem je díky Google za samozřejmost.
    Na druhou stranu ale chápu autory, že přesně tyhle obraty jim umožňují vymanit se z pozice lehce „vytěžovaného“ zdroje, za který je ten šílený moloch Google automaticky má. Proto nemůžu nic moc namítat, jestliže se autoři aspoň takto trochu tomu vytěžovacímu robotovi brání a nutí čtenáře strávit na tom webu i trochu víc času.
    A oceňuju, že každý článek má hned pod nadpisem datum. Pro někoho je to samozřejmost, ale bohužel pro mnoho webů vůbec ne a na nich je pak teprve těžké zjišťovat jak vlastně aktuální jejich informace je.

  3. Radim napsal:

    S novými lidmi se opakuje historie 🙂 Tentokrát sporem o slovo „dnes“.
    Pokud ale máte pane Majere potřebu vychovávat svoje čtenáře, nebylo by tedy vhodnější uvádět čas startu jako:

    Start se uskuteční 409 let po nástupu Romanovců ma carský trůn, 102 minut před západem Slunce (dovolím si nápovědu, platnost pro Jihlavu). Náš přenos začnem přibližně 10^2.9542425094 sekund před startem.

    Exkurze do historie, astronomie a matematiky by mohla být dostatečně hodnotná?

    😉
    R.

  4. Pavel Kralicek napsal:

    Priznam se, ze po tech letech uz sleduji starty Starlinku jen zpetne a jen, kdyz se pod clankem objevi hodne komentaru, protoze to znamena, ze start byl necim extra zajimavy…periodicky se vracejici diskuze na tema “vcera, dnes a zitra” mi do planu ovsem opet hodila vidle…25 prispevku neznamena pristani mimo drone-ship! Ale i tak diky chlapi…jen uz prosim nelejte to pivo z okna!;-)

  5. Radoslav Karásek napsal:

    Pán Majer mohli by ste prestať urážať svojich čitateľov? Samozrejme, že každý je schopný pochopiť z daného textu, kedy je aký štart. Lenže vy si vobec neuvedomujete, že existujú 2 druhy čitateľov

    1. Ľudia, ktorí čítajú kosmonautix vo voľnom čase
    2. Ľudia, ktorí idú len pre rýchle informácie

    A dovolím si tvrdiť, že tieto 2 skupiny sa mnohokrát prekrývajú a nebál by som sa povedať, že sú to tie isté skupiny ľudí. Ale niekedy mám čas a v kľude si prečítam článok a inokedy si idem len pre rýchly súhrn informácií.

    To není o tom, niekoho vodiť za ručičku, to je o tom, byť tu pre všetkých. Aj pre tých, ktorí momentálne nemajú čas. Koľkokrát má človek 5 minút a za ten čas, by si rád spravil rýchly prieskum roznych informácií. Skontrolovať maily, skontrolovať športové výsledky, pozrieť sa, či už je vojna, mrknúť, kedy je štart a prípadne tomu prisposobiť ďalší program. Takáto je doba a nič s tým nespravíte, naopak nutíte svojich čitateľov, aby celý ten čas strávili na jednom článku, z ktorého musia informácie „dolovať“.

    Riešenie je (pre mňa) jednoduché. Mať v záložkách iný web, kde viem, že dostanem presne tú informáciu, ktorú hľadám za najktratší možný čas a na kosmonautix idem len, keď mám čas a chuť čítať si o kosmonautike. Ale skutočne nerozumiem, prečo sa tak urputne bránite, aby kosmonautix spĺňal aj túto funkciu rýchleho informačného webu.

    Záverom sa vrátim k prvej vete. Prestaňte škatulkovať všetkých a keď to budem brať osobne, robiť zo mňa nejakého blbca, ktorý nevie premýšľať a nevie si pospájať informácie. Viem to, vačšinu dňa pracujem len hlavou a riešim zložité technické problémy. A neviem, prečo by mal byť problém, keď niekto ako ja nepožaduje nič iné, len jasné, stručné informácie. Vnímam celú túto debatu už roky, a spočiatku to boli len návrhy, pripomienky, prosby, aby sa nepoužívalo v texte dnes/zajtra ale presný dátum. A od Vás sú tu od začiatku urážavé komentáre, ako sme blbí a vy nás nebudete vodiť za ručičku.

