ŽIVĚ A ČESKY: Mnohokrát odložený ICON je připraven

Dnešní pokus o start rakety Pegasus-XL byl odvolán ještě včera večer našeho času. A nebylo to nic překvapivého – o odkladu se spekulovalo již delší dobu. Vždyť meteorologové dávali dobrému počasí prachmizernou pravděpodobnost 30 %. Navíc hned dodávali, že v případě odkladu o 24 hodin se podmínky zlepší na 60% pravděpodobnost dobrého počasí. Když přišla informace o odkladu na další den, byly k dispozici už aktualizované údaje, které na nový termín slibovaly ještě lepší počasí – pravděpodobnost dobrých podmínek vzrostla na 70 %. Pokud Vás tedy neodradí brzké vstávání, zveme Vás na start, který je plánován na 3:30 SELČ.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 3:15 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být díky novému vylepšení k dispozici několik desítek sekund po ukončení vysílání.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://eu.floridatoday.com/
https://eu.floridatoday.com/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/sites/246/2018/08/NEW_ICON-Image_Portrait-082918.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

26 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Mnohokrát odložený ICON je připraven”

  1. Antocyanin napsal:

    Mall tv ma extremne tichy zvuk. Kdyz dam hlasitost na maximum v prehravaci a v pocitaci a vytocim zesilovac na maximum, tak tomu je v tiche mistnosti rozumnet.

    Pro pochopeni, co to znamena: ten samy zesilovac s temi samymi reproduktory a tim samym pocitacem staci pri prehravani muziky/filmu staci vytocit zhruba na polovinu, aby se v mistnosti nedalo vydrzet!

    Coz jinymi slovy znamena, ze pote, co vypnu mycku nadobi, abych vubec rozumnel primemu prenosu a pak se mi omylem podari ve vedlejsim okne pustit hudbu, nebo mi nekdo zavola na Voice oper IP, tak patrne ohluchnu a zesilovac vyhodi membrany reproduktoru na podlahu.

    Na sluchatka to nejde poslouchat vubec.

  2. Trysky napsal:

    Tak se ICON konečně dostal do vesmíru. I když s kapkou toho napětí. 😀

  3. Tomáš Pejřil napsal:

    Dobrý den, zřejmě je nějaká chyba v záznamu: 5:09 „budeme se věnovat družici“ střih „časových slotů…“ Tu jsem zaznamenal u spousty předchozích záznamů. Asi to prohlížečem nebude.

  4. Petr napsal:

    Video opět s reklamou se po pár sekundách zastaví a již dále nic…:-(

    Pane Majer, opravdu si myslíte s odstupem času, že ta změna od skvěle funkčního a naprosto spolehlivého Y.T. k těm vašim přátelům z Mallu se záplavou otravné reklamy a věčně nefunkčním videem byla k něčemu ??

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký den,
      je škoda, že Vám video nefunguje. Většina lidí s ním nemá problém. Zkuste proto trochu experimentovat – zapněte si třeba v prohlížeči (vím, že to umí Chrome) anonymní režim. V něm byste měl surfovat bez instalovaných pluginů, které mohou způsobovat problémy. Nebo zkuste jiný prohlížeč. Mám vyzkoušeno, že Firefox funguje bez problémů.
      A k otázce – Ano, bylo to k něčemu. Podařilo se nám oslovit nové diváky a to stále pokračuje. Věčně nefunkční video rozhodně není. Problémy mají jednotlivci, mezi které zřejmě patříte. Věřím, ež se Vám podaří překonat problémy se sledováním a zase to bude fungovat.

      • Dušan napsal:

        Dobrý den, opravdu to video nejde. Přehraje to reklamu a dál už se jen motá kolečko…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hezký den, video jde, mám to vyzkoušené na třech na sobě nezávislých počítačích / mobilech. Zkuste buďto v Chromu anonymní režim (možná zlobí nějaký plugin), nebo použijte jiný prohlížeč – třeba Firefox.

      • Zuzi napsal:

        Bihuzel video se minchova uplne stejne jako je zde popsano, tedy reklama se prehraje a pak uz je jen cerne okno prehravace. Prehravano v chrome na ipadu bez doplnku.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zkuste jiný prohlížeč, to by mohlo pomoci.

