Testy pohybu roveru VIPER

Lunární vozítko VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) má startovat už za dva roky, takže NASA nechce nic podcenit a pilně trénuje všechny důležité fáze mise. V rámci testů se například ověřovalo, jak rover sjede z přistávací plošiny na povrch Měsíce. VIPER bude prvním americkým autonomním lunárním vozítkem. Na Johnsonově středisku v Houstonu se nyní uskutečnilo druhé kolo výše popsaného testu sjíždění z landeru na povrch. Inženýři při zkoušce využili zkušenosti nasbírané při první fázi. Tyto testy se nezaměřují na samotný pohyb po Měsíci. Důraz je kladen pouze na opuštění landeru, který vozítko dopraví na lunární povrch. Takový krok se dá přirovnat k situaci, kdy auta sjíždí z tahače – jen s tím rozdílem, že tady se bude sjíždět na jiné kosmické těleso.

Zkoušky sjíždění na povrch využily nejnovější verze hardwaru a softwaru, které se vyvíjí pro misi VIPER. Do akce se dostaly také vylepšené sjezdové rampy landeru Griffin vybavené novými hliníkovými prvky na povrchu. Rover se pak při sjíždění z ramp orientoval pomocí nejnovější verze navigačních a orientačních algoritmů. Inženýři ale nesimulovali ideální stav. Zkoušelo se, jak VIPER dokáže sjet z landeru, který nestojí rovně. Simulovala se tak situace, ke které by došlo, pokud by lander přistál na svahu. Experti zodpovědní za misi VIPER tak dostali možnost otestovat nejextrémnější scénáře pro opuštění landeru Griffin.

Animovaný gif ukazuje pohyb roveru VIPER při sjíždění z landeru Griffin.

Animovaný gif ukazuje pohyb roveru VIPER při sjíždění z landeru Griffin.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Misi VIPER vede Ames Research Center v kalifornském Silicon Valley. Plán počítá s tím, že vozítko dopraví na povrch Měsíce koncem roku 2023 lander Griffin od firmy Astrobotic v rámci programu CLPS (Commercial Lunar Payload Services). Samotná stavba roveru by měla začít koncem roku 2022 na Johnsonově středisku v Houstonu. Za letový software a navigační systém pak zodpovídá středisko Ames. Firma Astrobotic by měla obdržet dokončené vozítko se všemi vědeckými přístroji v polovině roku 2023, aby mohly začít přípravy na start koncem téhož roku.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jsc2021e046611.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/viper_2.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.