    • Radoslav Karásek napsal:

      Mimochodom, podľa mňa je tento článok napísaný úplne v pohode a keby to takto bývalo a bývavalo vždy, ja by som problém nemal. Ale ako vravím, ja už tieto „informačné“ články nečítam, tak neviem, či to je pravidlo alebo nie, ale podľa komentárov vyššie sa mi zdá, že to nebýva vždy takto.

      Moj príspevok berte skor ako komentár konkrétne na Vás a Vaše reakcie na Vašich čitateľov.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Za reakci samozřejmě jako vždy děkuji. Ono se v téhle diskusi spojilo dohromady několik proudů, které obecně s tímto článkem nemají moc velkou souvislost – viz někteří diskutující zmiňující slova včera dnes a zítra. Naopak je vidět, že některé mate i tento formát, se kterým (jak píšete) nemáte problém. Těší mne, že s tímto formátem nemáte problém, ale jak sám vidíte, některým lidem tento formát nestačí. A to je právě to, o čem celou dobu hovořím.

    • zvejkal napsal:

      Verim, ze tlak plynu vo vasej hlave po tomto vyleve klesol a je zase v poriadku.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tady vzniklo zřejmě zásadní nedorozumění, za které se omlouvám. Já právěže nikoho neurážím. Kdybych kývul na ty návrhy a všechno tu psal doslovně, pak bych čtenáře urážel. Dával bych jim tím najevo, že je podceňuji, že nevěřím tomu, že to dokázali z předchozího textu pochopit. Jak jsme psal jinde, mne takový přístup uráží, když ke mně někdo takto přistupuje. Je to jako kdyby mi tím ten správce webu podvědomě říkal: „Ty jsi možná blbý, tak ti to tady napíšu ještě jednou.“ Právě proto, že nechci naše čtenáře takto urážet a podceňovat, nechci přistoupit na tyto návrhy. Tím bych dával lidem najevo, že podceňuji jejich myšlenkové schopnosti. Já naopak věřím tomu, že na náš web chodí rozumní lidé, kterým nedělá pochopení psaného projevu problémy. Článek není dlouhý, navíc je v tomto případě kolonka času startu tučná, aby hledání nebylo tak složité.

      P.S. Kolega tu už psal, že máme v pravém sloupci kolonku s nejbližším přenosem i s dalšími chystanými starty, kde jsou přesně uvedeny časy. Pravda, nestíháme vždy tyto kolonky aktualizovat, jak bychom chtěli, ale ta cesta, jak se dozvědět o vysílání, tu je. 😉

      • milantos napsal:

        Za sebe mohu jen napsat, že mě stručná a přesná odpověď tedy neuráží.
        V informaci o startu nehledám vzdělávání ani výchovu ani poučení, abych nebyl líný.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        A ta stručná a přesná odpověď v tomto článku není?

      • milantos napsal:

        Můj příspěvek je reakcí na předchozí váš příspěvek o lenosti, urážení , vychovávání.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        … který jsem napsal proto, že čtenáři informace v tomto konkrétním článku přišla nedostatečná / matoucí. Proto jsem se teď zeptal.

  6. Jan Jancura napsal:

    Proč nejste ochotni uvést přesný datový údaj -„Náš přenos ze startu spustíme, dnes 21.2.2002 zhruba v 15:15 našeho času“ – to je tak pracné?
    Mne vždy hodně rozčilí, když někdo na napíše jen „dnes“, „včera“ či „zítra“. Proč neuvede prostě jen datum. Pak každý musí hledat, kdy ten článek autor napsal.

    • Honza_ napsal:

      Když je v článku uvedeno: „Čas startu: 21. února v 15:32 SEČ“, je zcela jednoznačné, co znamená: „Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 15:15 našeho času.“

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Stačí zapojit zdravý rozum. Proč bychom vydávali článek s přenosem více než 24 hodin před samotnou událostí? Navíc jen o pár řádků výše je uvedeno: Čas startu: 21. února v 15:32 SEČ. Já chápu, že dlouhodobým trendem internetu je pasivní přejímání informací. Lidé na internetu jsou již dlouhé roky stále méně ochotni přemýšlet. My tomuto smutnému trendu podléhat nechceme. Chci věřit tomu, že nás čtou lidé, kterým podobná analýza psaného textu nedělá problémy.

