sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

CubeSat Sunstorm se dočkal prvního měření

Malá evropská družice Sunstorm sledující Slunce vytvořila svůj první snímek naší nejbližší hvězdy v rentgenové části spektra. Tento významný milník přišel jen po týdnu od vypuštění na raketě Vega. Sunstorm je 2U CubeSat, což znamená, že je tvořen ze dvou základních kostek s hranou délky 10 cm. Ve svých útrobách skrývá inovativní rentgenový spektrometr označovaný XFM-CS (X-ray Flux Monitor for CubeSats), který vyvinul finský tým v čele se společností ISAWARE. Jeho úkolem je detekovat rentgenové pulsy vytvářené slunečními erupcemi – výbušným uvolněním magnetické energie, které můžeme sledovat jako ohromné záblesky na povrchu Slunce. Tyto jevy následně ovlivňují kosmické počasí, mohou ohrozit družice, i pozemní rozvody energie či komunikační sítě. Nebezpečí hrozí také letadlům, které se v dané době pohybují v polárních oblastech.

Jsme velice rádi, že jsme získali z přístroje první telemetrii, která ukazuje, že technika je ve skvělém stavu,“ říká Juhani Huovelin, ředitel ISAWARE a dodává: „Je důležité poznamenat, že jde zatím pouze o předběžné zhodnocení, ale stabilita a kvalita dat jsou velmi nadějné.“ Na přístroji XFM-CS se podílely také Aboa Space Research OyOxford Instruments TechnologiesTalvioja Consulting. Výrobu CubeSatu Sunstorm obstarala finská firma Reaktor Space Lab a financování mise má na starost Business Finland společně s Programem obecné tehcnologické podpory agentury ESA. Tento program má za úkol podpořit první fáze testů v kosmickém prostoru pro nadějné nové technologie.

CubeSat Sunstorm
CubeSat Sunstorm
Zdroj: https://www.esa.int/

CubeSat Sunstorm pokračuje v aktivování a kontrolách svých systémů, přičemž je již téměř v závěrečné fázi testů. „Počáteční činnosti proběhly velmi rychle a už při prvním přeletu se nám podařilo navázat obousměrnou komunikaci v pásmu S. Kromě toho jsme také provedli kontrolu stavu avioniky celé platformy, rozložily se všechny čtyři solární panely a podařilo se i určit polohu vůči Slunci pro práci užitečného nákladu,“ shrnuje Janne Kuhno z Reaktor Space Lab. „Pořízení našeho prvního rentgenového spektra Slunce tak brzy po startu je významný milník sám o sobě,“ přiznává Camille Pirat, technická pracovnice ESA pro misi Sunstorm a dodává: „Je to také dobrá zpráva pro naši připravovanou misi, která také ponese verzi přístroje XFM-CS. Tato mise se původně jmenovala Lagrange a nyní probíhá soutěž pro veřejnost s hledáním nového jména.

Druhý CubeSat Evropské kosmické agentury vypuštěný raketou Vega společně s CubeSatem Sunstorm, je RadCube. „Tento CubeSat, který má detekovat radiaci, byl vyvinut týmem z Maďarska, Polska a Velké Británie. CubeSat momentálně prochází procesem aktivace systémů a první výsledky se očekávají v příštím měsíci,“ uvedl Roger Walker z oddělení ESA pro CubeSaty.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23436917-5-eng-GB/First_light_from_Sunstorm_CubeSat.jpg
https://www.esa.int/…/sunstorm/23427966-2-eng-GB/SunStorm_pillars.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2021/08/29/cubesat-sunstorm-se-dockal-prvniho-mereni/