      • gt napsal:

        Tuto zkušenost mám 4x i s Firefoxem, asi už si letos nedám kapra k Vánonocům.
        Nicméně, mám tachnický dotaz. Jak ve vloženém okně změnit hlasitost? Jde mi jen vypnout, nebo na mne řve reklama.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že ve vloženém okně to nejde. Předám to kolegům jako tip.

      • Petr napsal:

        Pane Majer, moc vás obdivuji i vaší práci, Kosmonautix sleduji od počátku, a nikdy jsem neměl žádný zásadní motiv vám cokoliv vytýkat a přispívat negativně do diskuzí.

        Nejdříve mě poučíte o všem možném co dělám blbě, že jsem osamocený atd. a potom následně přiznáte, že to skutečně nejde (i další). Opravdu?

        Mimochodem i nyní, tj. neděle 13.10. v 13:45 se to chová zcela stejně (!) Prohlížeč Chrome a Edge.. Firefox pro jeho technologickou zastaralost a bezpečnostní díry samozřejmě nepoužívám. Nicméně jsem ho na testovací stanici instaloval, a chová se to úplně stejně! Všechno aktualizované Windows 10…
        Reklama a potom nic…

        Jsem IT profesionál, ty rady kolem použitých prohlížečů apod. jsou nesmyslné, vložené video musí běžet na čemkoliv, kdepak asi bude chyba? A o tom, že by to byly potíže „jednotlivců“ velmi pochybuji, stačí si prohlédnout i jiné diskuze po každém přenosu.

        Je to opravdu proti Y.T. opravdu zoufalé, pochybuji, že to pro vás mělo vedle financí z reklamy jakýkoliv možný přínos. Určitě ne funkční a technický. A jak jste prosím mj. přišel na to, že zrovna ta migrace z YT na Mall vám přinesla další nové posluchače ??

        Je mě líto, že to takto musím napsat, ale měl by jste ve věcech, kde nejste tak kovaný jako v kosmonautice poslouchat i jiné hlasy… Od toho je kritika.

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Já ke sledování používám také Win 10 a Chrome. Pokud se na přenos dívám, činím tak vždy přímo na webu Mallu, ale schválně jsem teď zkusil pustit přenos ve vloženém okně. Po dojetí reklamy úplně v pohodě. Možná Vás může trochu zmást, že než naskočí znělka, uběhne cca 25 sekund, kdy přenos už běží, ale má jen černou obrazovku (přesto časomíra jede).
        Můj osobní názor je, že pokud to pro sto lidí funguje a pro jednoho nikoli, bude to zřejmě problém na jeho straně. Jasně, oproti YT, kde za současným produktem stojí roky a roky ladění a obří finanční a lidské zdroje, to ústupek v komfortu je, nicméně podle všeho většině lidí skutečně přenosy fungují.

      • Petr napsal:

        Můj příspěvek byl možná jiným směrem.

        Reklama se obvykle přehrává, pokud se jedná o video, označené autorem k monetizaci. To by mě až tak nevadilo (také je mám), pokud je jasné, kdo je tedy autor (přebírané zdarma přenosy), a pokud by monetizaci redakce přiznala.

        Ale v okamžiku, kdy se tady poněkalikáté tvrdí, že „je divné, že tam ta reklama je“, tak je to na pováženou. Potom to vypadá, že si to tam nezákonně přidává sám MALL, pana Majera o tom neinformují, a výnos reklamy si nechávají pro sebe (nejsou to přátelé pana Majera?).

        A to je minimálně nezákonné v okamžiku, kdy obvykle přenos patří NASA (či jiné kosmické agentuře), ta žádnou monetizaci při přebírání nedovoluje… Jak to tedy prosím je?

        K tomu vloženému videu. Proč tady radíte spouštění po tolika měsících po přechodu k MALLu? To ta věc vůbec nebyla odladěná v okamžiku migrace? Není to škoda, že tady stále dokolečka obhajujete ten přechod, s tím, že když to někomu nefunguje, tak ať si to spustí v samostatné záložce přímo z webu MALLU?

        A proč proboha těch 25 sek? Co je to za békovinu ? Z jakých důvodů?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jak jsme slíbil, reaguji i na tuto směs dotazů a jako obvykle chci říct, že se pokusím na všechny body nějak zareagovat a žádný přitom nevynechat. Pokud bych však stejně na něco, co Vás zajímá, zapomněl, neváhejte se ozvat.