    • Matěj Soukup Redakce napsal:

      Pane, je mi líto, že je pro vás obtížné se podívat kdy byl článek publikován. Jak tu již můj kolega řekl, náš web nechce podporovat pasivní příjímání informací ze strany čtenářů. V článku je zmíněné datum startu a také se můžete podívat na datum, kdy byl článek publikován a naprostá většina čtenářů našeho webu s tímto problém nemá.

      • milantos napsal:

        Pane Soukope, většina čtenářů s tím problém má. Informace má být jasná , stručná a přesná a bez hledání, kdo to kdy napsal, zveřejnil, upravila jaká je kde změna a pod.
        Takže většina čtenářů nemá jen zapotřebí, zažít opět to nekonečné handrkování s autorem , a vysvělování kdo je co …. a něco o vychovávání čtenářů a podobně. Je mi celkem jedno, má-li autor někoho za inteligenta nebo blba, ale předpokládám, že jde u čtenáře hlavně o informaci. A musí-li ji hledat, je něco špatného u autora- ne čtenáře.

      • Matěj Soukup Redakce napsal:

        V článku jako takovém jsem slova dnes, zítra nebo včera nepoužil ani jednou. Odstavec, ve kterém se píše: „Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 15:30 našeho času…“ Je na našem webu pořád stejný. V každém článku, ve kterém je odkaz na náš přenos, je tento konkrétní odstavec pořád stejný . Hned nad tímto odstavcem je závěrečný přehled, kde je na druhém místě datum startu 21. února 15:44. Myslím si, že to není žádný problém a ten článek přeci čtenář četl a tak ví kdy je start. Z toho tedy vyplívá, že v článku jsem slova dnes, včera nebo zítra nepoužil a odstavec, ve kterém nejspíše vidíte problém se na webu nemění. Já si tedy nemyslím, že by čtenář musel nějakou informaci složitě hledat, od toho tu je ten závěrečný přehled. Tudíž si nemyslím, že by na mé straně byla chyba.

      • Jan Jancura napsal:

        Jste na omylu, právě přemýšlivý čtenář uvažuje nad tím, kterého dne se týká uvedený čas. Přece není ničím dáno, že uvedený čas se týká dne vydání článku.
        A ta druhá věta je uvedená jako příklad, tedy netýká se přímo tohoto článku, kdy mnozí autoři článků myslí za čtenáře, bohužel jen dle svých představ a nechápou, že někdo jiný, zcela regulérně, uvažuje jinak.
        Je to tak složité napsat úplný časový údaj (tedy i údajem o dni)?

      • Petr Scheirich Redakce napsal:

        Co do toho pořád motáte datum vydání článku? 😀

        V článku se píše:

        Čas startu: 21. února v 15:44 SEČ

        Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 15:30 našeho času.

        Co na téhle jednoduché a jednoznačné informaci nechápete?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Petře, vystihl jsi naprosto přesně podstatu celé diskuse a můj údiv nad sérií zdejších komentářů.

    • Ondřej J. napsal:

      Je to tady znovu. A já vám trochu rozumím :). Informování o termínech na kosmonautix je řekněme svěráznější a abstraktnější (viz třeba nedávno x-krát odkládaný falcon 9), nicméně pana Majera a spol. rozhodně nezlomíte :D. Jestli chcete přímočarejší typ informací a o něco vyšší míru zpětné vázby, jdetě na elonx. Pan Melechin má jiný přístup. Tím neříkám, co je lepší. Každý nechť si najde své.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Souhlasím, je tu možnost volby. Před deseti lety by si s podobnou slovní úlohou poradil každý a ani by mu to nepřišlo mimořádné. Internetové prostředí ale vede k pasivitě a tohle jsou přímé důsledky. Je ale dobře, že si každý může vybrat, zda půjde pohodlně umetenou cestičkou, nebo zda zapojí mozek. My budeme vždy maximálně otevřeni všem, kteří projeví alespoň kousek vlastní aktivity. K našemu provozu nechceme peníze, nechceme žádnou podporu. Chceme jen, aby se lidé naučili při používání internetu opět myslet. To je to jediné, co od našich uživatelů chceme.

