sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Zásobovací loď Dragon 2 se vydává na cestu k ISS

Tento týden je starty přímo napěchovaný. Celkem nás čeká od pondělí do neděle 6 startů a můžeme se tak těšit například na start rakety Falcon 9 s nákladní lodí Dragon 2, tuto misi si detailně popíšeme v dnešním článku. Dále se můžeme těšit na start LauncherOne, dále pak na japonskou raketu H-IIA 204, nebo zkušební let ruské rakety Angara A5 a celý týden bude korunován nejsledovanějším a nejvýznamnějším startem tohoto roku a tím je start rakety Ariane 5 s Dalekohledem Jamese Webba.

Kosmická loď Dragon 2 vyfocena před misí CRS-21
Kosmická loď Dragon 2 vyfocena před misí CRS-21
Zdroj: https://www.elonx.cz/

Ale dnes tu jsme kvůli misi CRS-24. Jak jsme již zvyklí, tak SpaceX touto zkratkou označuje zásobovací mise na ISS. Půjde tedy o 24. ostrou misi k ISS a celkově o 26. let lodi Dragon v nákladní verzi. Pro kosmickou loď Dragon 2 půjde o 4. let a podruhé poletí kabina, která už jeden let absolvovala. Tato kabina s označením C209 konkrétně letěla na misi CRS-22 v červnu roku 2021 a u stanice strávila přibližně měsíc. Loď Dragon 2 designově vychází z lodi Crew Dragon, ale na rozdíl od ní není vybavena motory SuperDraco, které slouží jako záchranný systém v případě selhání rakety. Nejsou zde ani křesla pro posádku, ani dotykové obrazovky, které slouží posádce k ovládání lodi atd. Co si ale ještě vzala z Crew Dragonu kromě designu, je i systém dokování na ISS. Dragony se musely zachytávat staniční robotickou paží, která je potom připojila k dokovacímu portu, ale Dragon 2 už se dokáže ke stanici připojit zcela automaticky, bez nutnosti použití robotické paže.

Dragon 2 na této misi vynese dva experimenty. První experiment se označuje jako ANITA-2. Ten dodá Evropská kosmická agentura a bude sloužit k analýze atmosféry na palubě ISS. Bude schopen současně měřit stopový výskyt více než 30 různých plynů. Druhým experimentem je Astro Pi MKII. Jedná se o velmi zajímavý projekt, který bude využit v rámci soutěže Astro Pi. Jde o soutěž, kterou vypsala Evropská kosmická agentura pro žáky mladší 19 let, kteří mají za úkol napsat počítačový program, jenž potom poběží na ISS.

Přístroj COWVR v testovací laboratoři JPL
Přístroj COWVR v testovací laboratoři JPL
Zdroj: https://www.nasa.gov

Ne každý náklad však potřebuje být umístěn v kabině, ale mohou být umístěny i do tzv. trunku. To je servisní modul lodi Dragon, který je dutý, může se do něj tedy umístit náklad, který nepotřebuje být v natlakované kabině. Na této misi budou v trunku umístěna zařízení v rámci programu STP-H8. STP (Space Test Program) je program amerického ministerstva obrany na vynášení různých zkušebních a testovacích zařízení na oběžnou dráhu. Písmeno H v označení H8 znamená, že se jedná o program určený pro ISS. V rámci mise H8 budou na ISS vynesena dvě zařízení COWVR a TEMPEST. Oba přístroje mají být umístěny na japonském experimentálním modulu KIBÓ. Přístroj COWVR bude měřit směr a rychlost větru nad povrchem oceánů a přístroj TEMPEST se zaměří na vzdušnou vlhkost. O obou přístrojích si můžete více přečíst zde. Dalším nákladem jsou 4 CubeSaty. Ty budou vyneseny v rámci mise ELaNa 38 (Educational Launch of Nanosatellites). Jedná se o program NASA pro vynášení studentských cubesatů.

Seznam CubeSatů:

  • DAILI – Aerospace Corporation
  • GASPACS – Utah State University
  • PATCOOL – Kennedyho vesmírné středisko NASA
  • TARGIT – Georgia Tech Research Corporation

Pro tuto misi byl vybrán první stupeň B1069, který čeká první start. Bude se jednat teprve o druhý start v tomto roce, kdy poletí zbrusu nový Falcon 9. Startovat se bude z rampy LC-39A na Floridě v úterý 21. prosince. Meteorologové však předpokládají jen 30% pravděpodobnost dobrých podmínek. První stupeň bude přistávat na mořské plošině Just Read The Instructions (JRTI).

Informace na závěr:

  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Čas startu: 21. prosince 11:06 SEČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1069)
  • Náklad: Kosmická loď Dragon 2
  • Hmotnost nákladu v lodi: 2 950 kg
  • Oběžná dráha: Nízká oběžná dráha (LEO) 416 × 422 km se sklonem 51,6°
  • Místo přistání prvního stupně: Mořská plošina JRTI

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 10:50 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://room.eu.com/images/contents/SpaceXCrewDragonLaunch.jpg
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2020/12/EoaY_NgXUAA2cF8-JohnKraus.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/side_image/public/thumbnails/image/1-cowvr-in-etl-vibration-1041.jpg?itok=G0EUvJ4w

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Václavík
2 let před

Jakých je těch šest startů do konce tohoto týdne? LauncherOne poletí navíc až v lednu.

PetrDub
PetrDub
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Matěj Soukup zjevně vycházel z přehledu plánovaných startů zde na Kosmonautixu (https://kosmonautix.cz/starty/). Prosincový termín LauncherOne uvádějí i jiné zdroje, ale samotné VirginOrbit skutečně píše o lednu 2022 (https://virginorbit.com/the-latest/introducing-our-next-mission-above-the-clouds/). Jestli jsou i jiné odklady z výše uvedených nevím.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Matěj Soukup

Díky. Pak mi ale zase nesedí to „od pondělí do neděle“, když Türksat 5B startoval již v neděli 19. 12. Navíc tam teda chybí dva čínské starty v patek/sobotu a neděli. Což už pak taky nedává těch šest. To jen tak ze zvědavosti 🙂 To důležité je v tomto článku však CRS-24 a to je fajn přeložené a sepsáné.

Petr Melechin
Petr Melechin
2 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Jo, je to fakt pěkně přeložené z ElonX. 😀

Michal Václavík
2 let před

STP-H7 není nákladem mise CRS-24.

Qaxi
Qaxi
2 let před

Nevíte proč mají Rusové pořád duo Progress a Sojuz, když by se jim vyplatilo to samé jako dělá SX s Dragonem?

Stále nechápu, že prostě nevyrábí jednu loď a do té transportní prostě jen nedají podporu života … Vždyť by konečně získali možnost transportovat náklad z orbity a navíc by měli jednotnou výrobu.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Qaxi

Sojuz a Progress jsou v zásadě taky dvojčata, jen Progress nemá tepelný štít, což je jádrem Vašeho komentáře. Podle všeho se zdá, že Rusové nepotřebují na Zemi dopravovat tak velké objemy nákladu a taková změna by se jim tedy nevyplatila. Ale je to jen moje domněnka.

Michal Václavík
2 let před
Odpovědět  Qaxi

Je to takto historicky dané. Jedním z důvodů je i to co napsal Dušan. Vzpomeňte fo minulosti, kdy Rusko nikdy nepotřebovalo významnou kapacitu návratu vzorků z kosmických stanic.

https://kosmonautix.cz/2021/12/20/zive-a-cesky-zasobovaci-lod-dragon-2-se-vydava-na-cestu-k-iss/