        1) Podivoval jsem se spíše nad tím, že si diváci svého času stěžovali na velké množství reklam v přenosech. Od Mall.TV jsem se dozvěděl, že šlo o chybu nového systému pro zařazování reklam, který byl v té době v testovacím provozu. Pokud vím, došlo k tomu asi před dvěma měsíci a od té doby je v tomto směru klid.
        2) Co se týče údajného „nepřiznání“ monetizace, tak evidentně vycházíte ze špatných údajů. Pro jistotu sem zkopíruju pasáž ze svého posledního komentáře, kde celou situaci podrobně rozebírám:
        Během přípravného období se finance vůbec neřešily a prvních snad 11 přenosů jsem udělal zdarma, stejně jako jsem je dělal zdarma na YT. Až někdy koncem března mi Mall.TV nabídl, že budu za přenosy dostávat odměnu, kterou jsem dostal i zpětně. O téhle změně jsem mimochodem informoval hned v následujícím Pokecu s kosmonautixem nebo i v diskusi, když se na to někdo ptal.
        Podle všeho se k Vám tyto nové informace nedostaly a vycházel jste pouze ze starých informací, které jsme říkal před onou březnovou změnou.
        3) Mall.TV přidává reklamy ke všem svým pořadům bez rozdílu, tedy i ke komentovaným přenosům.
        4) O reklamách vím, pouze jsme s Mall.TV řešil jejich počet, což se už vyřešilo. A ano, ty lidi považuji za své přátele, což se ale nijak nevylučuje – opět se vracím k bodu 2 a k tomu, že vycházíte z již neplatných informací, protože se k vám ty nové nedostaly.
        5) V právních záležitostech se nevyznám, ale v čem se to liší od toho, co jsem dělal sedm let na Streamu formou Dobývání vesmíru a teď na Mall.TV v podobě Vesmírných zpráv a Vesmírné techniky? Vezmu videa či fotky, doplním je o český komentář a tím pomáhám popularizaci. Nevidím v tom rozdíl oproti komentovaným přenosům. Navíc de facto dělám těm agenturám reklamu, informuji o jejich úspěších veřejnost. Pokud máte nějaké další otázky právního charakteru, obávám se, že je nebudu schopen zodpovědět. Ale když už jsem dělal videa o kosmonautice tolik let a nikdy se nikdo neozval, tak si myslím, že to nebude žádný problém. Pokud by případně nějaký problém nastal, řešila by to přímo Mall.TV.
        6) Radím proto, že spousta lidí potřebuje vodit za ručičku a nejsou schopni se řídit podle informací v článku. možná je pro ně sdělení : „Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV.“ Příliš složité a nevědí, co mají dělat Tak napíšu do diskuse, až jim poradím, aby klikli na odkaz. Ale máme tu i šikovné uživatele, kteří vědí, že mají na ten odkaz kliknout. A pak jsou tu i uživatelé, kteří na Mall.TV chodit nemusí, protože jim to v tom vloženém okně běží. Proč? To opravdu nevím. Mimochodem spousta lidí dnes zapomíná na fakt, že i na YT lidé hlásili technické problémy. Někdo třeba hlásil během přenosu černou obrazovku, nebo mu nešel zvuk. Ano, takových případů bylo méně, ale byly také. Jak psal kolega Šamárek, vzhledem k finančnímu, materiálové a lidskému zázemí YT ve srovnání s Mall.TV je jasné proč, ale české platformě se nedá upřít zájem o neustálé vylepšování služeb.
        7) Ta 25 sekund dlouhá tma na začátku se začala objevovat poté, co se do provozu nasadil nový systém. Ten totiž řeší věc, která byla pro většinu diváků doslova otázkou života a smrti – aby byl záznam přenosu k dispozici co nejdříve po jeho skončení, tedy aby nemuseli pár desítek minut čekat. Nový systém tohle umožňuje, má jen jednu drobnou vadu na kráse. Do záznamu dává všechno do nikoliv od chvíle, kdy v adminu spustím přenos, ale už od chvíle, kdy začnu vysílat z OBS. Ale díky za tip. Zkusím se poradit s grafikem, jestli by nebylo řešením nahradit tu černou obrazovku něčím, u čeho je trochu jasněji pochopitelné, že za chvíli začne přenos.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Milý pane Petře, napsal jste toho opravdu hodně. Já se teď pokusím na všechny nakousknuté body nějak zareagovat a žádný přitom nevynechat. Pokud bych však stejně na něco, co Vás zajímá, zapomněl, neváhejte se ozvat.