      • milantos napsal:

        Chci-li někomu sdělit, že zítra = v úterý 22.2 v xy hodin, tak mu to tak napíšu- Je to sdělení. Nikdo nemusí pátrat, kdy jste psal článek, a co to znamená tedy zítra. Tím neučíte nikoho myslet, to je jen vaše chiméra. Uživatelé nejsou zde ani ve škole, ani to nejsou vaše ratolesti.
        A nejlepší situace nastane při odkladu startu : vaše sdělení – start se odkládá o 24 hodin- je skvělá ukázka na učení myšlení 🙂
        Vím, že jste o tom přesvědčen i z jiných diskusí, ale je to přesně ukázka, jak nemá informace vypadat = zmateně.

      • Vladimír Kordas Administrátor napsal:

        Pokud Vám přijde, že neinformujeme přímočaře, tak si rád vyslechnu, co vylepšit (kromě několikrát zmiňovaného slovíčka DNES).

        V pravé části webu máme i odpočet do každého živého přenosu na Mall.TV a pod rubrikou krátké zprávy je widget Živě a česky – opět datumy s odkazy na dané přenosy. Dále informuje na všech sociálních sítích (Facebook, Instagram, Twitter, Discord …). Pochopil bych to, kdyby v tomto článku nebylo nikde uvedené přesné datum, ale do oka bijící tučně zvýrazněné slovíčko Čas startu: 21. února v 15:44 SEČ by snad mohlo stačit.

      • Ondřej J. napsal:

        O sociální sítě nejde. Problém asi bude, že často máte u různých startů ty základní informace různé poskládané a formátované. Někdy máte přehledný tučný seznam jako tady, jindy splývá s textem, nebo tam není vůbec a časy startu a spuštění přenosu jsou uvedené volně v textu. O slovíčkách dnes, zítra apod. tedy nemluvě.

        Zakládání nových článků v případě odkladů také na přehlednosti nedodává. Někdy na konec článku přidáváte „EDIT: …“, další EDIT a další, někdy nejsou tyto updaty ani seřazené podle času. Když už místo updatu založíte nový článek, tak do starého nedáte link na nový.

        Také mám zkušenost, že widgety v pravém panelu nejsou často aktuální, ať už jde o živě a česky nebo odpočet do dalšího přenosu, ale teď řešíme spíše formu, viz dva body výše.

        Já sleduji kosmonautix každý den, takže i mě to občas rozladí (a skočím na přehlednější elonx v případe spacex). Ale respektuji filozofii pana Majera, kterou tady několikrát vysvětloval. Je to jak v politice. Kosmonautix bych si dovolil označit za konzervativní web, o to nejem formou webu a článků, ale i přístupem k novým věcem, viz třeba často propíraný crowdfundind. A P. Majer tento směr jednoznačně razítkuje větou „Před deseti lety by si s podobnou slovní úlohou poradil každý“ :)). Osobně bych byl radši za více progresivní přístup a evoluci stránek, ale při nejhorším tu jsou jiné weby. A diverzita je svým způsobem také důležitá 😉

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Pokud progresivním přístupem myslíte vodění za ručičku, která je dnes běžná všude možně na internetu, tak je mi to moc líto. Vás takový přístup neuráží? Já nemám rád, když se mnou někdo jedná jako s nesvéprávným blbcem, který neumí přemýšlet, vše potřebuje na stříbrném podnose, aby náhodou nemusel kliknout navíc. Vždyť to je přece degradace a urážka čtenářů. Ano, je pravda, že tento trend se masivně v posledních letech rozmáhá všude po internetu, ale tady je vidět, kam tyto změny vedou. Lidé si přečtou článek, ve kterém jsou všechny potřebné informace, ale už je pro ně problém si ty informace v hlavě spojit a doplnit. Nechci naše čtenáře urážet a dělat z nich nesvéprávné děti ve školce, kterým paní učitelka musí všechno polopatě a několikrát vysvětlit a zopakovat. Bohužel jsme za ty roky už poznal, že takovéto ustupování nic neřeší. Dám příklad. Před deseti lety lidé zvládali bez problémů úkoly A, B, C a D. Před osmi lety se ohlásili, že jim dělá úkol A problémy a zda bychom to nemohli udělat jasněji. Ustoupili jsme, abychom lidem vyhověli. Před pěti lety se ozvali, že jim dělá problémy už i B, tak že by chtěli změnu, aby je to nemátlo. Ustoupili jsme, Před třemi lety jim dělá problém úkol C, ustoupíme … a tak dále. Pasivita a neochota přemýšlet tak neustále sílí a na tom se opravdu podílet nechceme. V historii našeho webu jsme podobný trend už zažili. Pokud bychom ustoupili teď, bude lid na dva roky a pak zase bude někdo zmatený z něčeho jiného, co nám dnes připadá naprosto jasné. Trvám na tom, že pokud jsou v článku uvedené všechny informace, pak plně stačí si přečíst CELÝ článek a každému musí být vše jasné. A pokud není, pak není chyba na naší straně. Plně souhlasím s tím, že si každý může vybrat, zda se vydá vyšlapanou a umetenou cestičkou, která jej nenutí přemýšlet a on může jen pasivně přijímat naservírované informace, nebo zda bude chtít alespoň u nás přemýšlet, když už na jiných místech internetu tento trend téměř vymizel.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ještě k tomu nakousnutému crowdfundingu: Až mi někdo řekne, co bychom s těmi penězi mohli dělat, co teď bez nich dělat nemůžeme, pak jsem ochoten o tom třeba i uvažovat. Za celé roky se ale vždycky objevily jen návrhy, které se po pár minutách rozebírání stejně ukázaly jako zbytečné či příliš komplikované.

      • Ondřej J. napsal:

        Mě progrese ve smyslu přizpůsobování, zjednodušování, zpřehlednění, atd. neuráží, tedy pokud jde o technický obor a rutinní událost. Zpráva o startu starlinku přece neaspiruje na cenu za literaturu. Že to berete jako vodění za ručičku a dělání z lidí blbce, je váš pohled na svět. Já to vidím jako reflexi rychle se měnící doby, optimalizaci času (autorovo i čtenářovo) a koncentraci na smysluplnější věci včetně vlastního rozvoje. Dlouhé, rozvinuté a svérázně psané články podle mého názoru dávají smysl u konkrétních velkých technických témat nebo událostí, nikoli např. u startů starlinků. Kdo chce, podrobné informace si může dohledat jinde např. linkem na samostatný podrobný článek. A tím pádem nemusíte vše dokola u každého článku opakovat. Pak se nemůžete divit, že jsou lidi po čase líní číst ba dokonce u toho přemýšlet. Nemluvím o samotném přenosu, tam to nevadí díky hlavní obrazové složce.

        Co se týče peněz z CF, díky nim byste mohl některé rutinní činnosti přenechat jiným a přitom se sám učit a mluvit o jiných/nových tématech, jak to třeba naznačil Michal Václavík v diskuzi ke starlinku 4-4.

        Pokud jsou však výše uvedené rutinní činnosti i samotný styl psaní pro vás srdeční záležitosti a nechcete to měnit, tak je to svým způsobem také správně a nám nezbývá nic jiného, než to respektovat 😉 Hezký den.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        S tou leností přemýšlet jste to vystihl vcelku dobře. Ale nemám zájem tento trend podporovat. Jak jsem už napsal výše, jeden ústupek by nic nevyřešil. Za dva roky by se ozval někdo jiný, že mu přijde matoucí něco jiného, co dnes všichni hravě zvládají.
        Ohledně sebevzdělávání – snažím se na tom pracovat, ale narážím přitom na vlastní limity, které mi žádné peníze neposunou. Stejně jako se z každého nemůže stát profesionální hokejista či fotbalista, ať má sebebohatší rodiče. 😉 Aktuální styl tvorby mne baví, ostatně jinak bych to nedělal. Pokud to baví i někoho dalšího, kdo to čte / sleduje, pak má moje tvorba smysl a význam.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.