        1) Nepsal jsem Vám, co děláte blbě. Snažil jsem se vám poradit, jak odstranit pravděpodobné příčiny, které vás trápí. To, že má problémy menšina diváků,je fakt. Možná mají všichni něco společné, nějaký důvod, proč jim to nejde. Netvrdil jsem, že jste jediný, komu to nejde.
        2) Pokud Vám to nejde v žádném prohlížeči, pak opravdu netuším, co je na Vaší straně špatně. A že je to na Vaší straně si troufnu tvrdit podle toho, že to mnoha lidem funguje.
        3) Nijak nezpochybňuji Vaše znalosti z oboru IT, ale měl byste si uvědomit, že na internetu funguje princip mlčící spokojené většiny. Když něco nejde, napíše třeba každý druhý. Když něco funguje, napíše každý desátý, či stý. To je prostě fakt a podle počtu komentářů se nedá nic usuzovat.
        4) Jak jsme již mnohokrát zdůrazňoval, přesun přenosů z YT na Mall.TV neměl finanční pozadí. Peníze doopravdy nehrály roli. Během přípravného období se finance vůbec neřešily a prvních snad 11 přenosů jsem udělal zdarma, stejně jako jsem je dělal zdarma na YT. Až někdy koncem března mi Mall.TV nabídl, že budu za přenosy dostávat odměnu, kterou jsem dostal i zpětně. O téhle změně jsem mimochodem informoval hned v následujícím Pokecu s kosmonautixem nebo i v diskusi, když se na to někdo ptal.
        5) Nemám samozřejmě kompletní statistiku všech diváků, kteří sledují přenosy nyní, ve které by bylo uvedeno, kolik z nich je nových a kolik už nás znalo z YT. Dostalo se ke mně však již několik reakcí od diváků, ze kterých vyplývalo, že se o nás daný člověk dozvěděl nově. Velkou roli hraje aktivní propagování našich přenosů přes sociální sítě Mall.TV. Jejich dosah je velký a díky tomu můžeme oslovit skutečně širší publikum.
        6) Já samozřejmě jiné hlasy poslouchám. Kritiku přijímám, ale na základě dostupných informací si vytvářím kompletní obraz, na základě kterého se rozmýšlím. Několik lidí mi třeba v uplynulých měsících napsalo, že se omlouvají. Že při přesunu psali ukvapeně a pod vlivem emocí. Teď když se na celu věc podívají z nadhledu, tak vidí, že Mall.TV není tak špatný a hlavně u něj vidí snahu věci řešit. Za ten necelý rok se do praxe implementovala celá řada novinek, o které se diváci nejvíce hlásili. Zpětnou vazbu a kritiku považuju za důležitou, ale nemohu se rozhodovat jen podle ní. Když to hodně přeženu, tak třeba trenér hokejové či fotbalové reprezetnace taky dostává rady od fanoušků, koho má postavit a jak má hrát. K této zpětné vazbě však přidává i svá rozhodnutí, která činí. Vím, že se to nedá úplně srovnat, ale já jsem v podobné pozici. Pokud mi však minulý rok něco ukázal zcela jasně, tak to bylo posílení mého odhodlání udržet kosmonautix co nejdéle bez finanční podpory čtenářů. Když si uvědomím, jaké komentáře psali lidé, se kterými jsme byli v poměru zdarma, nedokážu si představit, jak by nám do budoucna svazoval ruce fakt, že jsme od čtenářů přijali peníze a oni mohou mít pocit, že mají právo mluvit do provozních věcí.
        Na Váš druhý komentář, kterým jste reagoval na kolegu Šamárka Vám začnu psát odpověď okamžitě po dopsání tohoto komentáře.

  5. bohyn napsal:

    Jestli myslíte na sestřelování satelitů, tak to vojáci už přeci umí. Bohužel.

  6. Alois napsal:

    Význam tohoto způsobu startu bych viděl především vojenský. Zaletí si přesně do roviny dráhy cílového objektu a pak je hračka jej dohonit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.